Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srpske izbjeglice

Linta odgovorio Josipoviću: Za stagnaciju hrvatsko-srpskih odnosa kriv je Zagreb

Ivo Josipović
Davor Javorović/Pixsell
01.11.2014.
u 12:29

Izbjeglički vođa navodi kako je od kraja 2011., odnosno od kada je RH potpisala pristupni ugovor s EU, službeni Zagreb u proračunima "drastično smanjio ili potpuno ukinuo sredstva za rješavanje brojnih problema Srba povratnika''

Mogla se i očekivati vrlo brza reakcija predsjednika Koalicije udruženja srpskih izbjeglica, Miodraga Linte koji ne propušta priliku obrecnuti se na državu iz koje je pobjegao i ne namjerava se vratiti, na izjavu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića kako odnosi Hrvatske i Srbije stagniraju.

- Josipović nije rekao kako odgovornost za stagnaciju odnosa snosi hrvatska strana, jer kod službenog Zagreba nema političke volje da se pronađe pravično i trajno rješenje brojnih otvorenih pitanja između dvije države - navodi u priopćenju Linta kojega danas objavljuju mediji u Srbiji. Izbjeglički vođa navodi kako je od kraja 2011., od kada je Hrvatska potpisala pristupni ugovor s Europskom unijom, službeni Zagreb u proračunima  "drastično smanjio ili potpuno ukinuo sredstva za rješavanje brojnih problema Srba povratnika vezano za obnovu porušenih kuća, stambeno zbrinjavanje, elektrifikaciju srpskih sela i razvoj krajiških područja koja su bila zahvaćena ratom".

Za njega je područje bivše, kratkotrajne i od nikoga priznate paradržavne tvorevine trajno ukinute Olujom 1995., čijem "predsjedniku" upravo sude u Haagu za ratne zločine, "krajiška područja" što dovoljno govori o dobronamjernosti izbjegličkog vođe. Zato nastavlja u istom tonu i tvrdi kako Josipović govori neistinu kada kaže da za svako od otvorenih pitanja postoje međudržavna povjerenstva, jer, po Linti, trenutno postoji šest međudržavnih povjerenstava ili radnih skupina za ratne zločine, nestale, nacionalne manjine, mirovine, povratak kulturnih dobara i granice, ali "nije obnovljen rad nekadašnjeg jugoslavensko-hrvatskog povjerenstva za naknadu štete za miniranih preko 10.000 srpskih kuća i gospodarskih objekata u terorističkim akcijama u nizu hrvatskih gradova gdje nije bilo ratnih djelovanja".

Linta dalje mudruje kako nije osnovano povjerenstvo za provođenje Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji "Privatna vlasništvo i stečena prava" koja se, između ostalog, bavi rješavanjem ostalih problema "prognanih Srba kao što su devizna štednja, pokretna imovina, otetih ili uzurpiranih preko 5000 srpskih kuća i lokala i preko 800.000 katastarskih parcela poljoprivrednog i šumskog zemljišta".

>>'Vlada omogućila lokalnim vlastima da uklanjaju srpske ruševine bez suglasnosti vlasnika'

>>Linta: Hrvati, oslobodite izbjegle Srbe poreza na nekretnine

Komentara 67

Avatar R & I
R & I
13:09 01.11.2014.

Rat je gotov. Pobjednici se pamte, porazeni zaboravljaju. Gospodo Srbi, slijepo ste slusali svoje "lude vodje izgubljenog nebeskog naroda", i platili ste cijenu koju zasluzujete. Zivot ide dalje, i povratka vise nema. Sretno Vam u vasoj nebeskoj otazbini.

DA
DalmatinskiGaleb
13:08 01.11.2014.

Pazite, ovo je jako opasan covjek; nasljednik Save Strbca u pokusaju da ono sto im u devedestim nije poslo za rukom nozem i puskom, odnosno klanjem i ubijanjem, sada ostvare diplomatskim putem, potezom pera i kojekakvim piskaranjima... Ovaj Linta odnosnoosno njegova "koalicija" ima i FB stranicu ciji clanovi prizivaju obnovu "Republike Srpske Krajine" i dalje urlicu kako su dijelovi Hrvatske zapravo Srbija, sasipaju salve uvreda i mrznje prema Hrvatskoj. Lintin zadatak nije nista drugo nego to malo svesti na neku skreivenu diplomatsku retoriku, ali sadrzaj je zapravo isti! Ja ne znam odakle liku obraza da se na svaki potez hrvatske vlasti oglasava nekim priopcenjem i, ne samo priopcenjem, nego i jos dijeli jasne lekcije hrvatskoj vladi sto bi trebala napraviti, kakve zakone, propise i pravinike donijeti, kako bi njegova politika se sto lakse providila. Vrhunac cinizma je trenutna borba da ti odbjegli Srbi zadrze dvostruko prebivaliste ili, kako on kaze, "dve licne karte". Zamislite politicke igre - zasto bi frajeru uopce bilo bitno da netko ima prebivaliste u Hrvatskoj? Prvo, tamo gdje netko prebiva s namjerom stalnog nastanjenja, to je prebivaliste, a ako ljudi ne zive u Hrvatskoj i u istu dolaze jednom ili niti jednom godisnje, po kojoj logici bi imali hrvatsko prebivaliste. Stvar je naravo puno perfidnija. Njemu je potrebno da ti imaju srpsko prebivaliste jer ono nosi i pravo glasa - i to glasa koje ce njegovom dupetu i dalje osigurati toplu fotelju u srbijanskoj skupstini, ali da ti mogu glasati i u Hrvatskoj te onda birati na vlast neke pijune putem kojih ce se nastavljati politika Srbije prema Hrvatskoj! Jadno, prozirno i odvratno! Ovakvim likovima bi se trebalo bavit Drzavno odvjetnistvo Republike Hrvatske!

DU
Deleted user
13:01 01.11.2014.

Dobit će oštetu kada plate 30 milijardi€ štete, koju su napravili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije