Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupi propust

Kupili 2000 vlakova za 15 mlrd. eura pa shvatili da su preširoki

vlak,Francuska
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
21.05.2014.
u 18:02

Francuske željeznice morat će prepraviti platforme koje ne odgovaraju kupljenim vlakovima na više od tisuću postaja

Francuske željeznice objavile su da su napravile “malu pogrešku” u svom sustavu nabave i naručile dvije tisuće vlakova koji su preširoki za velik broj platformi na kolodvorima diljem zemlje.

– Problem smo otkrili malo prekasno. Priznajemo pogrešku i doista nam je žao, izjavio je glasnogovornik RFF-a, nacionalnog željezničkog operatora. Do pogreške je došlo jer je SNCF, državna tvrtka koja upravlja kolodvorima, javila RFF-u podatke o širinama platformi sagrađenim u posljednjih 30 godina, dok je većina ostalih platformi, starijih od pola stoljeća, znatno šira. Naručeni vlakovi već su u proizvodnji, njihova podvozja već su načinjena i povratka nema. Zbog toga u Francuskoj počinje velika rekonstrukcija kolodvora na kojima će sve stare platforme biti smanjene kako bi novi vlakovi nesmetano prometovali. Trošak rekonstrukcije nemoguće je predvidjeti, no već je do sada potrošeno oko 80 milijuna eura.

– Problem ponajprije leži u apsurdnom željezničkom sustavu Francuske – kaže tamošnji ministar prometa Frederic Cuvillier.

>>Vlak u podzemnoj iskočio iz tračnica: 19 osoba ozlijeđeno

Komentara 11

HA
Harpoon
18:34 21.05.2014.

Ne bi bilo na odmet, da naš veleposlanik u Republici Francuskoj, nesuđeni akademik, drug Goldstein zamoli Francuze , da one vlakove koje misle rashodovati , barem 5 kompozicija prodaju HŽ po povlaštenoj (otpadnoj) cijeni, pa će biti opet mnogo sigurniji i udobniji od ovih raga sa kojima se sada vozimo.

Avatar StudentZG
StudentZG
18:53 21.05.2014.

Sad bi poduzetni Kalmeta da je i dalje ministar otkupio od Francuza 10 takvih vlakova za 1 milijardu eura. I prefarbao ih za još 10 milijuna eura.

ĆA
ćaćaća
20:46 21.05.2014.

to ni grčić ne bi uspio :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije