Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel Međunarodne udruge sudaca

Kraj vladavine prava u Turskoj: Razriješena četvrtina svih sudaca i tužitelja, većina pritvorena

Erdogan
Foto: Reuters
1/4
25.03.2017.
u 15:21

Potlačeno pravosuđe kao instrument moći?

Međunarodna udruga sudaca je zabrinuta da će već potlačeno pravosuđe biti pretvoreno u potpuno ovisan instrument moći. I Venecijanska komisija Vijeća Europe dijeli ta strahovanja.

Udruga prati situaciju u Turskoj od 2014. prema kojoj se tamošnje Visoko vijeće sudaca i tužitelja koristi za discipliniranje sudaca i tužitelja koji su i puno prije pokušaja državnog puča bili stavljeni na listu za razrješenje bez individualiziranja razloga i provođenja odgovarajućih postupaka.

Na taj način od 15. srpnja 2016. godine ukupno po 24 posto sudaca (2538 od ukupno 10382) i tužitelja (1121 od 4622) je razriješeno, a većina je i pritvorena. Za primjer onima koji su ostali na dužnostima ili su nedavno imenovani bez dovoljno iskustva.

Stoga je više nego dvojbeno da je tursko pravosuđe neovisno.

Međunarodna udruga sudaca uznemirena je i zbog analize Venecijanske komisije Vijeća Europe vezano za predložene izmjene turskog Ustava prema kojoj je neovisnost pravosuđa u velikoj opasnosti zbog odlučujućeg utjecaja predsjednika države Recepa Tayyipa Erdogana na Visoko vijeće sudaca i tužitelja koje nadzire imenovanje, napredovanje, premještaj, discipliniranje i razrješenje sudaca i tužitelja. 

Navode i da uvođenje predsjedničkog sustava traži snažnu sudsku kontrolu, a ustavni amandmani oslabit će ionako neprikladan sustav sudske kontrole izvršne vlasti.

Međunarodna udruga sudaca ističe da njihov apel nije usmjeren protiv turskog naroda i nacije, već se temelji na zabrinutosti da Turska može izgubiti svoje temeljne vrijednosti koje dijeli s drugim demokratskim društvima.

S obzirom i na mišljenje Venecijanske komisije i prije nekoliko dana objavljenog otvorenog pisma Europske udruge sudaca, Međunarodna udruga sudaca smatra da takav razvoj događaja vodi kraju vladavine prava u Turskoj.

Pozivaju sve dobronamjerne građane u Turskoj i u ostatku Europe da budu svjesni što se događa u Turskoj, doprinesu ponovnom uspostavljanju neovisnog pravosuđa u Turskoj, uvjere turske vlasti da oslobode i ponovno postave neopravdano razriješene suce i tužitelje i pomognu turskom narodu da imaju zajamčeno neovisno pravosuđe koje štiti njihova prava i slobode.

>> Juncker: Turska će prijeći 'crvenu liniju' ako uvede smrtnu kaznu

>> Erdoğan: Ako ste hrabri zabranite Židovima kapice

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
18:18 25.03.2017.

Erdogan želi u Turskoj uvesti smrtnu kaznu, moj prjedlog je kada se to prihvati da prvo i to odma na Erdoganu primjene taj novi zakon.

Avatar Bekrija
Bekrija
15:37 25.03.2017.

,Erdogan mora pasti!

MX
Mister X
20:52 25.03.2017.

Kraj vladavine prava u Turskoj: Mislim da bi cijela EU trebala crninu da nosi od žalosti . Pa to je pre strašno tako to pogađa specijalno neke države da i žalost zbog neuspijelog puča ( pokušajau ubojstva Erdogana !) !!) ! nemogu da spavaju već mijesecima !!! I Debelo naoružavanje Kurda glavnih neprijataelja Turaka i drugih ( Irak ) .. Zamislite nemaju slobodu mnogi koji su vojnom silom krenuli da riješe demokrata istim receptom kao u Ukrajini ; gdje mutavi Putin nije vodio računa tamo gdje treba . Zato ima danas sankcije ... Kako uskoro nema više neprijataelja tamo Pobjeđuje se ponovo Irak , Gadafi je pao Sirija u kameno doba bombana i opozicija naoružana ... Uskoro bi bilo dosadno jako tamo zato je Erdogan sodomista u Njemačkoj nazvan """kroz komediju """ I ucijenuje EU kažu ; <turci su spasili 4 miliona izbjeglica od smrti u Siriji dok se kako kažu Turci nešto drugo prića za njemce što su radili sa drugim kolkio ono priznaju 6 miliona .... To smo sve na Njemačkoj Tv vidjeli cijeli duel pristaša i protivnika .. Braniti referendum i stalno optuživati haloooo Merkel nije diktator.!??? Koliko stotina tisuća je izgubilo svoja radna mjesta i položaje istoč nih njemaca kad su se spojili sa DDR Turci znaju isto da se brane... Kako svi izvan Turske znaju da su svi optuženi u Turskoj nevini ???? Špijunaža do kostiju ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije