Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podrška iz Španjolske

Katalonci i Baski s ulica Škotske: Sada smo mi na redu!

Škotska,Baski
Foto: Miho Dobrašin
1/9
19.09.2014.
u 14:55

Kampanja “Da” za nezavisnost Škotske uspjela je prerasti u široki društveni pokret, obuhvativši različite skupine – mlade, aktiviste za zaštitu okoliša, odvjetnike, nacionaliste, strance...

Deseci Katalonaca, Baska i zagovornika nezavisnosti drugih dijelova Europske unije doputovali su u Škotsku podržati nastojanja Škota za stvaranjem vlastite države te poručili da i oni žele svoj referendum o samoodređenju.

“Nezavisnost! Nezavisnost!, uzvikivali su zajedno u centru Edinburgha noseći nacionalna obilježja.

- Došli smo vidjeti ovaj miran i demokratski proces. Želimo ovakav referendum u Kataloniji - kaže Narcis Capdevila (31), računovođa koji je doputovao iz okolice Barcelone. Vlada Katalonije, regije na sjeverozapadu Španjolske, najavila je referendum za 9.studenog. No središnja vlada u Madridu ga ne priznaje upozoravajući da je protivan ustavu.

- Ima li takav ustav veze sa slobodom? Naša vlada nas se boji - ističe umirovljenica Nuria Morató Cortés (72) iz Barcelone, ogrnuta katalonskom zastavom. Ovaj mjesec su, slaveći nacionalni dan, stotine tisuća Katalonaca izašle na ulice i tražile referendum. - Ovdje sam jer me moja vlada ne sluša - kaže Morató Cortés.

Foto: Miho Dobrašin

Kampanja “Da” za nezavisnost Škotske uspjela je prerasti u široki društveni pokret, obuhvativši različite skupine – mlade, aktiviste za zaštitu okoliša, odvjetnike, nacionaliste, strance... Baski sa sjevera Španjolske nadaju se istoj metodi.

- Želimo stvoriti uvjete za organiziranje referenduma - kaže Maribi Ugarteburu, zastupnica Euskal Herria Bildua, lijeve baskijske nacionalističke stranke. S aktivistima iz kampanje “Da” održala je konzultacije. - Na primjeru Škotske vidimo kako jedan narod demokratski može odlučiti o svojoj sudbini - napominje. Maitane Diez (29), s plavom naljepnicom “Da” na prsima, doputovala je iz Baskije s prijateljima: “Ovo je povijesni trenutak, želimo osjetiti atmosferu”. Na središnjoj ulici High Street sa škotskih gajdi odjekuje vesela glazba a desetak osoba podiže u zrak zastave. Baski pjevaju domoljubne pjesme, među njima i Edurne Landajo (32) koja kaže: “Mi nažalost nemamo ovakvu demokratsku tradiciju”. “No nastavit ćemo se boriti političkim sredstvima sve dok ne dobijemo svoj referendum”, poručuje.

Baskijska separatistička grupa ETA godinama je bombaškim napadima pokušavala ostvariti taj cilj. - To je prošlost, u Baskiji nikakvog nasilja vise neće biti, želimo mirnim putem doći do nezavisnosti - kaže zastupnica u lokalnom parlamentu Ugarteburu. I Katalonci tvrde da se nikakvim nasilnim metodama neće služiti. - Na naše ulice je izašlo dva milijuna ljudi, a baš nikakvih izgreda nije bilo - kaže Morató Cortés.

Vlada u Madridu napominje da zemlja nikada nije imala više demokracije nego danas. Ni Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, ne podržava separatističke težnje strahujući od domino efekta koji je prijetnja projektu integracija. Na kamenoj, mokroj ulici, Katalonci pale male svijeće u bojama svoje zastave. S njima su i članovi ProgReS Disterru, pokreta za odcjepljenje južnog otoka Sardinije od Italije.

- Naš razlog za odvajanje je želja za samostalnim upravljanjem, a ne identitet. Identitet je nešto likvidno - kaže Alessandro Columbu (28), student arapske književnosti sa Sardinije u Edinburghu. - Mi se politički ne uklapamo u Italiju, njenim jugom vladaju kriminalci - napominje. Smeta mu što Italiji otok služi za držanje vojnih baza. Roberto Carta (26) sa Sardinije studira sociologiju u Glasgowu. I on je na prsa zakačio oznaku “Da”: “Škotska je dobar primjer za sve nas. Vidjeli smo da je moguće bez nasilja donijeti odluku o vlastitoj sudbini”.

Komentara 3

Avatar ban_Zrinski
ban_Zrinski
15:08 19.09.2014.

Sto se tice BH i ovog referenduma Srbi izgubili , a Hrvati dobili. Jer Skoti ce ovime dobive vecu autonomiju i pravo da sa svojim novicima rade sto zele . Ako ste pratili referendum se vodio oko ekonomskih pitanja ,aanja ,a ne oko nacionalizma . Skoti zakljucili da im je bolje u UK zbog ekonomije i da ce se ekonomski bolje razvijati kao dio UK. Ovime Hrvati iz BiH dobivaju jer ce se ovo nadovezati na Rezoluciju o federalizaciji BiH koju je donio Europski paralment, i Hrvati ce dobiti vecu autonomiju da sa svojim novcima rade sto zele , Skoti su im putokaz a to ce i dalje Europa (EU) sljediti,dal ce se to zvati treci, cetvrti entitet ili nekako drugacije manje je bitno, bitna je autonomija i da sa svojim para rade sto zele odnosno da se odvoje od Muslimana .

DU
Deleted user
17:39 19.09.2014.

Fora je što su ovi već južnjaci. Kod njih je već danas sigurno DA za samostalnost. Pa makar sutra umrli od gladi oni će to odabrati. Sjevernjaci znaju stati na loptu i malo promisliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije