Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Španjolska ide ulijevo

Lokalni i regionalni izbori navijestili novu eru na Pirenejskom poluotoku

Ada Colau
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
26.05.2015.
u 14:02

Madrid i Barcelonu vodit će aktivistice, jedna ima 71 godinu

Španjolski pokreti otpora, stranka Podemos, zatim pokret koji je organizirao prosvjede Indignados (Ogorčeni) dobili su veliku podršku na lokalnim i regionalnim izborima. Tako će gradonačelnica katalonske prijestolnice Barcelone biti 41-godišnja Ada Colau, koja je poput aktivista hrvatskog Živog zida, zaustavljala deložacije u zemlji koju je golemi balon neprodanih stanova gurnuo u krizu, pa su cijela naselja zjapila prazna, a ljudi koji nisu mogli plaćati kredite izbacivani su na cestu. I Colau je iz grupe okupljene oko Podemosa.

Kriza prošla, posla nema

Kriza je sada zaustavljena, Španjolska je lani i po službenim podacima izašla iz recesije, ali birači nisu zaboravili vlasti velike korupcijske skandale na najvišoj razini, a i nezaposlenost je još jako visoka, na gotovo 25 posto. Tako vladajuća Narodna stranka premijera Mariana Rajoya ima i dalje kao pojedinačna stranka najveću podršku u zemlji, ali je biračka potpora od prošlih lokalnih izbora u svibnju 2011. godine pala sa 37,5 na 27 posto. Narodnjaci su izgubili i podršku u Valenciji, što je kao da HDZ izgubi u Gospiću. Izgubili su apsolutnu kontrolu koju su imali u osam od 13 regija. U glavnom gradu Madridu dobili su izbore, ali bi ipak na kraju mogli izgubili vlast u gradskom vijeću. Narodnjaci su dobili 21 mjesto, ali drugi su Ahora Madrid (Sad Madrid), koje podržava Podemos, s čak 20 mjesta. Kako su treći socijalisti, moguća je koalicija Ahora Madrid i socijalista, koja bi na mjesto gradonačelnice mogla dovesti 71-godišnju Manuelu Carmenu. Ta je bivša sutkinja i komunistica uživala u mirovini kad su je prošle godine prijatelji pitali bi li išla u utrku za gradonačelnicu Madrida. – Većina je glasala za promjene – kaže Carmena.

I liberali u usponu

U četiri godine pala je podrška i socijalistima, ali pad je puno blaži, sa 27,8 na 25 posto. Politički promatrači su jednodušni u ocjeni da je dvostranačje u Španjolskoj okončano, dolazi četverostranačje. Do sada su se, naime, narodnjaci i socijalisti smjenjivali na vlasti i mogli su vladati samostalno. Sad će očito trebati koalicije, pa i za parlamentarne izbore, koji će se održati prije ili najkasnije 20. prosinca. Prema izbornim anketama, Podemos, lijeva stranka osnovana prije samo godinu dana, kotira jako dobro, povremeno sustižući vladajuće narodnjake, koji drže prvo mjesto, ali znatno ispod 44,6 posto, koliko su dobili na izborima prije četiri godine. Osim lijevog Podemosa i oko njega okupljenog spektra aktivističkih skupina koje su se angažirale pomažući bankrotiranim Španjolcima, na izborima je dobro prošla nova stranka desnog centra, liberalna, probiznis stranka Cuidadanos (Građani).

>>Glasači kaznili vladajuće stranke zbog obećanja za promjenama Podemosa i Ciudadanosa

>>Španjolska zabranjuje prosvjednike ispred parlamenta pa aktivisti poslali holograme

Komentara 2

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
22:09 26.05.2015.

I Grčka je otišla ulijevo, vidi kako im je super.

MA
magobank
10:47 27.05.2015.

Naslov teksta je greska,samo zaostali i obsolentni politicari dele pilitiku na levo i desno,politika je interes naroda bez obzira na levo i desno,prioritet politike je zivot gradjana,to znaci samo pravo a ne levo ili desno,....prevarantske teorije.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije