Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BELFAST

Katolici za nezavisnu Škotsku, protestanti za Britaniju

belfast
14.09.2014.
u 22:00

Večernjakov reporter u podijeljenom gradu: - Kako god završio referendum, bliži se raspad Ujedinjenog Kraljevstva. Počeo je domino-efekt, kaže taksist Kevin

Dok crnim taksijem prolazi kroz sjeverni Belfast, pogled mu se ne odvaja od išaranih zidova. Premda uz betonski blok opasan žičanom ogradom vozi gotovo svaki dan, 55-godišnjeg Kevina preplave osjećaji kada ugleda veliki grafit s licima poginulih mladića. I oni su nekoć, baš poput njega, bili pripadnici Irske republikanske armije (IRA), paravojne grupe u borbi protiv britanske vlasti. "Ovdje postaneš ratnik čim se rodiš. Odmah te nauče tko si", ističe.

Tri kilometra dugačak zid danas je podsjetnik na 30-godišnji sukob dviju zajednica u Sjevernoj Irskoj, prividno završen sporazumom iz 1998. No referendum o nezavisnosti u susjednoj Škotskoj mogao bi biti okidač novih tenzija. Katolici, zagovornici spajanja s Republikom Irskom, južnim dijelom otoka, sada vide priliku za vlastiti referendum na koji imaju pravo prema mirovnom sporazumu. Protestanti, pobornici ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu, javno podržavaju kampanju protiv odcjepljenja Škotske svjesni da bi separatizam mogao promijeniti i njihovu sudbinu.

"Mi smo Britanci, Ujedinjeno Kraljevstvo mora ostati cjelovito", naglašava 20-godišnji radnik Tyler Thompson. Odrastao u protestantskoj radničkoj obitelji, lojalan je britanskoj kruni. "Neka katolički teroristi odj...", poručuje u plavom dresu škotskog nogometnog kluba Rangers, simbola protestanata.

U njegovu kvartu nalazi se klub navijača i svuda vijore zastave Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske. Stupovi uličnih svjetiljki obojeni su britanskim plavo-bijelo-crvenim prugama.

Demografija saveznik

"Katolici će sigurno tražiti referendum, ali im nećemo dopustiti odcjepljenje", poručuje Thompson. Referendum na kojem bi se 1,8 milijuna stanovnika Sjeverne Irske izjasnilo jesu li za pripajanje Republici Irskoj dosad nije održan jer su katolici bili u manjini. No to se sada mijenja. Prema posljednjem popisu, 48 posto stanovnika su protestanti, što je 5 posto manje u odnosu na prethodni popis, dok katolici čine 45 posto populacije. Starenje unionista budi nadu kod republikanaca. "Protestanti postaju nervozni", kaže 25-godišnji katolik John, zaposlenik hostela u protestantskoj četvrti. "Apsolutno sam za spajanje s Irskom. Oduzimanjem sjevera učinjena nam je nepravda", dodaje.

Stranka Sinn Fein, predstavnik republikanaca u zajedničkoj vladi Sjeverne Irske, želi organizirati referendum već 2016. godine. Premijer Sjeverne Irske Peter Robinson, čija Demokratska unionistička stranka (UNP) dijeli vlast sa Sinn Feinom, smatra da su referendumi potencijalna prijetnja mirovnom sporazumu. On je pozvao Škote da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu. No na zelenom brdu iznad Belfasta osvanuo je velik bijeli natpis potpore škotskim nacionalistima : "Da, Škotska!". "Mi smo solidarni sa svim narodima koji teže vlastitoj slobodi, vlastitoj državi. Zato podupiremo Palestince i Baske", kaže taksist Kevin. U katoličkim četvrtima izvješene su palestinske zastave i poruka: "Stop genocidu u Gazi". U pouci s jednog grafita traži se puštanje baskijskih političkih zatvorenika u Španjolskoj na slobodu.

"Uvijek je to borba za zemlju. Mi se i danas nalazimo na okupiranom teritoriju", naglašava bivši pripadnik IRA-e.

Irska je nakon dvogodišnjeg rata s Velikom Britanijom stekla nezavisnost 1921. godine, no sjeverni dio, na kojem su se naselili protestanti, uglavnom iz Škotske, ostao je pod britanskom upravom. Katolici su potkraj 60-ih pokrenuli kampanju protiv socijalne diskriminacije izazvavši zabrinutost protestantske zajednice.

Tenzije su prerasle u nasilje pa je britanska vojska izašla na ulice. Paramilitarne grupe, republikanska IRA i unionistički Ulsterski borci za slobodu (UFF), počele s oružanu borbu u kojoj je, najviše u bombaškim napadima, poginulo oko 3600 osoba.

"To je bio užas. Ginuli su nedužni ljudi s obje strane", napominje Kevin. Poput njega, i brojni drugi taksisti u Belfastu bivši su pripadnici paramilitarnih postrojbi. Mirovnim sporazumom pušteni su iz zatvora svi politički zatvorenici, koje protivnička strana naziva teroristima. Danas se prepoznaju na ulicama, ali izgreda nema. Slobodno se prolazi svim dijelovima, a iz samog centra uklonjene su osjetljive političke poruke. Tko je tko, otkrije se čim kažu naziv zemlje – nacionalisti je nazivaju Sjever Irske, a Britanci Sjeverna Irska.

'Sredit ćemo republikance'

Pa ipak, zidovi grada sa 300.000 stanovnika upozoravaju na stalnu opasnost. Ulica Shankill na sjeveru dom je zagovornika Ujedinjenog Kraljevstva. S velikog zida, s fantomkom i automatskom puškom, pripadnik Ulsterskih boraca za slobodu na nišanu drži sve koji se približe. S koje god strane da se stane ispred zida, ne može se izmaknuti uperenom oružju. To je jasna poruka onima koji žele rušiti Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Izbije li novi sukob, sredit ćemo republikance", ističe radnik Thompson. Čim se spusti noć, strah se uvlači u puste ulice. "Bojim se referenduma u Škotskoj, on nije dobar za nas ovdje", kaže prodavač kebaba podrijetlom iz Sirije. Prije deset godina došao je u protestantsku četvrt gdje živi i radi. "Strah me, ne osjećam se ovdje nimalo ugodno, nas emigrante ne vole, a eskalacija sukoba uvijek je moguća", kaže. Njegovo šestogodišnje dijete krenulo je u školu s lokalnim protestantima.

"To su još mala djeca, no čim malo porastu, razlike dolaze do izražaja", kaže.

Glavni ulaz zida podjele, sagrađen 1970., zatvara se svake večeri u 23 sata. Ostali bivaju zatvoreni nešto ranije. Mirovni sporazum nije prihvatilo 10 posto irskih nacionalista i 10 posto britanskih lojalista. U policijskim ophodnjama su zajedno katolički i protestantski službenici, a o svim političkim odlukama moraju se usuglasiti obje strane.

"Izborili smo se za jednak status. No naš san je konačno ujedinjenje Irske. Neka protestanti ostanu tu, ali neka konačno priznaju da se nalaze u Irskoj", govori uzbuđeno Kevin.

Michael Nelson, 18-godišnji radnik u čijoj se ulici vijore britanske zastave, kaže: "Kakva Irska, ovo je Ujedinjeno Kraljevstvo. Pa njih Republika Irska, zbog vlastite gospodarske krize, ne bi ni primila!"

Dublin, održavajući dobre odnose s Londonom, ne izjašnjava se o ovoj temi, no na ulicama glavnog irskog grada pozitivno se gleda na moguće spajanje juga i sjevera.

"Irski katolici ovdje imaju ista prava kao i mi, nisu nimalo zakinuti", napominje Nelson. U zapadnom Belfastu, pretežito nastanjenom katolicima, nazivi ulica su na irskom i engleskom. Na istoku su na engleskom.

Republikanci tvrde da su unionisti u paničnom strahu, svjesni da se bliži kraj njihovoj dominaciji. "Oni su izgubljeni, identificiraju se s Britanijom, s njenom prošlošću, a zapravo su cijeli život u Irskoj", kaže Kevin upirući prstom u brdo, u natpis potpore škotskim nacionalistima.

"Kako god završio taj referendum, bliži se raspad Ujedinjenog Kraljevstva. Počeo je domino-efekt koji nitko više ne može zaustaviti. Pitanje je samo dana kada će se Irska ujediniti", zaključuje Kevin.

Komentara 11

Avatar bok
bok
23:08 14.09.2014.

Bye Bye British Emire

DE
debelisef
23:23 14.09.2014.

Skoti su sigurno profitirali od ENGLESKOG imperija. tko god to ne zna i ne priznaje, taj ne zna nista. Masonska zemlja, skotski obred je dan-danas najpriznatiji u masona. Dakle, da se ne zavaravamo ; to je jednostavno odcijepljenje od imperijaija kojeg su tijekom stoljeca i samo pomogi oblikovati. Unatoc svemu, pozdravljam moguce odcijepljenje jedne samosvojne nacije i pozdravljam slabljenje velikoengleske hegemonije ! pomozi, Boze !

DE
debelisef
23:04 14.09.2014.

evo jos jednoga katolika kaj je za raspad Ujedinjenog Kraljevstva. Vudri, Sveti Jandra ("Udri Sveti Andrija") !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije