Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvještaj iz Atene

Kravata znak je li ‘nai’ ili ‘oxi’

Grčka
Foto: Reuters
1/13
05.07.2015.
u 21:12

Varoufakis glasao u kvartu gdje žive dobrostojeći, a Tsipras u radničkom

Dan referenduma osvanuo je čak i topliji nego inače. Ulice Atene na prvi su se pogled činile praznima, tipična grčka nedjelja kad svi hrle na plaže, izletišta, u posjet rodbini na selu... Tako i jest bilo jer Grci ne dopuštaju da bilo što promijeni njihove nedjeljne navike.

Plaže su jučer bile doslovce krcate, grčke televizije prikazivale su nevjerojatne gužve na kupalištima. No, u svim kvartovima škole, u kojima su referendumska birališta, postale su središte svijeta – odaziv na referendum bio je masovan.

Novinarske ekipe, od kojih su prednjačile one iz TV kuća, što grčkih, što slavnih svjetskih medija, dale su priliku grčkom narodu osjetiti kako je to biti zvijezda. Stajati ispred tisuća bljeskalica, kamera, biti u središtu pozornosti. Velik broj Atenjana otputovao je još u subotu izvan grada, a najlakše su putovali otočani kojima su odobreni veliki popusti za trajekte.

Trajekti u Grčkoj nisu nimalo jeftini, usporede li se cijene karata s onima za hrvatske otoke. A i grčki su otoci i znatno udaljeniji od kopna. S najudaljenijeg i najvećeg otoka Krete, s kojeg su oduvijek bili čvrsti i odlučni ljudi, posebni ratoborni otočani s kojima se nitko nikada nije htio zavaditi, poručuju “Oï”, što na njihovu narječju znači “Oxi” (NE). Drugi otoci, osobito oni na kojima ljetuju hollywoodske zvijezde, čvrsto su za “Nai” (DA) jer su uvjereni kako će turizam izrazito trpjeti, osobito elitni turizam, izglasuju li Grci ne.

Napad zbog odjeće i frizure

Iako ne u tako velikom broju, postoje i oni Grci koji ne žele ni razgovarati o referendumu. Spremili su se i otišli na plaže i ne žele staviti križić na papir. Inače, križić će biti prihvaćen kao jedini valjan znak, kružić, x ili drugi znak bit će proglašeni nevažećim listićem.

– Nema šanse da idem glasati, nedjelja je jedini dan kad se mogu odmoriti, a ne iskoristiti naše more, sunce i prekrasne plaže je grijeh! – uzvikuje Agelos Zaharias koji je predstavnik srednje klase, koje izgleda, još uvijek ima u zemlji koju tresu ekonomska nestabilnost, glad, siromaštvo, pobune i nemiri. On je s društvom odlučio provesti dan uživajući, a poslije odlaskom na skupu večeru jer, što god da se dogodi na referendumu, ne želi se ni približiti središtu Atene. Uz obalu je ionako više turista i manje priče o referendumu.

Sve se na dan referenduma promatra iz kuta klasne ikonografije. Sredovječni muškarci nošenjem ili nenošenjem kravate odmah odaju svoj stav, dok žene to otkrivaju nošenjem ili ne skupocjenog nakita, markiranih odjevnih predmeta i dodataka. Primjer kako se ta predrasuda duboko uvukla u ljudska shvaćanja događaja je i dobacivanje ružnih komentara skupine žena gospođi koja je po odjeći i frizuri izgledala kao da pripada visokoj klasi, no bila je učiteljica koja je išla glasati za NE. Oko podne su TV kanali prikazali ministra Varoufakisa kako glasuje u Paleo Faliru, na što su Grci komentirali kako je to četvrt gdje žive dobrostojeći Grci, dok je premijer Tsipras glasao u središtu Atene u Kipseli, naselju s pretežito radničkim stanovništvom. Varoufakis je izjavio kako je ovo prvi put da se grčki narod pita za mišljenje o bilo kakvim pregovorima s Bruxellesom.

Božica Atena sa slovom L

Sve do zatvaranja birališta vodio se rat medija u suštoj suprotnosti s ulicom. Ulice povijesnog centra oko naselja Thisio ispod Akropole bile su najzanimljivije. Turisti su se miješali s grupicama ljudi koji su očito pokazivali svoju sklonost za NE – plakatima, transparentima, čak grafitima od kojih je najzanimljiviji lijepo nacrtana slika božice Atene koja na čelu drži kažiprst i palac u obliku slova L. To na engleskom simbolizira riječ looser (gubitnik), odnosno poručuje da će Grčka u oba slučaja izaći kao gubitnik.

Turisti komentiraju kako im je baš zabavno što se sve to događa jer im je to najzabavniji godišnji odmor dosad. No, ipak bi rado da sve što prije završi, jer žele, baš poput Grka, otići na otoke, u priobalje i uživati u onome čime Grčka oduvijek privlači svjetsku pozornost. Iako u Grčkoj nema osobe koja ne govori o referendumu, iznimka su radnici u ugostiteljstvu, suvenirnicama i drugim turističkim djelatnostima koji odbijaju išta reći o političkoj ili ekonomskoj situaciji. Oni su svjesni da turista ima i da to treba iskoristiti s osmijehom na licu, nipošto pokazati strah. Kad je najgore, ne smije se pokazati strah! – kažu.

Na strah se pozvao i Tsipras u izjavi odmah nakon što je glasovao: – Trebamo izglasati odlučnost i pokazati demokratičnost grčkog naroda, a potpuno ugušiti nepotrebni strah.

>>Velika pobjeda Tsiprasa: Grci rekli veliko i odlučno NE!

>>Kakva bi Eurozona bila bez Grčke

Komentara 2

Avatar bok
bok
23:14 05.07.2015.

...ako bi EU popustila grcima morali bi to isto i P.ES.H. I druhima. Dakle nista od toga.

Avatar bok
bok
22:42 05.07.2015.

Jos malo pa bumo morali skuplat humanitarnu pomoć za grke.kak su negdar ameri slali psenicu rusima o albancima....umjesto u ratne zone u balkankomunistićke zemlje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije