Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hladni rat

Kijev svaki dan u ratu plaća 50 €

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
30.01.2015.
u 18:18

Gorbačov kaže da bi hladni rat mogao prerasti u pravi, a Brzezinski predlaže da SAD pošalje vojsku na Baltik jer ga Putin može zauzeti za jedan dan

Ukrajinska vlada odredila je nagrade za vojnike, za svaki dan na fronti dobit će dodatnih 50 eura, a ako unište tenk, nagrada je 600 eura! Vojni obveznici masovno izbjegavaju regrutaciju u vojsku, koja je počela 20. siječnja, na fronti na istoku obnovljeni su sukobi i deseci ljudi poginuli u posljednjih tjedan dana, a u napadu na Mariupolj 24. siječnja poginulo je 30 civila.

Nemotivirani vojnici

– Svaki ukrajinski vojnik koji bude sudjelovao u borbama od 1. veljače dobit će povećanje plaće – rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. Njegov savjetnik Jurij Birjukov kaže da vojni obveznici bježe od regrutacije. Možda ih zaista stimuliraju Porošenkove nagrade: najviše se dobiva za obaranje borbenog zrakoplova, čak šest tisuća eura, ali vojnici se žale da im država duguje plaće. Dok se na fronti opet gine, ponovno se javio Mihail Gorbačov, posljednji vođa Sovjetskog Saveza i optužio SAD za uvlačenje Rusije u novi hladni rat.

– SAD nas je već uvukao u novi hladni rat pokušavajući postići svoj glavni cilj, trijumfalizam. Hladni rat već se otvoreno vodi i pitanje je što je sljedeće – kaže Gorbačov. Na pitanje hoće li hladni rat prerasti u prvi rat, Gorbačov, koji je nedavno kritizirao Zapad zbog uvođenja sankcija, kaže kako se boji da bi SAD mogao preuzeti taj rizik. Gorbačov je lani u prosincu pozvao SAD i EU da odmrznu odnose s Rusijom. Ranije je, doduše, kritizirao Putina zbog imitiranja demokracije, ali mu se svidjela aneksija Krima za koju je rekao da je to ispravljanje povijesne greške. Prije mjesec dana Gorbačov je pozvao SAD i EU na “odmrzavanja odnosa s Rusijom”.

Igra s vatrom

Američki vanjskopolitički analitičar, 86-godišnji Zbigniew Brzezinski upozorava pak kako bi Rusi mogli zauzeti Baltik za jedan dan i poziva na mobilizaciju Zapada i NATO-a.

– Zbog toga bi trebalo što prije poslati američku vojsku u države oko Baltičkog mora, jer Putin bi mogao krenuti u iznenadni napad na zemlje Baltika – rekao je Brzezinski, nekadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Jimmyja Cartera, pred Vijećem za oružane snage američkog Kongresa. Brzezinski predlaže da SAD pošalje oružje Ukrajini kako bi se uspješnije branila od Rusije.

– Putin se u Europi igra vatrom, financira i naoružava pobunjenike. Moramo nešto učiniti kako bi se zapitao prije nego što krene u eskalaciju. Zato predlažem da se unaprijed pozicioniraju trupe – kaže.

Komentara 37

DU
Deleted user
19:00 30.01.2015.

Ovo sve govori o moralu ukrajinske vojske. I neka onda netko uspoređuje stanje u Ukrajini danas s onim u Hrvatskoj početkom devedesetih. Hrvatski građani koji su tada sudjelovali u obrani zemlje ne da nisu tražili da im se za to plati nego su često puta svojim novcem kupovali naoružanje i opremu za sebe ili svoje suborce.

Avatar Floyd1
Floyd1
18:49 30.01.2015.

Ako ti zivot ode, novac ostaje drzavi, tako ce ih poslati u smrt jer nisu obuceni, a vrijeme nedostaje. Kad vojnik ne vjeruje u svoju misiju, misija nie izvrsena. Weizmann(Porosenko) nece uspjeti a Yanus (Jatsuniek) vec priprema sa svojom ekipomm katapult i preuzimanje mjesta s optuzbom da je nesposoban. Poslije ce se diskutirati, kad se shvati da je nemoguce drugacije. Sad svijet zna da je Amerika upletena, uplesti ce se i Rusija otvoreno.

UN
unbekant
18:31 30.01.2015.

Jadna ituzna drzava,koja svom narodu,i svojoj vojsci mora placati da brane svoju drzavu,to je dokaz da ta drzava i njen narod,uopce nisu imali namjeru ratovati u svojoj vlastitoj drzavi protiv svoje brace,svog sopstvenog naroda,znaju tacno da je za sve kriva amerika,zbog svoji interesa je pokrenula i insuirala gradjanski rat u Ukrajini.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije