Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbili 7 milijardi eura

Grčki šef financija poručio Trojki: Više niste dobrodošli!

Yanis Varoufakis
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.01.2015.
u 18:31

Susret s Merkel Summit EU bit će prva prilika za susret premijera Tsiprasa s kancelarkom Merkel i svim drugim premijerima i predsjednicima država članica EU, uključujući i hrvatskog premijera Zorana Milanovića

Novi grčki ministar financija Yanis Varoufakis probudio se danas, trećeg dana nakon što je prisegnuo u novu vladu mladih grčkih revolucionara, sjeo na svoj motocikl Yamaha 1200cc i odjurio na posao. Prvo je svratio do premijera Alexisa Tsiprasa, da porazgovaraju prije no što obojica prime šefa Eurogrupe i nizozemskog ministra financija, prvog visokog financijaša iz EU koji dolazi na početne razgovore sa Syrizom na temu grčkog duga i nastavka reformi. Zatim je, opet na motoru, odjurio do svoga ministarstva i tu dočekao Jeroena Dijsselbloema.

Europska turneja

Rekao mu je da tzv. Trojka – tijelo sastavljeno od Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke koje nadgleda provođenje reformi u zamjenu za kredite – više nije dobrodošla u Grčkoj. Umjesto s Trojkom, grčka vlada razgovarat će s institucijama EU.

– Ova vlada izabrana je s pretpostavkom da će se protiviti programu pomoći. Mi nećemo ići protiv toga tako što ćemo tražiti produljenje programa – dodao je novi grčki ministar šefu Eurogrupe.

Postojeći program pomoći, kroz koji su EU, MMF i ECB dosad isplatili Grčkoj 240 milijardi eura, istječe 28. veljače i prije nedjeljnih izbora u Grčkoj plan je bio da grčka vlada zatraži produljenje tog programa te da Grčka potom dobije oko 7 milijardi eura u obliku sljedeće tranše. Bez takvog produljenja Grčka neće imati novca da otplati rate duga koje joj stižu već u ožujku (4,3 milijarde eura) te u srpnju i kolovozu (6,5 milijardi eura). Ne plati li dospjele dugove, Grčka će formalno ući u ogluhu, odnosno bankrot.

No Yanis Varoufakis nije samo netipičan ministar financija po činjenici da na sastanke dolazi na opakom crnom motociklu. Netipičan je i po tome što ga nije briga za sljedeću tranšu pomoći.

Ne želimo tih 7 milijardi eura. Želimo sjesti i ponovno razmisliti o cijelom programu – rekao je ministar Varoufakis u intervjuu za New York Times.

Današnji posjet šefa Eurogrupe Ateni označio je početak pregovora o promjeni uvjeta međunarodnog programa pomoći Grčkoj. Ili ga je barem tako opisala grčka vlada u priopćenju. Nakon razgovora s Dijsselbloemom, grčki ministar financija sljedeći će tjedan posjetiti London, Pariz i Rim te razgovarati s ministrima financija i investitorima iz londonskog Cityja. No Dijsselbloem je danas grčkom ministru prenio poruku koju ponavljaju i Njemačka i EU: mora se poštovati ono što je dosad dogovoreno između Grčke i EU. A na pitanje je li moguće održati “Europsku dužničku konferenciju”, kakvu traži Syriza s ciljem otpisa grčkog duga, Dijsselbloem odgovara niječno.

Imamo zajednički interes

– To već imamo, zove se eurogrupa – rekao je Nizozemac.

Na konferenciji za novinare u Ateni šef Eurogrupe trudio se biti pozitivan i pomirljiv, naglasio je da “dijelimo zajednički interes s Grčkom”, ali i dodao da unilateralni potezi nisu korak u pravom smjeru. Mislio je na moguće unilateralne poteze grčke vlade. Prije njega u Ateni se s premijerom Tsiprasom susreo i šef Europskog parlamenta Marin Schulz koji je poručio šefu Syrize da umjesto retorike koju je koristio dok je bio u oporbi sada treba pronaći “pragmatična rješenja koja će biti dobra za obje strane”.

Francuski premijer tijekom posjeta Kini izjavio je da EU mora pomoći Grčkoj da izađe iz krize, “ali istodobno Grci moraju poštivati svoje obveze jer to je način na koji EU funkcionira”.

>> Zaustavio prodaju luke Pirej i otvorio novu šansu Rijeci

Komentara 130

MA
medjimurec_at
18:47 30.01.2015.

Grci ce nauciti da se dugovi moraju vracati a to ce biti itekako bolno za njih . Nevidim bas nikakav razlog zasto bi europski porezni obaveznici placali njihovu rastrosnost- neka bankrotiraju , izbacit ih iz eurozone pa da vidimo kakokako ce mahat zastavama ..

Avatar Melankolija
Melankolija
18:44 30.01.2015.

Mogu ovako pricati dok nema strajkova i dok narod ne izadje na ulice. kad se to dogodi, onda ce mijenjati pricu. Medjutim, ovakvi likovi uvjek mogu napraviti diktaturu, ignorirati sve oko sebe i zatvoriti se kao Sjeverna Koreja. Ovakva, ingnorantnost me podsjeca na moju najblizu rodbinu koja je od mene uzimala lovu godinama i sad se prave kao da nije nista i kao da se novci ne moraju vratiti. Zapravo su nekako sami sebe doista uvjerili da je to tako. Ludilo.

LU
lukarak
19:05 30.01.2015.

Nisu im smetali krediti kad su kupovali plazmice, mobitelcice i auteke, i uzivali u penzijama bez pokrica u vlastitoj vrijednosti. Sad slijedi otreznijenje. A ako bi htjeli izigrati dugove, treba ih prisiliti da ih plate, pa makar i sankcijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije