Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznio neobičnu računicu

Procurio detalj sa sastanka: Kako je Trump šokirao Merkel

Trump Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
27.03.2017.
u 18:06

Trump smatra da Njemačka duguje NATO-u više od 300 milijardi dolara.

Američki predsjednik Donald Trump šokirao je njemačku kancelarku Angelu Merkel kad joj je, tijekom privatnog razgovora za njezina službenog posjeta Washingtonu, iznio neobičnu računicu prema kojoj on smatra da Njemačka duguje NATO-u više od 300 milijardi dolara

A sličan račun Trump ima spreman za svaku od NATO-ovih saveznica koje ne troše 2 posto svoga BDP-a na obranu, otkrio je londonski The Sunday Times pozivajući se na neimenovane njemačke izvore. Računica je neobična jer je pravilo o tome da članice NATO-a trebaju trošiti 2 posto BDP-a na obranu dogovoreno tek nedavno, na summitu u Walesu 2014., s time da cilj od 2 posto treba doseći do 2024., postupno u roku od deset godina.

Po Trumpovoj logici Hrvatska duguje 2,6 milijardi dolara

A Trump je u svojoj računici zbrojio Njemačkoj sve godine od 2002. u kojima Nijemci nisu trošili 2 posto svoga BDP-a na obrambene svrhe, i još na to zaračunao kamate. – Koncept koji se krije iza iznošenja takvih zahtjeva pokušaj je da se zastraši drugu stranu, ali kancelarka je to primila smireno i neće odgovarati na takve provokacije – rekao je neimenovani njemački ministar za Sunday Times. Pokaže li se točnom neslužbena informacija iz Timesovih diplomatskih izvora o tome da je Trump svojim suradnicima naložio da izračunaju koliko po istom, neobičnom principu “duguje” svaka članica NATO-a, to bi značilo da u Trumpovoj glavi Hrvatska od 2009. do danas “duguje” oko 2,6 milijardi dolara. 

To je vrlo neformalna, ne Trumpova, nego naša, novinarska računica na temelju NATO-ovih podataka o hrvatskom BDP-u i proračunu MORH-a od 2009. do lani, no ipak računica koja prati logiku koju je Trump navodno iznio njemačkoj kancelarki. Suradnici Angele Merkel, citirani po Sunday Timesu, podsjećaju da je računica provokacija i zato što NATO nije klub u kojem se plaća članarina.

Zacrtani cilj od 2 posto BDP-a države troše na opremanje i plaćanje svoje vojske, a ne plaćaju iznos tog zacrtanog cilja u nekakav zajednički NATO-proračun, kao što sugerira Trumpova računica koja polazi od toga da Njemačka i druge saveznice nešto duguju NATO-u. Ako i duguju – a izračun je samog “duga” na logički vrlo klimavim nogama – duguju same sebi i svojim oružanim snagama, a ne Trumpu ili NATO-u.

>>Hvala tata! Trump je kći Ivanki upravo dodijelio još veće ovlasti

>>Merkel se htjela rukovati, ali Trump nije reagirao

Komentara 16

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:09 27.03.2017.

jel ispostavio račun i Izraelu?

Avatar superhik74
superhik74
18:32 27.03.2017.

Ocigledno mu je s kosom otisao i jedan dio sive mase, pa ispostavlja izmisljeni racun Njemackoj za okupaciju koja traje od 1945 godine. Jos bi po njemu trebali i placati za vlastitu okupaciju, nije dovoljno sto besplano trpe 56 tisuca stranih vojnika, (a da ne spominjemo sve one spijune koji iz Frankfurta spijuniraju kompletnu Europu) na svom teritoriju vec punih 72 godine. To bi bilo isto kao da gost ispostavi racun hotelu sto je kod njih spavao. Sada je tek nekim tipovima svanulo da je okupacija 2/3 kugle zemaljske i preko 1000 vojnih baza u preko 100 drzava preskupa i da to ekonomija imperija vise ne moze podnjeti. Imperij se previse rasirio i financije su presusile.

DU
Deleted user
18:30 27.03.2017.

Redakcija je baš brza, ipak ste brži od indeksa i jutarnjeg. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije