Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Evolucija

Kardinal Danneels: Mogući homoseksualni brakovi

gay
Grgur Zučko/PIXSELL
08.06.2013.
u 11:11

U očima Crkve stvarni brak je samo onaj između muškarca i žene, ali je legalno da Crkva nema što kazati o takvim zakonima“ kojim se omogućavaju homoseksualni brakovi, kazao je Danneels

Belgijski kardinal Godfried Danneels (80) pozitivnim je ocijenio uvođenje zakona, u nekim državama, kojima se daje mogućnost homoseksuacima sklapanje brakova. „Mislim da je pozitivni razvitak da države budu slobodne otvoriti mogućnost građanskih brakova za homoseksualce“, izjavio je Danneels nizozemskom listu De Tijd dodajući kako bi se možda tome braku trebalo dati drugo ime.

„U očima Crkve stvarni brak je samo onaj između muškarca i žene, ali je legalno da Crkva nema što kazati o takvim zakonima“ kojim se omogućavaju homoseksualni brakovi, kazao je Danneels. Francuski list Echo je, citirajući kardinala Danneelsa, napisao kako je on poručio Francuzima da budu poslušni zakonu i da se ne protive homoseksualnom braku.

„Crkva se ne protivi određenom \'braku\' između osoba istoga spola, ali govorimo o posebnoj vrsti braka, koji nije isti kao onaj između muškarca i žene. Za takav brak moramo pronaći drugi izraz u riječniku“, izjavio je kardinal Danneels, koji dodaje kako Crkva današnjice ima drugačije držanje, malo nijansiranije, i nije toliko kruta na moralnim načelima. „Vjerujem da postoji jasna evolucija u crkvenom promišljanju“, kazao je Danneels i kao primjer spomenuo i promijenu držanja prema samoubojstvima. Crkva je prije negirala sahranu samoubojicama. Crkva sada smatra cjelokupnost osobe. Čovjek se identificira prema svojoj orijentaciji.

Godfried Danneels je oduvijek bio progresistom u Katoličkoj crkvi, no od 2008. godine započelo je za njega teško razdoblje vezano za poedofilske skandale sa svećenicima u Belgiji i pozivan je svjedočiti na sudovima. Bio je uključen u zataškavanje pedofilskog skandala svećenika Rogera Vangheluwea, optuženog da je seksualno zlostavljao nečaka sedamdesetih i osamdesetih godina. Danneels je nastojao da slučaj, toliko godina poslije seksualnog zlostavljanja, ne dospije u javnost.

>>Donji dom britanskog parlamenta izglasao zakon o gej brakovima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije