Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zviždačica

Kathryn Bolkovac otkrila je da su UN-ovci silovali žene u BiH

Bolkovac (1)
Foto: \"
1/3
24.01.2012.
u 13:00

Tijekom misije u Bosni policijske snage UN-a kupovale su maloljetnice za seks

Američka javnost šokirana je porukama filma Zviždačica (The Whistleblower). To je politički triler koji se od 16. siječnja prikazuje u kinima širom SAD-a, a scenarij za film napisala je Kathryn Bolkovac, američka policijska djelatnica hrvatskog podrijetla koja je otkrila da su njezini kolege kupovali maloljetnice za seks tijekom misije UN-a u Bosni, a vrh svjetske organizacije sve je to prikrivao.

Nitko nije odgovarao!

Svi vodeći američki i europski mediji donose tekstove o filmu, a The Independent je u četvrtak objavio i intervju s hrabrom i odlučnom pripadnicom UN-ovih policijskih snaga u BiH (IPTF) koja je 1996. godine otkrila umiješanost visokih dužnosnika svjetske organizacije u trgovinu ljudima i njihovu zaštitu organizatora lanca prostitucije.

Kathryn Bolkovac je zbog svojih otkrića dobila otkaz u UN-u pa je potom napisala knjigu o svemu što je doživjela u Bosni, a kanadska redateljica Larisa Kondracki po njoj je snimila film. Prije američke premijere film je u srpnju prošle godine prikazan u zgradi UN-a u New Yorku gdje je uzbudio duhove.

– To što se događalo u Bosni jednostavno je strašno. Nitko nije odgovarao. Očekujem da o svemu javno progovori glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji se pak nada da će prestati zanimanje javnosti za ovu temu. Zbog objave svojih otkrića nikada više nisam dobila posao u nekoj od međunarodnih organizacija, platila sam visoku cijenu jer sam zagovarala istinu, a oni koji su krivi prošli su bez ožiljaka. Privatna kompanija koja me angažirala za posao u Bosni i dalje radi za UN u Iraku i Afganistanu – požalila se Bolkovac koja trenutačno živi u Lincolnu, država Nebraska, i u Amsterdamu.

Ne gubi nadu, vjeruje da će različite organizacije za ljudska prava, poput Human Right Watcha i Amnesty Internationala, utjecati na kongresnike u Washingtonu da promijene vojne zakone koji će se primjenjivati i na tvrtke koje imaju ugovore preko ministarstva obrane.

– Želim da ti zakoni prođu u Kongresu. Iz svojih izvora znam kako se u krugovima blizu glavnog tajnika UN-a o mojoj knjizi i potom o filmu razgovaralo na razini dviju frakcija. Jedna mu je preporučila da pusti sve vremenu, da se zaboravi ova tema jer Bosna svima blijedi iz sjećanja. Druga je struja od Ban Ki-moona tražila da bude oštriji i sve osudi – otkriva Bolkovac.

Prozvala je dužnosnike na visokim razinama koji su zaustavljali istrage. Nisu htjeli, tvrdi, da ljudi znaju koliko je taj problem raširen, a na kraju se cijela priča pretvorila u zataškavanje.

Krijumčarene žene

– Prvi slučaj koji opisujem u svojoj knjizi dogodio se u Zenici. Žena je pobjegla iz bordela u blizini toga grada. Dok je hodala uz cestu, pokupio ju je lokalni policajac i doveo u moj ured jer sam tada radila na specijalnom projektu za ženska pitanja. Zbrajajući sve te bordele raštrkane po Bosni koji su službeno bili plesni klubovi, barovi i restorani, koje su posjećivali uglavnom pripadnici međunarodnih misija, postalo mi je jasno o čemu je riječ – otkriva Bolkovac. Svjesna je da su žene žrtve trgovine ljudima, posebno one koje dolaze iz ratom opustošenih zemalja. Prokrijumčare ih potom u druge ratom uništene zemlje, a zbog slabe obrazovanosti one ne razumiju tu prljavu tajnu. Sve to može zaustaviti jedino obrazovanje i sudski postupci, komentirala je Bolkovac.

Na pitanje je li u Bosni bila privatna zaposlenica DynCorpa, odgovara potvrdno te naglašava da je nosila uniformu. Na ramenu je imala američku zastavu i zastavu UN-a. UN ju je mogao disciplinski kazniti, a kompanija DynCorp otpustiti, ali šokantno je da američka vlada ne može kazneno goniti pripadnike tih grupa.

– To je rupa u zakonu – naglašava Bolkovac. U početku je mislila da je sve što proživljava crni humor, ali brzo se uvjerila da nije. U središtu filma Zviždačica dvije su petnaestogodišnjakinje, Ray i Luba, koje iz Ukrajine tragično završavaju u Bosni.

Na pitanje ima li snage izdržati do kraja sve napade i prozivanja, Kathryn Bolkovac odgovara da “istina zaslužuje trud i angažman šire zajednice”. Nastavit će svoju borbu protiv trgovine ljudima. Autentični lik u filmu Madeleine Rees, koja je ‘90-ih godina bila zadužena za praćenje ljudskih prava u UN-u, glumi Vanessa Redgrave koja izgovara rečenicu: “Imunitet ne znači nekažnjivost.”

– Nažalost, i danas UN izvan svoje matične zgrade vodi borbu protiv kulture nekažnjivosti – upozorava Bolkovac.

Komentara 62

OG
Oger
13:06 24.01.2012.

A tko je organizirao i vodio bordele? Zasigurno \"domace bratstvo i jedinstvo\" .

Avatar MarkoHR
MarkoHR
13:13 24.01.2012.

Udruženi zločinački poduhvat međunarodnih snaga, koje su imale misiju sprječavati takve stvari! Btw, UN organizacija je leglo korupcije, kriminala i šverca svih vrsta, na netu postoji jako puno fotografija, kako su lokalni Srbi podvodili svoje \"dame\" pripadnicima UN-a, i šurovalii sa njima, na sve moguće načine. Misija UN-a trebala je inače samo zaštiti ono što su Srbi osvojili u svojoj agresiji.

OB
-obrisani-
21:51 25.01.2012.

LargoWinch Stvarno uz svu dobru volju nisam razumio na koga se odnosi tvoj komentar. I ko je Milorad Dodik,je li to onaj ciko sto prodaje Vegetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije