Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija u Koreji

Poruka s tonućeg trajekta: 'Mama, zadnji put ti mogu reći – volim te!'

Južna Koreja
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
17.04.2014.
u 17:44

Roditelji nestalih srednjoškolaca bijesni su na vlasti jer tvrde da one ne provode akciju potrage za preživjelima, već samo pokušavaju spriječiti istjecanje nafte iz plovila

Kapetan i posada južnokorejskog trajekta, koji se prevrnuo dok je prevozio 475 osoba, napustili su brod pola sata nakon što je on počeo tonuti. Roditelji djece koja se još nalaze na popisu nestalih optužili su kapetana i njegove časnike za napuštanje broda i putnika te vlasti da ne provode akciju spašavanja, već samo pokušavaju spriječiti istjecanje nafte iz olupine. Među onima koji su preživjeli katastrofu nalazi se gotovo cijela posada trajekta Sewol. Do sada je potvrđena smrt 14 putnika, dok ih je 179 spašeno. Među poginulima je pet studenata, dvoje nastavnika te dva člana posade.

Davali krive naredbe

Sve ovo podsjeća na talijanskog “kapetana kukavicu” Schettina, koji je prvi pobjegao nakon što je počela tonuti Costa Concordia. Roditelji učenika koji su stradali i obitelji ostalih putnika, koji su došli na otok Jindo kako bi bili što bliže mjestu brodoloma, kazali su kako posada nije učinila ništa kako bi spasila putnike.

Oni su djeci naredili da odu u svoje kabine i da iz njih ne izlaze, a naredbu za evakuaciju izdali su prekasno. Iako članovi posade sada tvrde da su uzbuna i poziv za hitnu evakuaciju upućeni pola sata nakon što je brod počeo tonuti, putnici koji su se uspjeli spasiti kazali su da takvog poziva nije bilo te da su oni koji su se uspjeli spasiti zapravo ignorirali upute posade. Oni koji su izašli iz kabina i salona i skočili u more su se spasili, a oni koji su poslušali upute članova posade vjerojatno su se utopili u unutrašnjosti broda. Da su izašli na palubu, gotovo sigurno bi se bili spasili, a žrtava ne bi bilo toliko.

Uspaničeni učenici koji su ostali u kabinama u trenutku kada su shvatili da se brod opasno nagnuo i da više ne mogu izaći, počeli su svojim roditeljima slati SMS-ove.

– Mama, dok još mogu, kažem ti – volim te! – napisao je jedan dječak svojoj majci.

Jedna 18-godišnja djevojka ocu poslala poruku da je došlo do nesreće, ali da se ne brine. Napisala je kako ima pojas za spašavanje i kako slijedi upute posade. Otac joj je odgovorio da odmah izađe iz broda, no već je bilo prekasno. Odgovorila je kako više ne može izaći, da je brod previše nagnut i da u hodnicima ima previše ljudi.

Umalo linčovali premijera

Dok je akcija spašavanja u tijeku, bijesni roditelji nestalih učenika napali su premijera Chung Hong-wona te išamarali jednog vladinog službenika. Hong-wona su od ljutitih članova obitelji 280 nestalih putnika koji su ga zalili vodom i gađali bocom morali spašavati tjelohranitelji, javlja BBC.

Neki roditelji izgubili su strpljenje pa su se u potragu na moru uputili sami. Tako je jedna skupina od 11 roditelja unajmila brodicu i otišla u potragu zajedno s lokalnom TV postajom i ronilačkom ekipom. Kapetana trajekta koji je potonuo dok je plovio prema otoku Jejuu trenutačno ispituje policija.

Komentara 2

DU
Deleted user
17:28 17.04.2014.

Boze sacuvaj,koja strasna smrt ,mozda si jos ziv,a nemozes van,i do tebe niko ne dolazi,ili nemoze doci,strasno bogami,,iskreno saucesce obiteljima,zbog njihove djece.

KR
kresimirn
17:25 17.04.2014.

sto nisu nasi tako osvijesteni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije