Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na srce Londona

Kristina: Za pokolj sam doznala od mojih iz Slavonije

napad u londonu
Foto: Press Association/PIXSELL
1/13
23.03.2017.
u 07:05

Maja: Većina je Londona pod policijskom opsadom, zatvoreni su i dijelovi grada udaljeniji od Westminstera, a policija apelira na građane da jave ako su nešto saznali ili primijetili

John Stevens, zamjenik političkog urednika Daily Maila koji je točno godinu dana ranije kao dopisnik iz Bruxellesa izvještavao za taj popularni britanski tabloid o terorističkim napadima na Bruxelles, stajao je jučer rano poslijepodne u kafiću Parlamenta u Westminsteru pokraj nekoliko pripadnika osiguranja zgrade koji su bili na pauzi. Preko policijske radijske frekvencije sigurnjaci pokraj njega upravo su primili vijest da se događa nekakav incident ili napad.

Još jedan grozan dan

– Žena iz osiguranja vrisnula je od užasa – javio je Stevens na svom Twitteru, na kojem je odmah nastavio prenositi što se oko njega događa.

– Godinu dana nakon groznog dana u Bruxellesu, došao je još jedan grozan dan u Londonu – komentirao je u prvi mah. 

A kad je javio ovaj detalj, bilo je jasno da prve žrtve u Westminsteru podliježu ozljedama:

– Osoba koja leži i za koju vjerujemo da je policajac prekrivena je dekom. Hitna pomoć prestala je baviti se njome.

Novinari poput Stevensa, ali i zastupnici i njihovi asistenti u parlamentu, bili su zaključani unutar zgrade i zbog opasnosti nisu mogli izići, ali neki su s prozora promatrali što se događa u dvorištu, odakle je Stevens vidio i kako policajci i osoblje Hitne pomoći na ustrijeljenom napadaču obavljaju mjere oživljavanja.

Prvu pomoć policajcu, kojega je napadač ubo nožem i koji je, nažalost, podlegao ozljedama, u jednom je trenutku pružao čak i parlamentarni zastupnik Konzervativne stranke Tobias Ellwood. Fotografije prikazuju dramatičan trenutak u kojem Elwood pomaže unesrećenom, a i sam na čelu ima tragove krvi. Njegov brat Jonathan Ellwood poginuo je u terorističkom napadu na Baliju 2002. godine.

– Pokušavao sam zaustaviti krvarenje i davati “usta na usta” dok smo čekali da dođe Hitna pomoć, ali mislim da je izgubio previše krvi. Imao je više ubodnih rana ispod ruke i na leđima. Ne smijem ništa više reći jer sam svjedok u istrazi – izjavio je Tobias Elwood britanskim novinarima.

Hrvati s kojima smo jučer razgovarali u Londonu i nisu bili previše zatečeni, a kamoli šokirani napadom. Neki od njih upravo su od nas ili od obitelji i prijatelja iz Hrvatske, ali i iz ostatka svijeta, doznali za incident.

– Da me nisu moji iz Slavonije nazvali, ne bih ni znala što se dogodilo. Većina mojih prijatelja doznala je za incident preko prijatelja iz drugih zemalja, iz SAD-a ili iz Južnoafričke Republike, koji su o događaju čuli u medijima. Sjeverni London i dalje funkcionira potpuno normalno,većina ljudi nije ni svjesna što događa u centru. A napad? Luđaka ima svuda na svijetu – kazala nam je Kristina Špionjak, koja je upravo kretala na sastanak s klijentom, uz napomenu: Sad ću imati problema u prometu.

Takvi su Londončani, govori još jedna Hrvatica iz Londona, Maja Grakalić. Imaju svoju agendu i sve što im se nađe na putu, pa bio to i policajac koji ih čuva, iritantna je prepreka. A od jučer ih u Londonu ima izuzetno mnogo.

– Većina je Londona pod policijskom opsadom, zatvoreni su i dijelovi grada udaljeniji od Westminstera, a policija apelira na građane da jave ako su nešto saznali ili primijetili – dodaje Maja, grafička dizajnerica koja radi na BBC-ju. Cijeli je dan bila na poslu i vidi da je u redakcijama hektično, ali kako je vani, ne zna. Je li je strah ili je li zabrinuta?

– Ne, uopće nisam. Izbjegavat ću stanice u tom području i to je to. Racionalno sagledavam činjenice – govori.

No, dodaje, upalo joj je u oči ponašanje policije.

– Zanimljivo je da je policija gotovo odmah incident nazvala terorističkim napadom. Inače su dosta oprezni s takvim kvalifikacijama, uvijek prvo žele sagledati sve činjenice. No s druge su strane pretjerano oprezni pa informacije puštaju na kapaljku jer kažu da ne žele stvarati paniku ni ugroziti istragu. Kontradiktorni su – analizira Maja. Dodaje kako ju je začudio profil napadača. Njezina prva asocijacija nakon napada bila je – kao i kod Kristine – da je riječ o psihički bolesnom čovjeku.

Svašta se može očekivati

Prema gostima koji se konstantno izmjenjuju u studijima BBC-ja vidi da se počinje razvijati agenda: “Rekli smo vam da će se ovako nešto dogoditi, i zbog britanskog miješanja u tuđe poslove, ali nas niste slušali”. Hoće li ovaj napad imati utjecaja na odnos prema muslimanima i hoće li se rasplamsati antimuslimanski sentiment?

– Svašta se može očekivati – kaže Maja te dodaje: – Uostalom, u zadnjih godinu dana i ovdje i u svijetu događaju se stvari za koje smo prije mislili da su nemoguće.     

>> Terorizam u Londonu. Među poginulima policajac i napadač

>> On je 'apsolutni junak' napada na London. Britanski političar prvi pokušao spasiti život policajcu

Komentara 13

AN
anticenzura
08:06 23.03.2017.

Britanija nema veze s Europom, gdje su oni Bogu iza ledja, oni i nisu u shengenu niti su pustali izbjeglice. Oni imaju muslimane tamo iz svojih kolonija, nisu to izbjeglice. U Europi je ocajno stanje, mi u CH imamo strasnih problema, jos mi nismo u EU. Oni nasrcu sa svih strana, penju se na vlakove, ginu, prekjucer jedan poginuo, jucer jedan pao sa vlaka, ne zna se hoce li ostati ziv. Dvojica priveli jednoga iligalno u zemlju i opljackali ga usput, gradjani size. To samo u ova zadnja dva dana. A vrbuju muslimane, jednoga maloga su odveli u Siriju, nije se vise vratio, javili mu caci da je poginuo. A ovdje se rodio mali i imao krasan posao. skolovan i sve. 20-ak godina imao. Nemate vi pojma sto je to, nema toga u Hrvatskoj. To je sve organizirano, oni planiraju osvojiti Europu. Soros ima na svim granicama svoje pristase sto se bore sa policijom da ih puste u zemlju. Mi granicimo sa svim zemljama krcatim izbjeglica, Italijom, Austrijom, Njemackom i Francuskom, to je luda kuca. ja mislim da ce se ubrzo nesto strasno desiti u Europi, mozda cak i rat. A vama medijima je pametnije da to ozbiljno shvatite, nego sto pisete gluposti.

ZO
Zonasumraka4
07:43 23.03.2017.

Ajmo sad malo da čujem one iz inicijative "dobro došli"....

NE
nemanatrag
08:03 23.03.2017.

"Za pokolj sam doznala od mojih iz Slavonije"...ja preko Sky newsa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije