Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Majka Rusija'

Krim slavi pobjedu ruske većine

Referendum na Krimu
Foto: Reuters/ PIXSELL
17.03.2014.
u 07:52

Iz Simferopolja izvještava Večernjakova reporterka Renata Rašović. Pobjeda proruske opcije proslavlja se bučno na ulicama prijestolnice, Simferopolja: na glavni trg iznad kojeg se uzdiže monumentalni spomenik Lenjinu slijevaju se rijeke ljudi, čak 15 tisuća građana naoružanih ruskim zastavama.

Krim slavi! Prvi rezultati izlaznih anketa kasno sinoć su pokazali uspjeh proruske opcije kakvog se ne bi postidjela ni Sjeverna Koreja: vlasti su objavile da je čak 93 posto građana koji su izišli na birališta izglasalo neovisnost i svoju budućnost odlučilo vezati uz “majku Rusiju”, dok je njih tek tri posto izrazilo lojalnost Ukrajini.

Pobjeda proruske opcije proslavlja se bučno na ulicama prijestolnice, Simferopolja: na glavni trg iznad kojeg se uzdiže monumentalni spomenik Lenjinu slijevaju se rijeke ljudi, čak 15 tisuća građana naoružanih ruskim zastavama. S improvizirane pozornice građane zabavljaju ruski folklorni ansambli, pleše se kazačok, sviraju duhački orkestri crnomorske flote. “Rusija, Rusija”, odjekuje središte grada. Krimski premijer Sergej Aksjonov odmah je pozdravio “povijesnu” odluku.

Tatari ignorirali glasanje

“Hvala svima koji su sudjelovali na referendumu i odlučili. Danas smo donijeli jako važnu odluku koja će ući u povijest”, napisao je Aksjonov na društvenoj mreži Twitter. Dodao je kako će delegacija krimskog parlamenta odmah odletjeti u Rusiju, kako bi podnijeli i službeni zahtjev za pripajanje Ruskoj Federaciji. Na ukupno 1200 glasačkih mjesta diljem Krima, međutim, gotovo ni traga od proukrajinski orijentiranih građana, pa ni Tatara: potvrdila se glasina da će u velikom broju bojkotirati referendum koji smatraju farsom. Čelnik tatarske zajednice Mustafa Jemilev izjavio je sinoć da je 90 posto krimskih Tatara ignoriralo glasovanje. Oni koji su to željeli učiniti u Bakčisaraju, gradu na jugu poluotoka naseljen mahom Tatarima, nisu uspjeli: 80 posto birača uopće nije bilo upisano na biračkim popisima. Utoliko, nevjerojatnom zvuči vijest da je na birališta jučer izišlo 82 posto svih glasača na Krimu.

Ranije toga jutra, ni obilna kiša ni ledeni vjetar, zagovornike ruske opcije nisu zaustavili da iziđu na referendum: otvaranje birališta dočekali su u dugim redovima. Već u prvim satima nedjelje, iz zračne baze u okolici Simferopolja poletjeli su ruski vojni helikopteri prema rubnim dijelovima grada, s pretpostavkom da je prijestolnica, zahvaljujući brojnim pripadnicima specijalne policije Berkut koji su zauzeli svaki važniji punkt i veće prometnice, u sigurnim rukama.

Zapalili ukrajinske knjige

Na biračkom mjestu u Prvoj gimnaziji u središtu Simferopolja bilo je mirno. Volonteri dijele glasačke listiće pa usmjeravaju birače prema kabinama, prekrivenim golemom ruskom zastavom.

Viktorija Kudjakova dala je svoj glas za pridruživanje Rusiji. “Danas odlučujemo o sudbini Krima, zato sam došla. Sama podižem sina, u pitanju je i njegova budućnost. Vjerujem da će Rusija pomoći da Krim procvjeta”, nada se Viktorija. Pita li se glasače na ovom biračkom mjestu, službeno izvješće izborne komisije ne treba ni čekati. Kroz prozirnu glasačku kutiju na stotinama ubačenih listića nazire se, sve do jedan, glas za pripajanje Rusiji.

Stotinjak metara dalje, zgradu krimskog parlamenta s koje već vijori golema ruska zastava, čuvaju odredi Kozaka. Promrzli su, ali o njima brinu građani koji dežuraju u improviziranom šatoru gdje ih dočekuju s porcijama graha i vrućim čajem. U kafićima oko parlamenta netremice se prati program ruske TV 24, koja iz minute u minutu pokriva dan odluke u Krimu. Svaki izvještaj koji govori o visokoj izlaznosti, okupljeni pozdravljaju pljeskom i podignutim čašama. Malo tko sada mari što o njima imaju za reći predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i Europskog vijeća Herman Van Rompuy, koji su referendum jučer proglasili nelegalnim i nelegitimnim. Nadaju se mirnom prijelazu u okrilje Ruske Federacije koje bi moglo potrajati do godine dana, nadaju se miru, a prema svemu sudeći, to će i dobiti.

Gotovo sve dojučerašnje vojne baze na polutoku Rusi su već ionako zauzeli, a Kijev se u ovom trenutku okreće prema novom žarištu na istoku zemlje gdje narod izlazi na ulice i traži referendum po uzoru na Krim. Nakon objave rezultata, sinoć su proruski prosvjednici u Harkovu i Donjecku zauzeli nekoliko zgrada i počeli paliti knjige na ukrajinskom jeziku. A dojučerašnja ukrajinska južna pokrajina Krim nesmetano i nezadrživo hrli u zagrljaj Moskve.

Komentara 13

DU
Deleted user
09:05 17.03.2014.

"Prvi rezultati izlaznih anketa kasno sinoć su pokazali uspjeh proruske opcije kakvog se ne bi postidjela ni Sjeverna Koreja" Renata Rašović ili ne zna koji su bili izlaznosti i uspjeh hrvatskog referenduma o samostalnosti ili ga prešutno svrstava u ististi rang. Ne mogu se odlučiti koje je gore od to dvoje. Uz njenu zlobnu opasku najbolje ide ona uzrečica: Tko prstom pokazuje na druge, ne smije zaboraviti da su ostala tri pritom uperena u njega samog.

Avatar Alfons_x
Alfons_x
08:15 17.03.2014.

Iako neki uporno pokušavaju izvrtati činjenice (poput selbivoja) Činjenice govore kako je Krim bio Ruski duuuuuugo vremena prije nego ga je ukrajinac Hruščov dekretom priključio Ukrajini.....Ovaj referendum je ništa drugo do festival demokracije, volja naroda, demokracije na koju se "zapad" tako često poziva kada im je u interesu, no kada nije onda je proglašavaju nelegitimnom......tko to, tko je taj čovjek, koji si uzima za pravo volju NARODA proglasiti nelegitimnom? Baš kao što su kod nas pokušali "naši" vlastodršci, koji su referendum za eu proglasili "festivalom demokracije" dok su onaj drugi nazivali kojekakvim pogrdnim imenima pa čak i uspoređivali s nacistima....poznato? Dakle demokracija je isključivo ono što odgovara "zapadu"?

SO
Somelier
08:06 17.03.2014.

Neznam čemu tolika frka oko Krima. Situacija je takova da će se područje sa 2 miljuna rusa koje graniči sa Rusijom pripojiti Rusiji. To je bilo jako lukavo izvedeno. Takozvana oporba "osvaja vlast" a u stvari se ispunjava nečiji plan o odcepljenju. Da li je Kličko bio kukavičje jaje ili netko drugi, ali je fantastično izvedeno. Rusi i rusi su već u Krimu i tu se ne može ništa više promijeniti. Šteta ali je tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije