Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi igrač na bojištu

Kina ulazi u bitku protiv kalifata, nosač zrakoplova već je pred Sirijom

Kina
Foto: Reuters/PIXSELL
28.09.2015.
u 08:40

Na sirijskom ratištu stvara se novi vojni savez koji obuhvaća Rusiju, Kinu, Siriju, Irak i Iran. Cilj im je potpuno uništenje ISIL-a

Nagađanja kako se Kina odlučila aktivno uključiti u zbivanja na sirijskoj geopolitičkoj sceni dobila su jučer popodne svoju potvrdu kada je u sirijsku luku Tartus, gdje se nalazi i ruska pomorska baza, uplovio kineski nosač zrakoplova. S još jednom kineskom raketnom topovnjačom koja mu se nalazi u pratnji, nosač zrakoplova predstavlja jezgru kineske borbene ekspedicije koja bi sljedećih dana trebala početi s borbenim djelovanjima protiv ISIL-a.

Novi igrač na bojištu

Uz ISIL s jedne strane i zapadnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama s druge strane, sada se na sirijskom bojištu stvara nova, velika “istočna koalicija” koja obuhvaća Rusiju, Kinu, Siriju, Irak i Iran, što će uvelike promijeniti snage i odnose na bojištu.

Prema izvorima iz zapadnih obavještajnih službi, u Siriju uskoro dolazi i dodatna eskadrila lovaca J-15 od kojih će dio polijetati s nosača, dok će ostali biti smješteni u ruskoj vojnoj bazi nedaleko od Latakije. Očito je kako se Kina sprema za dugotrajan boravak u Siriji jer Peking planira i razmještanje borbenih helikoptera Z-18 te kontingenta od najmanje 1000 kineskih marinaca koji će se, zajedno s ruskim i iranskim vojnicima, boriti u kopnenim operacijama protiv ISIL-a u Siriji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kao neformalni vođa i ključna osoba ovog novostvorenog vojnog saveza razgovarat će sljedećih dana s Barackom Obamom o mogućoj suradnji na terenu i koordiniranju akcija, no ti razgovori neće nipošto biti jednostavni. Iako i zapadna i istočna koalicija imaju istovjetan cilj, uništenje islamskog kalifata i razbijanje islamističkih snaga u Siriji i Iraku, gledišta Istoka i Zapada o budućnosti Sirije nakon rata potpuno su drukčija. Rusija kao legitimnu vlast u Siriji vidi samo i isključivo svog saveznika Bashara al-Assada, dok Zapad podržava sekularne pobunjeničke snage i Slobodnu sirijsku vojsku koja je u posljednjih godinu dana potpuno neprimjetna na terenu.

Zahtjevna logistika

Ulazak Kine u vojni savez na sirijskoj bojišnici očiti je znak kako Peking pažljivo gradi svoj geopolitički status pretvarajući se u globalnu ne samo gospodarsku već i vojnu velesilu. Naravno, Kina ima interesa u stabilizaciji stanja na području Bliskog istoka. Prije svega, aktivno sudjelovanje u novom vojnom angažmanu znači učvršćivanje političkih veza s Rusijom, ali i s Iranom kao velikim dobavljačem energenata i tržištem od stotinjak milijuna ljudi. Ujedno, na području koje danas kontroliraju islamisti u Siriji, u okviru ISIL-a nalazi se i relativno velik broj kineskih Ujgura koje Peking želi na ovaj ili onaj način neutralizirati. Baš kao što Moskva planira neutralizirati čečenske islamiste koji su masovno pristupili ISIL-u.

Luka Tartus nije slučajno izabrana za bazu kineskom nosaču zrakoplova – u ovom se gradu u južnoj Siriji još od sedamdesetih godina nalazi ruska pomorska baza sa svom potrebnom infrastrukturom za opskrbu velikih vojnih sustava kakav je nosač zrakoplova. Ipak, unatoč svim procjenama obavještajnih službi i najavama dopreme novih udarnih grupa, stvarna razina kineskog angažmana na sirijskoj bojišnici nije još potpuno jasna. Naime, riječ je o vojnoj operaciji na suprotnom kraju svijeta, s čim Peking nema nikakvog iskustva, a što je izuzetno logistički i organizacijski složeno. Pogotovo kada se zna da je Kina, u vojnom smislu, “na otvoreno more” izašla tek prije nekoliko godina preuredivši polovni nosač zrakoplova kupljen u Ukrajini.

– Ekspedicijski slati vojsku u mirovnu misiju izuzetno je zahtjevno, a kamoli slati ekspediciju u borbenu misiju i pitanje je kolika će doista biti uloga Pekinga u Siriji. Oni su već nekoliko puta bili u Sredozemlju sa svojim nosačem u zadnjih godinu dana, no upitno je mogu li doista pokrenuti borbene operacije velikih razmjera, što zahtijeva ogromnu logistiku – kaže vojni analitičar Igor Tabak.

U sljedećih nekoliko tjedana pokazat će se koliko duboko će Kina zagristi u sirijsko bojište, no jasno je da kao članica istočne koalicije zasigurno pridonosi naporima Moskve, Teherana i Damaska u razbijanju islamista, ne samo vojno već i politički. A argument da na svojoj strani ima i Peking zasigurno će dobro doći Putinu tijekom predstojećih razgovora s Obamom oko koordiniranih udara na islamiste diljem Sirije i Iraka. Upravo zbog toga, kao i zbog činjenice da im je cilj u Siriji zajednički, do dogovora Putina i Obame bi moglo doći, bar do svrgavanja ISIL-a. A onda će se vjerojatno stvari između saveznika pogoršati. Baš kao što je bilo u Berlinu 1945. kada je srušena nacistička Njemačka.

>> Merkel pristaje na razgovor s Assadom – znači 
li to kraj kalifata?

Komentara 160

LM
leo.mamic1312
10:34 28.09.2015.

3.Svjetski rat......uskoro

HR
hromcan
10:42 28.09.2015.

Ponovo se stvaraju dvije suprotne koalicije ili ako očete suprostavljena bloka...... Još malo i počet če iskre frcati.....

BR
Branko102
10:53 28.09.2015.

Krilatica "War against terrorism"( Rat protiv terorizma) ,koju je plasirao tadašnji predsjednik SAD,George W.Bush,u prijevodu znači "Teror against all of us " ( Teror protiv svih nas ),jer posljedice američkog imperijalnog fašizma osjeća cijeli svijet i svi njegovi žitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije