Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strateški interes

Kontrola istoka Ukrajine ključ je ruske vojne industrije

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.04.2014.
u 20:57

Na istoku Ukrajine proizvode se ključni dijelovi cijelog niza ruskih vojnih proizvoda

Rusija je žestoko zagrizla u istočnu Ukrajinu i ne namjerava je tako lako pustiti bez obzira na sve pregovore koji se ovih dana ubrzano odvijaju u Ženevi.

Nije tomu razlog ruska manjina koja čini oko 28 posto stanovništva, već je stvarni povod puno opipljiviji. Naime, bez istočne Ukrajine, tamošnjih industrijskih postrojenja i čeličana, ruska vojna i svemirska industrija doslovno pada! Istočna Ukrajina industrijski je najrazvijeniji dio zemlje, većina njene proizvodnje izvozi se u Rusiju, a posebno je važna proizvodnja cijelog niza proizvoda neophodnih za rusku industriju oružja i svemirski program. Upravo na istoku Ukrajine proizvodi se artiljerijsko i raketno oružje i streljivo, proizvode se protubrodske rakete, određene vrste turbina koje se ugrađuju u cijeli niz ruskih vozila. Tu se proizvodi i niz ugradbenih dijelova bez kojih je nemoguće zamisliti rusku vojnu industriju. Tu je i specijalni čelik za tenkove.

Možda je najbolji primjer istočnoukrajinska tvrtka Motor Stich koja proizvodi motore za helikoptere Mi-8 i Mi-24, “leteću topovnjaču” koja jedina može parirati američkom helikopteru Apache. Nije stoga čudno da Moskva svim silama nastoji pod svojom kontrolom i utjecajem zadržati istočnu Ukrajinu igrajući na kartu tamošnjeg ruskog stanovništva. Ruski izvoz vojne opreme vrijedan je oko 14 milijardi američkih dolara, i toga se Moskva nije spremna odreći. Nije stoga čudno što su napadi u istočnoj Ukrajini eskalirali nakon 29. ožujka kada je vlada u Kijevu zabranila izvoz vojne opreme u Rusiju.

>> Hoće li na kraju puta Ukrajina biti svedena na “kijevski pašaluk”

>> Rat u Ukrajini. Aktivna je Obamina CIA, ali rade i Putinovi špijuni

Ključne riječi

Komentara 30

MI
microlion
09:08 20.04.2014.

Gospoda novinari mogli su se malo bolje pozanimati a ne prepisivati floskule iz drugih medija. Kao prvo, Donjeck je centar teške industrije a svi dobro znamo (i na primjeru Hrvatske, npr. Sisak) da teška industrija danas prije svega proizvodi gubitke.. U stvari Ukrajina već 20 godina obilato dijeli poticaje za ugljenokope na istoku, kako bi izbjegla njihovo zatvaranje i socialne nemire. Donjeck više novaca prima nego daje u državni proračun! Vojna industrija nije koncentrirana u samom Donjecku, nego susjednima Dnipropetrovsku, Zaprožiji i Mikoljivu, pa čak i u Kijevu. A tamo je pro-Ruski sentiment puno slabiji, a mnogobrojniji pro-Ukrajinski prosvjednici su posve preglasili one pro-Ruske. Da želi Putin vojnu industriju pod svojom čizmom morao bi osvojiti pola Ukrajine a to je vrlo teško da će mu uspjeti. Putin u stvari pokušava destabilizirati Ukrajinu i CIJELU Ukrajinu zadržati u svojoj orbiti. Otcjepljenjem Donjecka i Luhanska samo bi dobio puno gladnih usta za hraniti.

TO
tomzag
09:15 20.04.2014.

Tvrditi da ruska vojna industrija doslovce ovisi o istoku Ukrajine je zapanjujuće smjelo. U tom slučaju i američka industrija ovisi o svakoj svjetskoj krizi jer su ostatak Ukrajine upravo oni "zagrizli" i to debelo. Izem ti analitiku.

ST
stomugromova
11:53 20.04.2014.

kritičar2 - tako to izgleda kad se prepisuju članci po nalogu iz centrale, kojom upravljaju Rothschilds mediji.Otud i tako izokrenuti članci,sve frca od netočnih navoda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije