Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza i dalje je bez rješenja

Kijev sanja vlastitu 'Oluju'

Ukrainian servicemen take part in a rehearsal for the Independence Day military parade, in the center of Kiev, Ukraine, August 20, 2015. The parade will take place this Monday. REUTERS/Gleb Garanich
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.08.2015.
u 22:20

Amerika nije smjela bezrezervno podržavati Kijev, Rusiju neće slomiti

Na svečanosti 24. obljetnice osamostaljenja u središtu Kijeva ukrajinski je predsjednik poručio da Ukrajinu čeka ključna godina obrane od ruskih nastojanja da spriječe približavanje te države Zapadu.

Gomilanje snaga

Nakon toga Porošenko se uputio u Berlin u kojem se susreo s Angelom Merkel i Francoisom Hollandeom, a tema je bila u posljednje vrijeme sve češće narušavani sporazum o prekidu vatre dogovoren u Minsku.

– Kroz 25. godinu naše samostalnosti moramo proći kao po tankom ledu. Treba razumjeti da i najmanji pogrešan korak može biti fatalan. Nastavlja se rat za ukrajinsku neovisnost – rekao je Porošenko okupljenim Ukrajincima ne propuštajući priliku da Rusiju usporedi i s – Mordorom. Nekako se čini da je Porošenko slično slušao i u Berlinu, u kojem je na konferenciji za novinare Merkel izjavila da se mirovni sporazum ne poštuje te se sve mora učiniti kako bi se ispoštovao dogovor postignut u Minsku.

U međuvremenu, uz svakodnevna kršenja prekida vatre, razmjenjuju se i optužbe proruskih separatista te Ukrajinaca o gomilanju snaga. Porošenko je tako prije izjavio da je duž granice s Ukrajinom razmješteno oko 50.000 ruskih vojnika, dok ih se još devet tisuća nalazi u samoj Ukrajini podupirući nastojanja separatista. S druge strane snage samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike upućuju na gomilanje ukrajinskih snaga. Otprilike 90.000 vojnika i 450 tenkova te drugo naoružanje i sredstva priprema se za konačno slamanje pobunjenih oblasti. Sve to izgleda kao priprema za posljednju ofenzivu prije zime što bi bio logičan potez i jedne i druge strane s obzirom na to da su obje nezadovoljne sadašnjim stanjem. Niti su prorusi u kontroli željenog područja u cijelosti niti je Ukrajina blizu svojih granica koje bi u nekoj perspektivi voljela čak i hermetički zatvoriti.

Pritisak na Donjeck

Aktivnosti se s ukrajinske strane odvijaju prema Donjecku, ponajviše prema uporištu Gorlovka i Lugansku, gdje su posljednjih tjedana prije primirja Ukrajinci izgubili pritisak na ta dva najveća grada u rukama pobunjenika. Vojne akcije čine se logičnima s obzirom na to da u međuvremenu nije bilo nikakvih pregovora o političkom statusu dviju pobunjenih regija što sada službena Rusija koristi kao izgovor za oštriju retoriku. Konkretan odgovor stigao je s druge strane oceana.

SAD je najavio premještanje određenog broja radaru nevidljivih lovaca F-22 u Europu, uz mjesec dana duge vojne padobranske vježbe zajedno s drugih 11 članica NATO-a. No, ne slažu se svi s američkom politikom bezrezervne podrške Kijevu. Oglasio se i Henry Kissinger koji takvu politiku udaljavanja od Rusije, odnosno pokušaj njezina slamanja, smatra potpuno pogrešnom. Kissinger kaže da će Rusi o Ukrajini misliti na poseban način, te se i zbog toga na taj odnos ne može gledati na krut način odnosa među dvjema državama, pogotovo ne onako kako se to čini u zapadnoj Europi. Lošu ulogu za Ukrajinu, misli Kissinger, odigrao je i EU koji je svojim zahtjevima doveo bivšeg predsjednika Janukoviča u bezizlazan položaj, a Ruse natjerala da misle kako nisu u pitanju samo gospodarski interesi. Upravo je taj potez podijelio Ukrajince, a Rusiju učinio protivnikom.

>>Proruski separatisti na istoku Ukrajine nezadovoljni jer Putin sve investicije gura na Krim

>>Putin u mini podmornici zaronio na dubinu od 83 metra kako bi vidio olupinu iz doba Bizanta

Komentara 39

D1
d12345
01:56 27.08.2015.

Nisu Rusi p.... kao Srbi da bježe.......

RA
radovanmali
06:35 27.08.2015.

sve slabija rusija, to ce biti i demokraticnija srbija, a mozdeace i srbija preseliti

I1
ing-12345
07:14 27.08.2015.

95.000 ukrajinskih vojnika nije dovoljno. Potrebno ih je najmanje 500.000 no Ukrajinci nažalost izbjegavaju mobilizaciju te zbog toga Ukrajina još nema ni 250.000 vojnika. Zato je Ukrajini najbolje da još čeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije