Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponovljeni izbori

Bošković ponovno izabran za načelnika Stoca, nije bilo izgreda

Stjepan Bošković
Foto: Frano Matić
19.02.2017.
u 22:44

Inicijativa za Stolac pokušala je fingirano demotivirati Hrvate navodnim bojkotom, a onda masovnim dolaskom na izbore dobiti većinu

Ponovljeni izbori u Stocu danas su ponovno održani te provedeni očekivano bez ikakve napetosti, čak i unatoč pokušajima manipuliranja bošnjačke Inicijative za Stolac, čiji su vođe i aktivisti nasilno prekinuli izborni proces 2. listopada prošle godine. Očekivano, za načelnika je ponovno na novi četverogodišnji mandat izabran Stjepan Bošković. Prema prvim rezultatima, nakon zatvaranja biračkih mjesta Stjepan Bošković je osvojio 4276 glasova, a Mato Komšić 2904 glasa, dok je nevažećih listića bilo 320.

Konačni rezultati za Općinsko vijeće znat će se nakon što pristignu i glasovi poštom. ako su se hrvatski birači doslovno od prvih sati otvaranja biračkih mjesta našli na biralištima, dok su bošnjački birači čekali mig iz stožera – Inicijative za Stolac koja je tim političkim manevrom privida neizlaska pokušala zbuniti Hrvate da ih što manje izađe, a da u popodnevnim satima bošnjački birači prevagnu i stvore eventualnu prednost. No, hrvatske stranke nisu stvari prepuštale slučaju, a najbolje o tome svjedoče podaci o većem odzivu birača na 20 biračkih mjesta te na još četiri preko mobilnoga tima, odnosno više njih nego na prijašnjim izborima. Naime, na izborima u Stocu glasovalo je preko 75 posto birača, odnosno njih 7.556.

Nismo grad slučaj

iz Inicijative za Stolac sugerirali su bošnjačkim sunarodnjacima da glasuju za Matu Komšića. “Pozvali smo naše birače da glasuju za Matu Komšića. Da je on bio najgori kandidat na svijetu pozvali bismo da se za njega glasuje, samo da ne pobijedi Bošković”, rekao je Kaplan. Za razliku od njega, Stjepan Bošković je pozivao sve građane da se odazovu i glasuju na izborima ističući kako se spriječio pokušaj da se od ove općine stvara slučaj.

“Naravno da nije trebalo ni doći do ove situacije, ali stanovnici Stoca su pokazali kako im nitko ne može uskratiti njihovo demokratsko pravo da glasuju i da izaberu svoje predstavnike u lokalnoj vlasti. U proteklom razdoblju bili smo svjedoci kako su neke snage željele od našeg grada napraviti grad slučaj. Evo, na kraju je ipak pobijedila demokracija i idemo se okrenuti onim važnijim stvarima i projektima za razvoj ove općine”, istaknuo je Bošković.

Brojni promatrači

Veliki broj promatrača, ali i predstavnika međunarodne zajednice, bio je u Stocu kako bi potaknuo mirnu provedbu izbora. Voditelj Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore očekuje da nakon izbora uslijedi napredak između Hrvata i Bošnjaka. “Svuda u BiH situacija može biti mnogo bolja, tako i u Stocu. Potrebno je daleko više investicija za razvoj Stoca, ali svi su svjesni da je potrebno daleko više dijaloga svih Stočana, Bošnjaka i Hrvata”, rekao je voditelj Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore. “Neka građani izaberu svoje predstavnike”, rekao je u mjestu Hodovo zamjenik visokog predstavnika Bruce Berton.      

> > Pročitajte kako Inicijativa za Stolac poziva na bojkot kandidata HDZ-a BiH

> > Sukobi dvaju naroda u Hercegovini traju stoljećima, a ponovno su eskalirali u Stocu

Ključne riječi

Komentara 4

AN
ANTIkomunist55
22:52 19.02.2017.

Cestitam, propala jos jedna velikobosnjacka politika nad Hrvatima

ST
strpljenspasen
00:00 20.02.2017.

Booze dragi pa to je Hrvatski Grad uvijek bio .Daytonom potvdeno i vi bi sada silom zavladali ,suncokreti.

AA
aabbcc
17:02 20.02.2017.

Nema napredka tamo gdje narod covjeka radi imena, vjere zaokruzuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije