Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar upozorio

Lagumdžija: Između BiH i Hrvatske mogao bi izbiti trgovinski rat

lagumdzija
VL FOTO
Autori: sve, T.L./VLM
05.04.2012.
u 20:14

Lagumdžijina retorika puno je oštrija od one koju je koristio u srijedu tijekom sastanka sa "starom prijateljicom" Vesnom Pusić

Ulaskom Hrvatske u EU intezivirat će se infrastrukturni problemi koji bi, ako se ne poduzmu hitne mjere, mogli dovesti do ''trgovinskog rata'' između Hrvatske i BiH, smatra ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Kako piše Dnevni avaz, na sastanku s švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom u Sarajevu, Lagumdžija se dotaknuo pitanja ulaska BiH u euroatlantske integracije te problema s kojima bi se njegova zemlja mogla suočiti nakon ulaska Hrvatske u EU.

- Dobio sam uvjerenja da u periodu od narednih godinu dana, koji je posebno važan za BiH zbog toga što će Hrvatska tada postati članica EU, možemo računati na podršku Švedske, ali i Karla Bilta, kao jedne od ključnih osoba u Vijeću ministara EU, u rješavanju infrastrukturnih problema s kojima se suočava BiH - rekao je Lagumdžija koji ključnim problemom drži pitanje vanjskotrgovinskog deficita kojeg BiH ima u razmjeni s Hrvatskom. To bi po njemu moglo dovesti do "kaosa i trgovinskog rata" kao i mogućeg dodatnog zatvaranja hrvatskih granica za robe iz BiH.

-Za petnaest mjeseci Hrvatska više neće biti u poziciji u kojoj je bila u proteklih petnaest godina, jer će biti članica EU i tada ćemo ta pitanja koja nismo godinama riješili morati rješavati u potpuno drugom kontekstu - smatra Lagumdžija. Ministar drži kako bi način rješavanja problema trebao biti definiran u sljedeća tri mjeseca dok bi se preostalih dvanaest trebalo iskoristiti za praktično djelovanje.

"Stara prijateljica"

Lagumdžijina retorika u intervjuu za Dnevni avaz potpuno je drugačija, iznimno zaoštrena, od one koju je – barem pred novinarima – koristio nakon što se u srijedu u Zagrebu sastao s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, a prije toga i s predsjednikom Ivom Josipovićem, prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem te predsjednikom Sabora Borisom Špremom u srijedu u Zagrebu. Termini poput «trgovačkog rata» i «kaosa» ne samo da nisu bili ni spomenuti, iako se govorilo o situaciji nakon hrvatskog ulaska u EU sredinom sljedeće godine te posljedica koje će izlazak Hrvatske iz Cefte imati na trgovinske odnose između dvije države, već je Lagumdžija izuzetno pozitivno govorio o pomoći Hrvatske i angažmanu ministrice V. Pusić u tom pogledu, nazvavši je svojom starom prijateljicom.

Sa zadovoljstvom je iznio dogovor o osnivanju zajedničkog povjerenstva koje se sistematski rješavati probleme nagomilane posljednjih 15 godina, ili – kako je rekao – «mali milijun stvari» za rješavanje kojih, istaknuo je, nije manjkalo političke volje, ali je nešto zapelo u birokraciji. Hrvatska je, istaknula je tada Pusić, baš zbog trgovinskih odnosa između dvije države, u Bruxellesu inicirala promjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa zemljama pristupnicama, pa i s BiH.

Mekić: Mi smo potpuno spremni za pregovore

O toj je temi potpredsjednik Vlade Neven Mimica nedavno u Bruxellesu i razgovarao i s europskim povjerenikom za trgovinu Karelom De Guchtom. Da BiH odavno računa na promjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potvrdio je Večernjem listu još u veljači pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić.

- U Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU postoji klauzula koja kaže da obje strane mogu tražiti i dogovoriti se o daljnjoj liberalizaciji. Mi smo potpuno spremni za te pregovore i za dodatni protokol. Napravljena je detaljna analiza, što i koliko gubimo te koji proizvodi neće moći u Hrvatsku, a i na koje će se hrvatske proizvode plaćati carina, koja neće biti mala – objasnio je Mekić.

Komentara 96

BL
Blasko
08:47 06.04.2012.

I opet ceeVesna Pusic optuzitiHrvatsku da je izvrsila trgovacki rat na BiH.

Avatar dariodario551
dariodario551
09:07 06.04.2012.

Zlatko Galamđija i jest kriv

OB
-obrisani-
23:04 05.04.2012.

dal znate nekog iz bosne tko bi mogao u EU direkt bez preodgoja i edukacije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije