Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedan od najvećih svjetskih kriminalaca

Kralj droge El Chapo imao je flotu podmornica, zrakoplova... Jedini uvjet Amerikancima bio je da za njega ne traže smrtnu kaznu

Recaptured drug lord Joaquin
Foto: Reuters
1/7
23.01.2017.
u 23:00

Na ročištu pred federalnim sucem J. Guzman se pojavio bez brkova, svog zaštitnog znaka, a odvjetnici su rekli da je riječ o političkoj igri

Dok je američka, ali i svjetska javnost pratila inauguraciju Donalda Trumpa u Washingtonu, koju je osiguravalo na tisuće policajaca, i na ulicama New Yorka vladalo je opsadno stanje. Konvoj policijskih kombija s upaljenim sirenama jurio je prema Brooklynu, a u jednom od kombija vozio se jedan od najvećih svjetskih kriminalaca – Joaquin Guzman zvani El Chapo (Kratki).

Nakon što je prenoćio u pritvoru na Manhattanu, meksički kralj droge i vođa jednog od najzloglasnijih narkokartela Sinaloa, u petak ujutro imao je zakazano ročište pred federalnim sucem kako bi se suočio s optužbama za krijumčarenje droge, pranje novca zarađenog preprodajom kokaina, amfetamina i marihuane, najmanje 12 ubojstava, otmica, pljački... Ulažući žalbe na odluku o izručenju, zloglasni El Chapo i njegovi odvjetnici susret s američkim sucima uspješno su izbjegavali nešto više od godinu dana, koliko je prošlo od njegova uhićenja.

A kada je u četvrtak narkoboss konačno u Meksiku ukrcan na zrakoplov prema SAD-u, zaključili su da je riječ o političkoj igri.

Osporavaju zakonitost

– Meksičke vlasti izručenjem žele skrenuti pozornost javnosti s povećanja cijena plina. Odluka o izručenju je nezakonita, a vlasti nas nisu ni obavijestile da će se to dogoditi – izjavio je jedan od Guzmanovih odvjetnika Andres Granados.

Premda njegovi odvjetnici sada tvrde kako je odluka o izručenju nezakonita, od trenutka njegova uhićenja, 8. siječnja prošle godine, bilo je jasno da su šanse da izbjegne američki zatvor minimalne. Meksičke vlasti nikako si nisu mogle dopustiti još jednu blamažu u slučaju Guzman nakon što im se on već dva puta narugao pobjegavši iz najstrože čuvanih zatvora. Jedini uvjet koji su Meksikanci postavili jest da Amerikanci za narkobossa neće tražiti smrtnu kaznu.

Guzman, za kojeg se ne zna točno koliko ima godina, prema nekim izvorima ima 60, a prema drugima tri godine više, svoju kriminalnu karijeru započeo je kad je imao samo 15 godina.

– Jedini način da skupim novac za hranu, da preživim, bio je da počnem saditi marihuanu i da je prodajem. Dobavljam više heroina, kokaina i marihuane od ikoga na svijetu. Imam flotu podmornica, zrakoplova, kamiona i brodova – objasnio je u intervjuu poznatom američkom glumcu Seanu Pennu, s kojim se sastao na tajnoj lokaciji u listopadu 2015. godine jer je namjeravao snimiti biografski film. Intervju je objavio časopis Rolling Stone, a meksičke vlasti poslije su neslužbeno potvrdile da im je upravo taj intervju pomogao u lociranju tada najtraženijeg svjetskog bjegunca.

Meksički kralj droge tu je titulu stekao još krajem osamdesetih godina nakon što je pod njegovim vodstvom kartel Sinaloa postao vodeći u svjetskom narkobiznisu. El Chapo je grcao u novcu, a imao je i veoma razgranatu mrežu doušnika, zbog čega je vrlo uspješno izbjegavao uhićenje. Prvi je put uhićen 1993. godine, no zahvaljujući svom ilegalno stečenom novcu kojim je mogao potkupiti slabo plaćene zatvorske čuvare, biznis je i dalje nesmetano vodio.

Na bijeg se odlučio tek kada je Meksiko donio odluku o njegovu izručenju SAD-u gdje su ga čekale vrlo ozbiljne optužbe da stoji iza šverca tona kokaina u Kaliforniju te za pranje najmanje 14 milijardi dolara stečenih preprodajom droge. Skrivajući se u košari za rublje, iz zatvora je pobjegao 2001. godine, a poslije je istraga pokazala da je zatvorske zidine napustio uz pomoć 78 čuvara i samog upravitelja zatvora.

Suradnici propjevali

Tijekom trinaestogodišnjeg bijega El Chapo se oženio, dobio djecu, a njegov narkoimperij bio je sve veći. Vlasti su mu ušle u trag tek kada su neki od njegovih uhićenih suradnika odlučili “propjevati”.

Dok se odmarao sa suprugom, bivšom misicom Emmom Coronel Aispuro, i djecom u hotelu na plaži, pao je u ruke policiji, a prebačen je u najčuvaniji zatvor Altiplano u gradu Almoloya de Juárez. Međutim, iako je bio pod 24-satnim videonadzorom, El Chapo je pobjegao.

Kamera postavljena u oskudno opremljenoj ćeliji 15. srpnja 2015. u 20.52 sata snimila ga je kako odlazi u dio ćelije gdje se nalazio tuš iz kojeg više nije izašao. Pokazalo se da je pobjegao kroz kilometar i pol dugačak tunel koji je vodio od njegove ćelije do obližnjeg gradilišta.

Meksički predsjednik Enrique Peña Nieto bio je očajan što je Guzman još jednom izigrao pravosudni sustav. Ipak, narkoboss je nakon nekoliko mjeseci konačno uhićen.

– Misija završena. Imamo ga – objavio je meksički predsjednik na svom Twitteru, a cijela javnost znala je da je najtraženiji bjegunac opet iza rešetaka. Ovaj put ništa nije bilo prepušteno slučaju. Guzmanovo kretanje pratilo je čak 400 kamera, a u zatvorske podove ugrađene su čelične šipke. Osim toga, svakih nekoliko dana prebacivali su ga u drugu ćeliju, a u zatvor su dovedeni i posebno obučeni psi istrenirani da prate njegov miris.

Iz objavljenih snimki vidljivo je kako se Guzman pred federalnim sucem pojavio bez svojih prepoznatljivih brkova, a sud u New Yorku nije jedini koji će ga ispitati.

Naime, meksički kriminalac suočit će se u SAD-u s optužnicama u još pet saveznih država, a sudeći po težini kaznenih djela za koje ga tužiteljstvo tereti, američke zatvore više nikada neće napustiti. 

>>Meksikanci izručili zloglasnog El Chapa SAD-u - zrakoplovom prevezen do New Yorka

>>Iz ćelije koja je bila pod video nadzorom narkobos El Chapo izišao je kroz tunel

Komentara 4

CI
cika123
00:42 24.01.2017.

Stara narodna: Radi što hoćeš ali nećeš dokle hoćeš.

KR
krass
10:04 24.01.2017.

I naravno Ameri mogu suditi kome žele a ....

7S
7sam11
16:22 24.01.2017.

prolazi sve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije