Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi službi

Krvnik poručio Europi: Vaši sigurnosni sustavi ne mogu nam baš ništa

Francuska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
28.07.2016.
u 08:15

Cijela Europa očito će morati mijenjati način na koji obavještajni sustav funkcionira jer se sada podaci razmjenjuju presporo

Francuske obavještajne službe i policija imaju ozbiljnih sigurnosnih problema.

Jasno je to nakon još jednog šokantnog napada s potpisom tzv. Islamske države u kojem je počinitelj ušao u crkvu, uzeo taoce i zaklao svećenika.

Obrazac koji se ponavlja

Osim šokantne činjenice da je napad počinjen u crkvi, svakako je šokantno i to da je počinitelj Adel Kermiche (19) ne samo bio poznat francuskoj policiji i tajnim službama zbog simpatiziranja tzv. Islamske države, što je obrazac koji se opetovano ponavlja iz napada u napad, već je bio pod nadzorom tih službi jer je nosio probacijsku elektroničku narukvicu. Drugim riječima, bio je pod nekom vrstom uvjetne slobode i policijskog nadzora upravo zato što je detektiran kao mogući terorist jer je u dva navrata uhićen dok je pokušao doći do Sirije kako bi se ondje borio na strani ISIL-aTo što je nosio probacijsku elektroničku narukvicu trebalo je značiti da su mjerodavni u svakom trenutku znali ili su trebali znati gdje se nalazi.

No to ga očito nije spriječilo da upadne u crkvu i ubije svećenika, nakon čega je njega ubila francuska policija. Na pitanje kako je takvo što moguće, pravog odgovora zapravo nema, osim onog da je netko u francuskom represivnom aparatu očito još jednom napravio krivu procjenu potencijalne opasnosti. – Kada netko nosi probacijsku narukvicu ili nanogvicu, postoje dvije situacije. Prva je ako je riječ o ograničavanju kretanja u prostoru, što znači da se prati je li netko napustio zabranjenu zonu, poput stana, mjesta u kojem živi ili države. Ako postoji i zabrana približavanja nekom objektu ili osobi, onda se i to prati, a sustav javlja ako je nešto od toga prekršeno. Druga je situacija 24-satni nadzor tijekom kojeg se prati gdje se osoba koja je pod nadzorom u svakom trenutku nalazi. Pitanje je pod kakvom je vrstom nadzora bio ovaj počinitelj iz Francuske jer ga taj nadzor očito nije spriječio da počini to što je počinio. Osim toga, ako nije imao zabranu prilaska crkvi, a očito nije, sustavu ne bi bilo signalizirano da je napravio nešto što nije smio – kaže Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost.

Probušeni sustav

Dodaje, da je nakon učestalih terorističkih napada u Francuskoj očito da je francuski sigurnosni sustav, kako je kazao, probušen.

– Kada se uspoređuju posljednji događaji u Francuskoj i Njemačkoj, dojam je da su Nijemci promptnije reagirali, pa zaključujem da su se oni za ovakve situacije uvježbavali ili bolje pripremili. Ovakve napade teško je spriječiti jer to što je netko sumnjiv ne znači ništa ako to ne možete dokazati i takvu osobu zatvoriti – kaže Cvrtila.

S obzirom na sve što se događa, Francuska, a vjerojatno i cijela Europa, očito će morati mijenjati način na koji obavještajni sustavi funkcionira jer se sada podaci razmjenjuju presporo, a sigurnosna operativa razdvojena je od sigurnosnih istraga što, smatra Željko Cvrtila, nikako nije dobro.

>>Ubojica svećenika uhićen je u Turskoj i sudilo mu se zbog terorizma. Na slobodi je čekao presudu 

Komentara 47

DU
Deleted user
09:18 28.07.2016.

Svi su bili kao jedan i vikali su „svi smo mi Charlie Hebdo“. Danas i jučer nitko ne viče svi smo mi 84 godišnji svećenik, starac koji je bio mirotvorac i pomogao u gradnji džamije, jer europskim pedofilima nije u interesu mir i tolerancija nego krvoproliće do istrijebljenja.

ST
stomugromova
08:28 28.07.2016.

Sigurnosni sustav u EU je potpuno neadekvatan potrebama jer je EU američka kolonija i kao takva curi na sve strane.Gazdama preko Atlantika ne odgovara da EU ima svoj sustav sigurnosti jer kako bi oni radili false flag operacije koje su sposobni napraviti u kratkom roku.EU je trula i raspada se iz dana u dan. Tako je to kad EU političari moraju slušati kriminalce poput Soroša i njihove direktive koijima ugrožavaju sigurnost i uništavaju narode kojima su na čelu.Moj duboki naklon mađarskom premijeru Viktoru Orbanu,koji jedini ima muda od skoro svih EU gay političara nije se prodao judeomasonskom lobiju,koji se krije iza svih s***a na Bliskom Istoku i ove invazije muslimanskih migranata na EU.

ZL
zlako
09:05 28.07.2016.

Isil jest ljevičarska terorisrićka organizacija koja djeluje u suradnji s bračom ljevićarima europske kuku lele unije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije