Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruske sankcije

Komisija pomaže proizvođačima hrane novim programom vrijednim do 165 milijuna eura

Breskva
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
30.09.2014.
u 11:01

Europska komisija jučer je usvojila novi program kojim bi se trebale ublažiti posljedice ruskih sankcija za eruropske proizvođače povrća i voća vrijedan do 165 milijuna eura.

Novi fond za pomoć, jedna od hitnih mjera potpore, osmišljen je kako bi pomogao u povlačenju viškova s tržišta te dodatak programu vrijednome 125 milijuna eura koji je predstavljen 18. kolovoza, ali je suspendiran 1. rujna.

Nova shema, koja će proraditi do kraja godine, uključuje anekse koji se odnose na specifične obujme u četiri kategorije proizvoda za 12 država koje većinu voća i povrća izvoze upravo u Rusiju u periodu od rujna do prosinca, a prema prosjeku podataka uzetih u periodu od 2011. do 2013.

Prema sankcijama, Komisija je 7. kolovoza izglasala mjere za breskve i nektarine (33 milijuna eura), kvarljivo voće i povrće (125 milijuna eura) te pomoć u skladištenju maslaca, obranog mlijeka i sira kao i dodatnih 30 milijuna eura za promotivne programe.

>> Zbog sankcija Hrvatska u Rusiju ne može izvesti 7900 tona mandarina

>> Urod rekordan, a ne znaju kamo će s njime

Komentara 2

AA
aabbcc
09:15 01.10.2014.

Trziste bi moglo biti trajno izgubljeno, vocari trajno unisteni a EU politicari unaprijedjeni za svoje zasluge....

OO
oooooooooo
02:35 01.10.2014.

kako se je ovim sankcijama nastetilo rusiji,nekupuju voce u eurupi nego jeftinije i bolje iz juzne amerika a sto se tice ovih 165 mil.eura bas me zanima koliko ce zapravo doci do vocara jer dok prodje eu.komisije pa drzavne komisije pa lokalne bit ce dobro ako ista ostane za vocare ali opet bolje ista nego nista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije