Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakov reporter u Iraku

Konačni udar na džihadiste: Kalifat na izdisaju

kalifat
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
04.03.2015.
u 15:02

Iračka vojska s iranskom gardom ulazi u grad Tikrit i ruši temelje Islamske države zla

Vjerujte mi, nije mi bilo lako poslati sina jedinca u boj. Ali, da nije otišao, kakav bi ga život čekao? Izbora nismo imali. Ili otići boriti se ili čekati da dođu k nama. Hvala Bogu, sin mi se javio jutros. Živ je i zdrav, uzbuđeno nam govori Abu Hani kojemu je sin jučer najavio skorašnji ulazak u sam grad Tikrit.

Jedina tema razgovora u iračkom glavnom gradu Bagdadu vojna je ofenziva 30.000 iračkih vojnika na grad Tikrit i provinciju Salahudin te njihovo konačno oslobađanje. Kafići, restorani i sva javna mjesta na kojima se inače uvijek puštala glazba sada puštaju samo vijesti s fronta.

Od središta samo 2 km

Svi željno očekuju obraćanje premijera Haidara Al-Abadija koji će ih obavijesti da je oslobođena prijestolnica zla u kalifatu – Tikrit, ključni grad u iračkom dijelu tzv. Islamske države.

I dok stanovništvo Bagdada s nestrpljenjem očekuje vijesti o ulasku vojnika u Tikrit, iračka vojska, uz pomoć šijitskih dobrovoljaca i sunitskih plemenskih boraca, nastavlja sa žestokim napadima na položaje islamista koji, prema riječima svjedoka, masovno bježe iz Tikrita – rodnog grada bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina. Iračke snage polako napreduju i već su stigle do zgrade policijske akademije u južnom predgrađu Tikrita, koja je udaljena samo dva kilometra od središta grada. Iz iračkog ministarstva obrane potvrdili su za Večernji list da je u tijeku i žestoki napad iračke vojske na džihadiste kod mjesta Al-Dour, južno od Tikrita. I dok irački zrakoplovi bombardiraju baze i položaje ekstremista u Tikritu i oko njega, napredovanje vojske, koja napada s pet strana, usporeno je jer ulaze sporednim putovima u grad. Naime, borci kalifata minirali su sve ceste, zgrade, kuće, mostove... sve prilaze gradu Tikritu koji je ostao gotovo prazan jer su ga svi stanovnici napustili. Vojni zapovjednik za provinciju Salahudin, pukovnik Abdel Wahab Al Saidi, zapovjednik vojne operacije, kazao je za Večernji list da operacija “teče po planu”.

– Uz Božju pomoć, samo je pitanje vremena kada ćemo ući u središte grada. Velika je površina na kojoj vodimo vojnu operaciju, veća od pet tisuća kvadratnih kilometara. Pobjedu protiv terorista uskoro ćemo ostvariti, a provincija Salahudin bit će grobnica svih terorističkih islamističkih grupa – samouvjeren je pukovnik Abdel Wahab Al Saidi.

Foto: VLm

U međuvremenu, iranski mediji potvrdili su da u oslobađanju Iraka sudjeluje i jedinica iranske revolucionarne garde, specijalna postrojba Al-Quds (Jeruzalem), pod zapovjedništvom iranskog generala Qhasema Soleimanija, koja je namijenjena za djelovanje izvan teritorija Irana.

Taj iranski general glavni je taktičar u borbi iračkih snaga sa sunitskim ekstremistima i s još desetak savjetnika iz Revolucionarne garde zapovijeda šijitskim dobrovoljcima i vladinim snagama. Isto tako, kod Tirkita su viđene bespilotne letjelice, za koje se pretpostavlja da su iranske.

Panika u Mosulu

U gradu Mosulu, nakon vijesti o općoj ofenzivi i napredovanju iračkih snaga u gradu Tikritu, zavladala je velika panika i stanje je postalo dramatično. Stanovnici bježe iz grada u kojem je nestalo lijekova i hrane, a borci ISIL-a pripremaju se za presudnu borbu. Svjedoci, koji bježe iz Mosula, tvrde da je ISIL cisternama benzina ‘minirao’ sve mostove koji vode prema gradu i utvrđuju svoje položaje te svaki dan očekuju početak vojne ofenzive na taj grad. Američki vojni dužnosnici najavili su da bi vojna operacija za zauzimanje grada Mosula i potpuno uništenje ISIL-a u Iraku mogla početi ubrzo nakon oslobađanja Tikrita i u njoj bi sudjelovalo više od 25 tisuća iračkih vojnika uz potporu kurdskih boraca pešmergi te dobrovoljačkih jedinica i sunita i šijita te nedavno osnovane kršćanske brigade Dwekh Nawsha.

>> ‘Oslobodit ćemo Mosul i to će biti propast kalifata’

Komentara 5

OB
ObrenM
16:06 04.03.2015.

Napravili su mnogo zla i na najbestijalni nacin pobili mnogo nevinih.Hvala Bogu da ce ih sasjeci u korijenu,te da nikad vise ne bude tih izroda.

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
16:27 04.03.2015.

ovo je najbolji način da ih se eliminira, bolje da se zapad ne miješa

KI
Kissinger
08:13 06.03.2015.

ovaj novinar priča priču sličnu iz LIBIJE.mladiću ovaj put nebu tak.biće kak veli IRAN,da ti šapnem čitav taj biznis odrađuje IRANSKA GARDA.republikanske prdonje već muči kaj se bu desilo POSLIJE.kauboje muči možebitna DOMINACIJA IRANACA,a prdonja reče da to nije interes AMERA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije