Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fali 7,6 mlrd. eura

Koruška pored bankrotom zbog 'afere Hypo'

Hypo banka
Zeljko Lukunic/PIXSELL
04.03.2015.
u 14:49

Ministar financija Hans Jörg Schelling je rekao kako će pokriti samo milijardu eura jamstva koje je izdala središnja vlada, a ostatak duga ''teškog“ više od deset milijardi eura nema namjeru pokriti

Gotovo svi austrijski mediji u srijedu pišu kako je austrijska pokrajina Koruška pred bankrotom, nakon što je austrijska Vlada odbila ''pokrpati financijsku rupu“ od 7,6 milijardi eura u proračunu posebnog društva u državnom vlasništvu Heta, tzv. ''loše banke“, u koju su izdvojeni nagomilani problematični plasmani i dugovi Hypo Alpe-Adria banke.

Napominju kako je austrijska Vlada tim potezom jasno dala na znanje da više ne namjerava ''ubrizgavati“ novac poreznih obveznika u Hetu i da do svibnja 2016. godine vjerovnicima neće biti isplaćen novac, koji su očekivali.

Ministar financija Hans Jörg Schelling je rekao kako će pokriti samo milijardu eura jamstva koje je izdala središnja vlada, a ostatak duga u obveznicama ''teškog“ više od deset milijardi eura za koje je jamstva izdala pokrajinska Vlada Koruške, nema namjeru pokriti. Mediji ističu kako su nakon odluke austrijske savezne Vlade Heta i Koruška pred bankrotom i da koruška pokrajinska vlast mora sama iznaći načine kako se osloboditi smrtonosnog zagrljaja u kojem se nalazi.

Dodaju kako ostale austrijske pokrajine u kojima posluje Hypo Alpe-Adria banka nisu spremne otplaćivati dugove svoje koruške središnjice. Austrijski savezni kancelar Werner Faymann je rekao kako ministar financija nije imao drugi izbor nego reći dosta pokrivanju ogromnog duga posrnule Hypo banke koja je austrijske porezne obveznike već stajala 5,5 milijardi eura. Za potkancelara i ministra gospodarstva Reinholda Mitterlehnera vladina je odluka bila, također ''bez alternative“. Sada bi u velike probleme mogle upasti ne samo banke, osiguravajuća društva, razni fondovi i drugi najveći vlasnici spornih obveznica koji bi mogli ostati bez polovice uloženog novca nego i austrijske pokrajine od kojih se očekuju da kao vjerovnici solidarno snose dug Koruške.

Već u srijedu neki od pokrajinskih čelnika su poručili da neće plaćati koruška jamstva i da će, ako treba, tužiti Korušku. Ministar financija Schelling smatra kako se vjerovnike mora uvjeriti da odustanu od tužbi protiv Koruške. Austrijski stručnjaci tvrde da vjerovnicima, bez obzira na stroga austrijska pravila, nije ni na kraj pameti da se odreknu polovice novca kojeg su uložili u međuvremenu sporne Hypove obveznice. Iznenadni financijski potres u Austriji i sve veća opasnost pokrajine Koruške sa 550.000 stanovnika da bankrotira, što bi bila premijera u eurozoni, središnja su tema brojnih kriznih sastanaka, koji se održavaju u Beču i pokrajinskim središnjicama.

Mediji upozoravaju da bi novonastale (ne)prilike mogle utjecati i na kreditni rejting Austrije. Inače, kreditna agencija Fitch je smanjila kreditni rejting Austrije koji je bio AAA, obrazloživši kako se je u relativno kratkom vremenskom razdoblju dinamika duga ove alpske zemlje značajno pogoršala.

>>Afera Hypo: Bivšem hrvatskom ministru 762.000 eura honorara

>>Afera Hypo: Raspliće se najveći skandal u Austriji od 2. svj. rata

Komentara 4

AN
antonelić
15:13 04.03.2015.

samo dvije riječi su dovoljne : jorg haider ..... jorg haider (pokojni) je bio mentor doktoru sanaderu. .... dr,ivo ( sanader ) je bio mentor jadranki ( suzana ) kosor , tomici karamarku , kolindi ( buduća dr.kolinda ) grabarr , milijanu ( vasiliju ) brkiću , "vičtučaptersu" jandrokoviću , "akademiku" reineru i čitavoj plejadi "viđenijih" kradezeovaca .... kako je cijeli projekt lgbt haidera propao , što možemo očekivati od njegovih učenika nego tragične rezultate .... niti rezultati zoke milanovića nisu toliko tragični kao razultati spomenute bulumente na vrhu obrnutih piramida ..... e , sada očekujem najmanje 25 dislajkova komentatora koji su ujedno ljubitelj lika i djela sanadera dr.ive. .....

Avatar Oneill
Oneill
15:42 04.03.2015.

Citao sam njihova misljenja pisu i govore da smo ih dobro prevarili i da smo mi za sve krivi.

Avatar Halidumjestohalida
Halidumjestohalida
23:30 04.03.2015.

Habsburzima uvijek drugi kriv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije