Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEROR U TURSKOJ

Kavkaska brigada ISIL-a iza pokolja u Istanbulu

Pokolj u Turskoj
Foto: Reuters
1/4
03.01.2017.
u 08:44

ISIL je preuzeo odgovrnost za novogodišnji pokolj u istanbulskom noćnom klubu. Napadači su iz Uzbekistana ili Kirgistana

Kao što se i očekivalo, za teroristički napad u novogodišnjoj noći na noćni klub Reina u Istanbulu odgovornost je preuzela teroristička organizacija Islamske države. U priopćenju te terorističke organizacije navodi se kako je „u nastavku blagoslovljenih operacija koje je Islamska država izvela protiv zaštitnika križara, Turske, herojski vojnik kalifata napao jedno od najpoznatijih noćnih klubova u kojem kršćani slave njihov bogohulni praznik”.

Međutim, ovog puta nisu ubijeni, kako oni tvrde, bogohulni kršćani, već „njihova braća muslimani“. Naime, od 39 ubijenih i 69 ranjenih, osim turskih muslimana, najveći broj žrtava je iz arapsko islamskog svijeta, Saudijske Arabije, Kuvajta, Libanona, Jordana, Maroka, Sirije, Tunisa i Libije, Iraka i Irana, pa čak je stradala i Izraelka muslimanske vjeroispovijesti. Među stradalima ima i državljana Francuske, Belgije, Indije, Kanade i Ruske Federacije te Italije i Njemačke kao i Ukrajine.

Tajnovita ćelija

Turska policija i obavještajna služba tragaju za napadačem, za kojeg se vjeruje da je došao iz srednjoazijske zemlje, vjerojatno iz Uzbekistana ili Kirgistana.

Izvori iz turske obavještajne službe potvrdili su za Večernji list da je napadač član iste ćelije, terorističke skupine ISIL-a, koja je odgovorna za teroristički napad na zračnu luku Atatürk 28.lipnja u kojem je poginulo najmanje 48, a teško ili lakše je ranjeno najmanje 239 osoba. Napadači su bili podrijetlom iz država koje su nekada bile dio SSSR-a. Za jednog se napadača vjeruje kako je s Kavkaza, za drugog da je iz Uzbekistana i za trećeg da je iz Kirgistana. Naime, ta ćelija izuzetno je jaka i aktivna na teritoriju Turske te joj je nemoguće ući u trag s obzirom na to da međusobno ne komuniciraju a sve upute dobivaju preko kurira, pisanim putem. Kavkasku ćeliju, kako je nazivaju stručnjaci za terorizam, zbog njihovog sirovog načina života, sačinjavaju najokrutniji i najsposobniji te najtajanstveniji borci.

Vođa terorističke skupine Islamske države kalif Abu Bakr Al Baghdadi ima u njih veliko povjerenje i daje im najteže i gotovo nemoguće zadatke koji oni ipak uspijevaju obaviti. U prilog toj tezi govori i napad na zračnu luku Atatürk u kojem su trojica napadača uz iznimno velike mjere sigurnosti uspjela ići u zgradu zračne luke i izvesti teroristički napad. Isto tako, napadač na noćni klub Reina uspio je ući u klub unatoč jakim mjerama sigurnosti i podignutom stupnju pripravnosti na najviši nivo. Upravo zbog te krvoločne kavkaske brigade, koja ima više od sedam tisuća pripadnika u Siriji, ruskom su predsjedniku Putinu ti borci i njihovi položaji bili prva meta zračnih udara ruskih bombardera na području Sirije.

Savršeno pripremljen

U međuvremenu se pojavila i nova snimka iz Istanbula koja prikazuje naoružanog napadača kako na ulici ispred noćnog kluba ispaljuje kišu metaka i gađa automobile. Na snimci se vide iskre kako frcaju, a zatim i napadač koji ubija jednu osobu dok ostali trče u zaklon.

Ova snimka prikazuje iz drugog kuta ubilački pohod od onog kojeg je snimila nadzorna kamera sa suprotne strane ulice. Napadač je u vrlo kratkom roku ispalio više od 180 metaka, što dokazuje da je bio izuzetno dobro pripremljen i obučen. Turska vlast obiteljima ranjenih i poginulih omogućila je besplatni aviokarte i smještaj u Turskoj na neograničeno vrijeme.

>>Ispovijesti preživjelih: Vladao je kaos, a napadač se smješkao prije pokolja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije