Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sinoda o obitelji

Kardinal Erdo o pobačaju: Ljudski život je nepovrediv

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
07.10.2015.
u 00:11

Papa je poručio da Crkva nije parlament u kojem caruje kompromis

Sinoda nije parlament gdje caruje kompromis, kazao je papa Franjo u kratkom govoru kojim je jučer otvorio biskupsku sinodu o obitelji koja će trajati do 25. listopada.

"Sinoda nije mjesto na kojem se traga za konsenzusom ili jednoglasnim sporazumom, za kompromisima ili nagodbama", kazao je Franjo i naglasio kako je jedina metoda sinode „otvoriti se Duhu Svetome apostolskom hrabrošću, evanđeoskom poniznošću i molitvom u punom povjerenju da će Bog biti onaj koji će voditi i prosvijetliti". Papa Bergoglio pozvao je na rad u duhu solidarnosti, s hrabrošću i jasnoćom.

Crkveni dostojanstvenici iz cijeloga svijeta, njih gotovo tri stotine, bavit će se temama koje su do sada za Crkvu bile krajnje osjetljive. Ponajprije odnosom prema rastavljenim i ponovno vjenčanim parovima te odnosom prema katolicima koji otvoreno pokazuju svoju homoseksualnost. Papa Franjo je pozvao sudionike da budu hrabri i da se ne prepadnu pred izazovima svijeta.

Muzej sjećanja

„Neka kršćanski život ne bude muzej sjećanja. Ušutkajmo sva naša raspoloženja kako bismo čuli ljupki Božji glas koji govori u tišini", kazao je Franjo. U uvodu u rad sinode mađarski kardinal Peter Erdo, koji je predsjedavajući ove sinode, naglasio je kako razvedeni i ponovno vjenčani parovi nemaju pravo pristupa pričesti, ali kako o tome treba još promišljati. No on se ipak vrlo jasno suprotstavio pobačaju. "U osnovi, problem nije propast braka, već život u drugom braku, što onemogućava pristup pričesti. Osobama koje su rastavljene, ali ne i ponovno vjenčane, Crkva može pomoći u hodu prema oprostu", kazao je kardinal Erdo. On također smatra kako na razini biskupija trebaju postojati centri za pomoć takvim osobama. "Božje milosrđe nudi grešniku otkupljenje, ali zahtijeva obraćenje, odnosno jasno 'ne' drugom braku", objasnio je Erdo.

Treba ubrati plodove

U vezi s problemom pobačaja, Erdo je jasno kazao kako je „ljudski život nepovrediv". „Crkva potvrđuje nepovredivost ljudskog života, ali nudi savjete djevojkama majkama, pomaže napuštenoj djeci i prati one koje su platile pobačaj i shvatile da su učinile pogrešku", kazao Erdo.

Glavni tajnik biskupske sinode kardinal Lorenzo Baldisseri pozvao je na branje plodova prošle izvanredne sinode o obitelji na kojoj su također ključna pitanja bila vezana za odnos prema rastavljenim i ponovno vjenčanim osobama, kao i prema homoseksualcima. Završni dokument ove redovite sinode bit će izglasan 24. listopada. Na njoj sudjeluju 74 kardinala, 175 nadbiskupa i biskupa te redovnici, župnici i laici.

>> Čemu drama zbog pobačaja? Taj se grijeh opraštao i prije 

>> Djevojčica (11) rodila dijete nakon što ju je silovao očuh

Ključne riječi

Komentara 5

CO
coconut
09:48 07.10.2015.

smiješno mi je što dio populacije i medija stalno isčekuju nekakve promjene koje bi prema njihovom mišljenju Papa morao uvesti, ne pomišljaju da bi se oni možda trebali mijenjati

Avatar Feniks
Feniks
08:28 07.10.2015.

Za kratko vrijeme bit će izbačen. Do sada je glumio ono što nije trebao biti.

AR
Arapojeb
08:46 08.10.2015.

Vatikan slozan kao i EU, zato ce i propasti.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije