Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVECKANJE ORUŽJEM

Kina i Rusija spremaju zajedničke vojne vježbe u Južnokineskom moru

južnokinesko more
Foto: Reuters
1/6
30.07.2016.
u 10:45

Posljednje oštre izjave iz Pekinga i Washingtona pokazuju da obje strane prevlast u Južnokineskom moru shvćaju vrlo ozbiljno

KIna i Rusija dogovorile su zajedničke vojne vježbe u Južnokineskom moru, najavio je u redovnom mjesečnom brifiranju glasnogovornik kineskog ministarstva obrane pukovnik Yang Yujun.

Zajedničke vježbe ruskih i kineskih zračnih i pomosrkih snaga trebale bi se odviti negdje u rujnu mjesecu i trebale bi učvrstiti ionako sve bolje odnose dviju država.

Ove vježbe svakako treba sagledati u svjetlu nedavne odluke Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu koji je sredinom srpnja ocijenio da Peking nema "povijesno pravo" na gotovo cjelokupno Južnokinesko more pa je presudio u korist Filipina.

Kina svojata gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i druge države smatraju svojima. Riječ je o energetski vrlo bogatom području, a tamošnjim morskim putem godišnje prolazi promet vrijedan pet bilijardi dolara

Vojni stručnjaci smatraju da su kinesko-ruske namjere ipak puno dublje od onih koje ističe kineski glasnogovornik koji je najavio kako će zajedničke vježbe "biti rutinske i za metu neće imati nijednu treću stranu".

Posebno su oprezni Amerikanci koji su već najavili da će njihova mornarica nastaviti s operacijama u Južnokineskom moru. Opravdanje su dakako pronašli u zaštiti interesa svojih saveznika. 

Naime, kako se posljednjih dana često pisalo, zemlje poput Filipina i Malezije optužuju Kinu za izgradnju umjetnih otoka u vodama koje se vode kao međunarodni teritorij. Prema tvrdnjama SAD i njenih saveznika, Kina u tim vodama gradi umjetne otoke na kojima onda podiže piste za polijetanje borbenih zrakoplova, baš kao i promatračnice i dobro naoružane utvrde.

Posljednje oštre izjave iz Pekinga i Washingtona pokazuju da obje strane prevlast u Južnokineskom moru shvćaju vrlo ozbiljno i da za to imaju valjane geostrateške razloge. Sporni arhipelag nalazi se na glavnom plovnom putu kroz koji se opskrbljuje cijela istočna Azija. Mora su bogata ribom, a pretpostavlja se da se u podmorju nalaze i velika nalazišta nafte i zemnog plina. Uz to, slobodan pristup Južnom kineskom moru američkim bojnim brodovima omogućava da pod izgovorom zaštite saveznika na nišanu drže dobar dio Azije.

Ulaskom Rusije u igru, vode Južnog kineskog mora samo će dodatno proključati. 

>> Arbitražni sud: Kina nema pravo na Južno kinesko more

Komentara 1

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
19:07 30.07.2016.

Gdje je tu logika da Amerikanci imaju pravo da zabrane Rusima bazu u Kubi a Kinezi nemaju pravo na juznom Kineskom moru da zastite svoj tetiyory od onih koji rade za poboljsanje Strategije u juznom Kineskom moru Americi koja svijetom dominira radi svoje vanjske politike. U ovom slucaju Kina i Rusija ima potpuno pravo da nedozvoli Americi da koristi svoje saveznike za dominacijom Juznog Kineskog mora. Pitanje je jednom dokle ce trajati Ameticke ambìcije da se mijesaju i prave nemir u toj regiji da bi ugrozile Kinu ukoliko Kina treba da zastiti svoju zemlju od invazije . Amerika treba jednom shvatiti da je dosta Americke vanjdke politike koja stvara nemir u svijetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije