Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAŽENIK

Kardinal Müller: Komunisti i danas šire laži o blaženom Alojziju Stepincu

Kardinal Müller pročelnik je stožerne vatikanske kongregacije - Kongregacije za nauk vjere
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
09.11.2016.
u 20:50

Izrazio je čuđenje zašto su neke osobe protiv kanonizacije, ali i nadu da će rad Mješovitog povjerenstvu Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve upravo takvim skepticima pomoći da spoznaju istinu

Kardinal Gerhard Ludwig Müller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere i jedan od najbližih suradnika pape Franje, izrazio je nadu da će sve laži i klevete o blaženom Alojziju Stepincu biti nadvladane, te poručio kako trebamo slijediti put istine koji će dovesti do pomirenje, u ovom slučaju do pomirenja Hrvata i Srba.

Progovorio je i o Mješovitom povjerenstvu Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve koje ima zadaću zajednički razmotriti ulogu Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata. Izrazio je čuđenje zašto su neke osobe protiv kanonizacije, ali i nadu da će rad Povjerenstva upravo njima pomoći da spoznaju istinu.

- Ja to tumačim kao jedan poziv našoj pravoslavnoj braći da na njih utječe jedino istina a ne komunistička propaganda koja je uvijek širila neprijateljstvo. Komunisti i danas nastavljaju s lažima i mi znamo da jedna laž generira drugu. Stepinac mora postati simbol zajedništva i približavanja , naglasio je kardinal Müller. Na konferenciji za novinare, koju je održao na zagrebačkom Kaptolu, govorio je o još nekim aktualnim pitanjima u Katoličkoj crkvi. Govoreći o pitanju pobačaja, naglasio je da naš pogled na svijet mora biti temeljen na naravnom moralnom zakonu.

 -Svaki čovjek ima pravo na život jer je on Božje stvorenje i to ne ovisi o pogledu na društvo ili o politici. Crkva mora biti posve jasna i ne smije činiti nikakve kompromise kada je riječ o tome da život počinje začećem i traje do prirodne smrti, smatra kardinal. Kada je pak riječ o pričesti za razvedene i ponovno vjenčane osobe, pročelnik Kongregacije za nauk vjere je kazao kako Crkva ne može prihvatiti one zajednice u kojima je jedan od supružnika već prije sklopio brak. Upozorio je da danas živimo u sekulariziranom društvu u kojem nedostaje katehizacije, vjerski odgoj i obrazovanja, te da svjedočimo mnogim zakonima koji su usmjereni protiv obitelji i braka.

Kardinal Müller primio je jučer i počasni doktorat Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS). Na svečanosti su bili brojni uglednici iz javnog i političkog života, a prigodne govore su održali kardinal Josip Bozanić i rektor HKS-a Željko Tanjić.  

>> Irinej: Sveti Stepinac vratio bi nas u nedostojnu prošlost

Komentara 27

MI
Mimizo
22:04 09.11.2016.

kardinal STEPINAC će biti proglašen SVETIM a kome to smeta neka pati ali tako će biti jer to je jedina pravda

MI
Mimizo
22:02 09.11.2016.

sramota je što piše i laže novinar drago pisel u nacionalu i kada im netko zaprijeti onda su novinari ugroženi a zašto ne pišu istinu što im je dužnost profesije

BI
bikica7
21:32 09.11.2016.

Komunistčka histerija ne prestaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije