Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREME ZA RAT

Kuznjecov prvi put u povijesti kreće u pravi borbeni zadatak

Kuznjecov
Foto: Reuters
1/3
23.10.2016.
u 12:39

Jedini ruski nosač zrakoplova, glavni je zapovjedni brod ruske ratne mornarice. Nazivaju ga teškom krstaricom koja nosi zrakoplove. Glavna mu je zadaća zaštita brodova, podmornica i naoružanih zrakoplova

Dok je oružje u sirijskom gradu Alepu mirovalo, iz Sjevernog i Baltičkog mora prema Sredozemlju je putovala flota izuzetno moćnih ruskih ratnih brodova. Uz nosač zrakoplova Admiral Kuznjecov i najmoćniju i najveću borbenu krstaricu na svijetu Petra Velikog, prema Siriji se kretalo još pet drugih ruskih teško naoružanih brodova.

Vojni analitičari su procijenili da bi ovo mogle biti pripreme za eskalaciju sukoba u Siriji, a neki neimenovani zapadni diplomati upozoravaju da je ovo najveće i najznačajnije pokretanje ruske ratne mornarice od hladnoga rata. Ako se Kuznjecov uključi u vojne operacije u Siriji, bit će to prvi borbeni zadatak nekog ruskog nosača zrakoplova u povijesti. Ruska mornarica do sada je u sirijskom ratu igrala relativno skromnu ulogu, pa analitičari smatraju da je za ruskog predsjednika Vladimira Putina ovo jedinstvena prilika da isproba koliku borbenu moć imaju ruske pomorske snage. Usto, Sirija je postala i pokusni izvrstan poligon za novo rusko naoružanje.

Uz obalu Sirije trenutačno se nalazi nekoliko ruskih ratnih brodova, no kada tu pristigne grupa koju predvodi Admiral Kuznjecov, procjenjuje se da će Moskva tada raspolagati borbenom silom koja će joj omogućiti premoćnu pobjedu nad sirijskim pobunjenicima. Postoje i nagovještaji da je Rusija pristala na 72-satni prekid vatre i izlazak civila iz istočnog dijela grada upravo zato što bi jako brzo moglo doći do operacija u kojima bi taj dio Alepa mogao biti doslovno sravnjen sa zemljom. No britanski Independent piše kako bi spektakularni defile borbene grupe Admirala Kuznjecova kroz La Manche mogao biti pokušaj odvraćanja pozornosti zapadnih zemalja od važnijih poteza Moskve koji se vuku na nekim drugim mjestima. Vojni analitičar koje je Independent konzultirao kažu da to može biti Ukrajina, Sirija, ali i niz drugih zemalja. Također naglašavaju da je Moskva sklona upotrebi taktike odvraćanja pozornosti, što se 2014. dogodilo i u Ukrajini kada je Rusija poslala konvoj humanitarne pomoći toj zemlji kako bi prikrila slanje vojne pomoći proruskim pobunjenicima. Navode i to kako se u ovome trenutku Rusija de facto nalazi u ratnom stanju.

Također naglašavaju da svime ovim Rusija Zapadu poručuje kako je više nego spremna za oružani obračun.      

>> Ruski ratni brodovi prolaze La Mancheom, Britanci poslali razarač i fregatu da ih 'prate u stopu'

Komentara 118

KH
k.h.9
14:45 23.10.2016.

To što Rusi sada šalju brodovlje govori da imaju velikih problema u Siriji. Treba se nadati da se ovaj zadimljeni nosač aviona ne raspadne i zagadi more i obalu.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
14:03 23.10.2016.

Kaže jedna narodna izreka da se povijest ponavlja. Sjetimo se,početno sovjetsko razmještanje 40. vojske u Afganistanu koje se dogodilo 25. prosinca 1979.Svima odgovara nastali kaos u Siriji. Američki utjecaj u Siriji povlači i izraelski, kao što bi povuklo i ostalee petromonarhijske saveznike. Zauzimanjem Sirije, Zapadu bi apsolutno nestala potreba za ruskim resursima, te bi izgradnjom naftovoda i plinovoda preko Sirije pa prema Europi sve okrenulo prema Kataru i Saudijskoj Arabiji. Bashar Al Assad nije pao nakon dva mjeseca kao što se predviđalo jer se umješala Rusija. Rat je u punom jeku, mnogo patnji, stradanja i razaranja.

ĆU
ćuprija
15:30 23.10.2016.

Amerika je u miru ... al bu bila za koje leto .... bili živi pa videli ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije