Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
„ZAJEDNO AUSTRIJA“

Kovač, Jukić, Ninić, Uikiza i Šušnjara novi hrvatski veleposlanici integracije u Austriji

Austrija
Foto: Snježana Herek
1/4
28.05.2015.
u 12:03

Do sada je u sklopu projekta „Zajedno Austrija“, započetog prije pet godina, izabrano 300-njak veleposlanika migrantskog podrijetla

U sklopu projekta „Zajedno Austrija“, austrijskog Ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove i Austrijskog integracijskog fonda u srijedu navečer u Veleposlanstvu RH u Beču novim hrvatskim veleposlanicima za integraciju svečano su proglašeni uspješni Hrvati u ovoj alpskoj zemlji. To su Niko Kovač, trener hrvatske nogometne reprezentacije, Mirna Jukić, hrvatsko-austrijska plivačica i osvajačica olimpijske medalje, glazbenik Slavko Ninić, Christiana Uikiza, atraktivna Hrvatica iz Austrije rumunjskog podrijetla i poduzetnik Josip Šušnjara, koji zbog bolesti nije bio nazočan.

Skupu na kojem su se okupili brojni uzvanici javnog života Hrvata u Beču i Austriji obratili su se hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, glavni tajnik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova Michael Linhart, i direktor Austrijskog integracijskog fonda Franz Wolf. Zajedničko svim govornicima je bilo da su istakli vrlo uspješnu integraciju Hrvata u Austriji, uz očuvanje svog hrvatskog kulturnog identiteta i jezika, te njihov veliki doprinos razvoju austrijskog društva u cjelini. Novi hrvatski veleposlanici za integraciju izrazili su ponos i čast da su upravo oni izabrani za pomoć djeci u školama i vrtićima da se lakše integriraju i dobiju dodatnu motivaciju da se predanim ranom može uspjeti bez obzira na podrijetlo, boju kože i vjeroispovijed.

Do sada je u sklopu projekta „Zajedno Austrija“, započetog prije pet godina, izabrano 300-njak veleposlanika migrantskog podrijetla koji su obišli više od 30.000 učenika raznog uzrasta. Glazbeni okvir svečanosti dala je izuzetno talentirana 13-godišnja hrvatska violinistica Karla Križ, koja je sjajno izvela zahtjevnu „Romansu“ Dore Pejačević, uz klavirsku pratnju njenog oca, pijaniste i glazbenog pedagoga Vence Križa. Svečanost su uveličali i Slavko Ninić i Christiana Uikiza svojim izvedbama, za koje su nagrađeni burnim pljeskom. Nakon svečanosti i za vrijeme prigodnog domjenka o glazbi je brinula DJ CounTessa Petra Grošinić.  

>> Austrijancima Hrvatska jeftinija od Turske

>> Josipović u Beču: Moramo dodatno stisnuti gas i promijeniti društvo

Komentara 2

Avatar d-ano
d-ano
10:07 29.05.2015.

Podsjeca me na formiranje AUSTROugarske Monarhije,,,,

D1
d12345
16:53 28.05.2015.

"Christiana Uikiza, atraktivna Hrvatica iz Austrije rumunjskog podrijetla"?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije