Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLUPINE

Krenuli tražiti brodove potonule u 2. svjetskom ratu, naišli na neočekivano otkriće

brod
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL
09.12.2016.
u 10:21

- Svi smo šokirani da su brodovi nestali - rekao je Paul Middelberg, glasnogovornik nizozemskog ministarstva obrane

Međunarodna ronilačka ekspedicija koja je početkom studenog krenula iz Indonezije u Javansko more pronaći olupine nizozemskih brodova potonulih u 2. svjetskom ratu naišla je na neočekivano otkriće - brodovi su nestali.

Kako piše CNN, ekipa je namjeravala postaviti plaketu pokraj jednog od brodova kako bi obilježila nadolazeću 75. godišnjicu potonuća.

- Svi smo šokirani da su brodovi nestali - rekao je Paul Middelberg, glasnogovornik nizozemskog ministarstva obrane.

Olupine dva broda potpuno su nestale, a djelomično je nestala i olupina još jednog razarača. Nestala su i barem dva britanska vojna broda u istom moru, dodao je Middelberg. Britanska i nizozemska vlada osudile su nestanak, a američka mornarica izrazila je zabrinutost što je njihov USS Perch, koji je također tamo potonuo, spašen bez dozvole i znanja američke vlade.

Riječ je inače o jednom od najtežih poraza Saveznika u 2. svjetskom ratu, u kojemu je potonulo najmanje osam brodova. Borba je počela 27. veljače 1942. godine kako bi se spriječila japanska invazija na Indoneziju, kojom je tada vladala Nizozemska.

>> Nađeno krilo olupine: Pilot na letu MH370 zrakoplov je 'zaronio' u ocean zbog slomljenog srca i nesretne ljubavi?

Komentara 1

HR
Hrabraja
14:22 09.12.2016.

SAD se vlasnici Toyote voze u tim brodovima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije