Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANCUSKI IZBORI

Le Pen za suradnju s Putinom, Macron optužuje Ruse za hakiranje kampanje

Le Pen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
26.04.2017.
u 16:49

Bitka za Elizejsku palaču ulazi u žestoki finale u kojem nezavisni Emmanuel Macron ima značajnu, možda i nedostižnu prednost.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj počeo je dosta neobičnom gestom liderice Nacionalne fronte Marine Le Pen. Ona je, naime, objavila kako privremeno odstupa s mjesta predsjednice stranke kako bi se što bolje fokusirala na utrku i na vođenje kampanje u ovih ključnih desetak dana. No iza ovakvog poteza vjerojatno stoji potreba da na svoju stranu privuče birače republikanca Françoisa Fillona (goliste) koje bi se moglo okarakterizirati kao malo desnije od desnog centra.

– Sada osjećam više slobode, osjećam se kao da sam se izdigla iznad svega, pa i iznad stranačke politike – kazala je Le Pen koja već mjesecima vrlo otvoreno govori da ona nije kandidatkinja Nacionalne fronte, već kandidatkinja za predsjedničku funkciju koju podržava ta stranka.

Majstorica za distanciranje

Ona je i do sada bila vješta u distanciranju i to joj je donijelo vrlo velike dobitke. Kada je preuzela stranku, distancirala se od politike kakvu je u stranci vodio njen otac Jean-Marie Le Pen, očistila stranku od rasističkog i antisemitskog diskursa, a svoj imidž gradila je nastojeći Francuze uvjeriti kako je ona malo izrazitija desničarka od republikanaca i nadasve patriot koji ljubi svoju domovinu i svoj narod koji želi zaštititi od svih ugroza koje dolaze izvana, nadasve od imigranata i terorista. Stoga nije nimalo čudno što je kampanju za drugi krug započela izjavama kako je njen protivnik Emmanuel Macron izuzetno slab i neodlučan upravo na polju borbe protiv terorizma. Nakon što su i republikanci i socijalisti, ali i sam predsjednik François Hollande stali iza Macrona i dali mu podršku za drugi krug, Le Pen neprekidno ističe kako je on kukavičje jaje, izdanak diskreditiranog političkog establišmenta kojemu je jedini cilj da Nacionalna fronta ne dođe na vlast.

Kako projekcije govore da će on dobiti najmanje 60, a ona oko 40 posto glasova, Le Pen je najavila da će se svom snagom truditi da “rastjera maglu koju je Macron stvorio oko svoga programa”. Također smatra da njoj nikako nije nemoguće preoteti mu nešto više od deset posto glasova, koliko joj je potrebno za pobjedu. Ona je odlučna boriti se za svaki glas pa je na Twitteru najavila da će ići od vrata do vrata i obilaziti birače u njihovim domovima.

Emmanuel Macron i njegov predizborni stožer na samom početku kampanje za drugi krug objavili su kako istraživači iz japanske tvrtke Trend Micro otkrili kako su ruski hakeri povezan s Kremljem u više navrata pokušavali provaliti u njihovu bazu podataka, a navodno su pokušali ometati jedan Macronov telefonski intervju. Navodno je od prosinca prošle godine bilo 160 takvih napada koji su jako nalikovali na napade koje je tijekom kampanje pretrpjela američka Demokratska stranka.

Putinom na protivnicu

Ovo je izuzetno zanimljivi obrat jer je poznato kako je Marine le Pen prije samo mjesec dana bila u Moskvi gdje ju je ugostio Vladimir Putin. Poznato je također da se ona zalaže za tješnje veze s Rusijom i za ukidanje međunarodnih sankcija protiv te zemlje.

Povezivanje Le Pen i Putina moglo bi znatno narušiti njen imidž i dati Macronu dodatni vjetar u leđa. Potpuno je izvjesno da će ovaj dio predsjedničke kampanje biti žestok i nemilosrdan, a tko će u svemu tome biti uspješniji, vidjet ćemo 7. svibnja.  

>>Ima 39 godina i sedam unuka zahvaljujući 24 godine starijoj supruzi

>>Mediji o izborima: 'Veliki prasak'; 'Odzvanjajuća pljuska za politički establišment'

Komentara 6

DU
Deleted user
19:36 26.04.2017.

Uopće nije bitno tko će biti na vlasti to je sam Trump pokazao. Jedino ovi koji navijaju za Macrona se ponašaju kao mala djeca.

AA
aabbcc
18:22 26.04.2017.

Narodi Evrope su za mir i saradnju, dobrosusjedske odnose sa Rusima, Putinom i svim ljudima dobre volje. Politicari zla i rata gube izbore i tako ce biti i u Francuskoj.

MG
milerazbojnik@gmail.com
19:29 26.04.2017.

koliko god je svi napadali i govorili joj isto kao i meni da je ovakva ili onakva treba jednostavno stavit ruku na srce i svima reči jasno i glasno .onima koji sad udaraju u pompe i slave kao --pod navodnicima njen poraz ..----gospodo moja francuzi vi čete biti ti koji če odlučiti dal vam je boje i dalje ginut i živit u strahu što li vam nude večina vaših političara ili je za vas molje da vam na vlast dođe ona --gospođa lepen pa da stane na kraj s svojom politikom ubijanju i pretvaraju francuske države u izbjeglički logor u kojem je nemoguče sve pridošlice iskontrolirat pa čete i dalje bit žrtve ili imat svoju državu u kojoj če francuski narod odlučit što li če i kako ......što bih preporučio i svimm drugimdržavama radi njihove vlastite sigurnosti a to što li če me neko nazvat fašistom .nacionalistom ili nekim još pogrdnijim imenom me uopšte ne dira jer idem za tim da moj naro u mojoj državi treba bit ne u strahu od nikog i ničeg nego slobodan i ponajprijew treba o njemu mislit svaki političar a ne o nekoj patvorevini kojoj če iovako doči kraj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije