Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što slijedi nakon škotskog 'ne'

'Katalonija će ići dalje bez obzira na škotski referendum'

škotska
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
20.09.2014.
u 11:17

Škoti-nacionalisti imali su simpatije Hrvata, koji su uvijek za slabije

Za komentar referenduma u Škotskoj zamolili smo politologa dr. sc. Višeslava Raosa s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

– Rezultat je u sklopu očekivanoga, pobjedu unionista najavljivali su dugoročni trendovi. Valja znati i da u Škotskoj žive doseljenici iz drugih dijelova Velike Britanije, za njih se očekivalo da će biti protiv. Pobijedili su unionisti iako je kampanja za neovisnu Škotsku bila puno učinkovitija, efektnija.

Ne ostaje status quo

“Čujem i one koji su rekli da neovisnosti Škotske”, izjavio je nakon referenduma premijer Cameron. Znači li to da slijede promjene?

To što su pobijedili oni koji su bili protiv osamostaljenja ne znači da je Škotska pristala na status quo, a i David Cameron je najavio da će biti promjena. Rekao je da će tri glavne unionističke stranke sad u parlamentu ići na davanje više ovlasti škotskom parlamentu. Bit će to dug proces.

Ako je suditi po internetskim anketama, Hrvati su mahom podržavali odcjepljenje Škotske?

U Hrvatskoj vlada poznati sentiment, mi smo uvijek na strani slabijega. Osim toga, imamo iskustvo s osamostaljenjem pa bismo u startu takve aspiracije trebali podržavati. Kao članicu Europske unije sad nas se sve to što se događa u EU više tiče.

Čini mi se da je argument koji je prevagnuo protiv osamostaljenja bila prijetnja da bi samostalna Škotska bila izbačena iz EU?

Mislim da je tako, da je to bio ključni razlog protiv osamostaljenja. Ali, sad je tu mogućnost novog referenduma, onoga o tome želi li Velika Britanija ostati u Europskoj uniji, a Škoti su mahom za to da ostane pa se rezultati ovog referenduma mogu odraziti i na tu odluku.

Kako će se rezultati škotskog referenduma odraziti na želje Katalonaca i Baska?

– Do sada se pokazalo da je svaki slučaj specifičan. Kad se Kosovo osamostalilo, svi su se pitali što će biti, kakve će biti posljedice u svijetu, ali se nije dogodilo ništa. Alex Salmond, vođa nacionalista u Škotskoj, nije jučer počeo djelovati, rad na osamostaljenju traje već dulje, on je i na vlasti u Škotskoj. U Edinburgh su ovih dana došli ljudi iz različitih takvih regija u svijetu, i otamo gdje secesionisti nisu na vlasti, a u Kataloniji jesu i tamo bi referendum za odcjepljenje vjerojatno prošao.

I imigranti su bili “za”

Tu je i demografsko pitanje, tvrdi se da bi samostalna Škotska jače otvorila vrata useljavanju jer im manjka stanovništva.

Demografski deficit problem je cijele Velike Britanije, samo u Sjevernoj Irskoj nije, tamo su i katolici i protestanti religiozniji, tradicionalniji i dio kulture je imati više djece. Škoti žele otvoriti granicu useljenicima. Zanimljivo je da su u kampanji za samostalnost sudjelovali i useljenici iz drugih zemalja, i njih su nacionalisti uspjeli zagrijati za neovisnu državu.

Promatrače s istoka posebno se dojmilo to što je sve prošlo bez ikakvih izgreda, mržnje ili vrijeđanja.

Zaista, bio je to, kako se u nas voli reći, pravi festival demokracije. No, to je tako u zemlji gdje se već dugo njeguje kultura dijaloga. Ovdje bi, ako ništa drugo, stradao barem koji izlog.

>> 'Izbjegli smo put u nepoznato, zadržali stabilnost i to je najvažnije'

Komentara 2

AA
aabbcc
14:19 20.09.2014.

Hravati su da se vidi i podrze volju naroda i to je jedino ispravno u Skotskoj kao i na drugim mjestima sirom Evrope.

GI
giglibigli
16:34 20.09.2014.

nezavisnost je danas možda i malo precijenjena.što znači nezavisnost u eu,što znači nezavisnost hrvatske tisućama mladih koji odlaze "trbuhom za kruhom" i tu nezavisnu državu više nikad neće ni vidjeti ni čuti,je li važnija istinska demokracija i vodstvo sposobnih političara ili nezavisnost nesposobnih?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije