Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policija protiv Merkel

Kriminal u Njemačkoj porastao 31 posto

calais, migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
05.11.2016.
u 21:20

Kaznena djela azilanata skočila čak 40 posto za što optužuju kancelarkinu politiku

Njemačka kancelarka Angela Merkel još se jednom morala suočiti s posljedicama politike otvorenih vrata prema migrantima s Bliskog istoka i iz afričkih zemalja, ovog puta nakon objave izvješća federalne policije o porastu kriminalnih djela koja su počinili upravo tražitelji azila u Njemačkoj.

Policijski podaci potpuno su demantirali kancelarkine tvrdnje, kojih se tvrdoglavo držala cijelo vrijeme migrantskog vala, kako je riječ o visokoobrazovanim ljudima iz Sirije, Afganistana, Iraka, koji su bezopasni i samo traže bolje mjesto za život.

No, u prvih šest mjeseci ove godine upravo su ti migranti, tražitelji azila u Njemačkoj, prema policijskim izvješćima, počinili 142.500 kaznenih djela, odnosno 780 kaznenih djela dnevno. U usporedbi s 2015. godinom radi se o porastu kriminalnih radnji koje su počinili tražitelji azila od čak 40 posto.

Policija je objavila kako je ukupna stopa kriminala u Njemačkoj porasla 31 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je svakako vrlo upozoravajući podatak i za to je okrivila pogrešnu migrantsku politiku.

Prema pisanju njemačkih medija, građani se osjećaju sve nesigurnijima, posebno nakon serije napada na ulicama njemačkih gradova iza kojih su stajali migranti, kao i nakon nedavnog uhićenja bombaša samoubojice koji je planirao napade na berlinsku zračnu luku i željeznički kolodvor.

Na krilima ovakve atmosfere radikalno desne političke opcije poput Alternative za Njemačku (AfD) dobivaju sve više pristaša i glasača, što se pokazalo i na nedavno održanim lokalnim izborima u nekoliko njemačkih regija, uključujući glavni grad.

Zbog nezadovoljstva politikom otvorenih vrata kancelarki je leđa nakon godina suradnje okrenula i sestrinska Kršćansko-socijalna unija (CSU), čiji je predsjednik Horst Seehofer bio i najglasniji kritičar Angele Merkel po pitanju migranata. Ovakav rasplet događaja rezultirao je i nepozivanjem njemačke kancelarke na godišnju konferenciju CSU-a koja je jučer počela u Münchenu, što je inače tradicija koja traje desetljećima.

Za razliku od Angele Merkel među delegatima CSU-a toplo je pozdravljen austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz, čiji su stavovi tijekom migrantske krize bili vrlo slični onima Horsta Seehofera. Već u samom uvodu konferencije glavni tajnik CSU-a Andreas Scheuer svojim je govorom pokazao u kojem smjeru njegova stranka planira ići u godinama koje slijede.

– Porezna politika aktualne kancelarke i politički islamizam glavni su elemenati koji bi na vlast mogli dovesti crveno-crveno-zelenu koaliciju i to moramo spriječiti – kazao je Scheuer.

>> Merkel neće prisustvovati konferenciji bavarske sestrinske stranke

Komentara 12

Avatar kravata
kravata
21:34 05.11.2016.

Nikada ali nikada vise disciplinirane drzave njemacke kakva je bila.

NI
Nik123
21:35 05.11.2016.

Veliko iznenađenje. Tko li je mogao tako nešto očekivati?

GV
golub Vaso
22:01 05.11.2016.

Merkel je rekla da dođu, a vole pipati švabice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije