Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavio čvršći odnos

Kako će reagirati Trump: Kina će u Južnokineskom moru smjestiti rakete dugog dometa?

Putin Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
22.02.2017.
u 07:39

Kina tvrdi da ima pravo na skoro cijelo Južnokinesko more kroz koje se odvija trećina svjetskog pomorskog prometa.

Kina je u ranoj kušnji za novog američkog predsjednika Donalda Trumpa skoro dovršila gradnju dvadesetak građevina na umjetnim otocima u Južnokineskom moru koje izgledaju namijenjene raketama dugoga dometa, rekla su dva američka dužnosnika agenciji Reuters. Te gradnje će vjerojatno izazvati pitanja hoće li i kako reagirati Sjedinjene Države imajući na umu njihovo obećanje čvršćeg odnosa prema Kini u Južnokineskom moru. Kina tvrdi da ima pravo na skoro cijelo Južnokinesko more kroz koje se odvija trećina svjetskog pomorskog prometa. Brunei, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam isto tako polažu svoja prava. Trumpova je administracija nazvala ilegalnom kinesku izgradnju otoka u Južnokineskom moru.

Gradnja betonskih građevina s krovom koji se može uvući na grebenima Subi, Mischiefu i Fiery Crossu, dijelu lanca otoka Spratly gdje je Kina već izgradila piste vojne duljine, moglo bi se smatrati vojnim zaoštravanjem, rekli su zadnjih dana američki dužnosnici govoreći pod uvjetom da ostanu neimenovani. "Nije da Kinezi grade bilo što u Južnokineskom moru samo gradnje radi, a ove građevine sliče drugima u kojima su baterije SAM pa je logičan zaključak da su one namijenjene tome", rekao je američki obavještajni dužnosnik. Drugi je dužnosnik rekao da su građevine izgleda duge 20 metara i 10 metara visoke.

Tillerson izazvao bijes Kine

Glasnogovornik Pentagona je rekao kako su Sjedinjene Države predane "nemilitarizaciji u Južnokineskom moru" i pozvao sve koji polažu pravo na teritorij da poduzmu mjere u skladu s međunarodnim pravom. U svom senatskom saslušanju za potvrdu prošli mjesec je američki državni tajnik Rex Tillerson izazvao bijes Kine rekavši kako bi se Pekingu trebao uskratiti pristup otocima koje gradi u Južnokineskom moru. Tillerson je kasnije ublažio retoriku a Trump je dalje smanjio napetosti obećavši da će poštivati dugogodišnju američku politiku "jedne Kine" u telefonskom razgovoru s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom10. veljače.

Greg Poling, stručnjak za Južnokinesko more u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu, rekao je u prosincu u izvješću kako je Kina izgleda postavila oružje, među kojim i protuzračne i proturaketne sustave, na svih sedam otoka koje je izgradila u Južnokineskom moru.  Dužnosnici su rekli kako su nove građevine vjerojatno za smještaj raketa zemlja-zrak koje će ojačati kineski obrambeni kišobran nad otocima. Nisu rekli kada bi po njihovom mišljenju Kina mogla rasporediti rakete na otoke.

Američki obavještajni dužnosnik je rekao kako građevine ne predstavljaju bitnu vojnu prijetnju američkim snagama u regiji, imajući na umu njihovu vidljivost i ranjivost. Njihova gradnja izgleda da je više politički ispit kako će Trumpova administracija reagirati, rekao je. "Logičan odgovor bi isto tako bio politički, nešto što ne bi trebalo voditi vojnom zaoštravanju u vitalnom strateškom području", rekao je dužnosnik.

>>Što imaju zajedničko Staljin, Mao Ce-tung i Donald Trump?

>>Trgovina oružjem u 2016. 'eksplodirala'

Komentara 9

Avatar nekakav
nekakav
08:07 22.02.2017.

većina južnokineskog mora i jest kinesko, oduvijek. samo su se nakon 2. svj. rata osilile susjedne zemlje i počele loviti ribu i ploviti tim morem, jer je kina imala neke druge planove. neka se ijedna od tih zemalja koje pretendirajuju na to more sjeti kud su smjeli ići prije 2. sv. rata. tek 70-ih godina kina nazad počinje sve više paziti na svoje područje. i da, pogledajte kinesku zastavu, i pokušajte saznati što znače onaj polukrug sa zvjezdicama. i bit će vam jasno sve. što će trump reći? isto što i ostali američki političari. ali moć kine je tu, sve veća i bliža. i da, vraća nadzor nad svim svojim područjem. amerikanci su tu samo gosti. uostalom, na koji način su amerikanci postali gazde na svim otocima u tihom oceanu? i kada.. hm, zanimljivo, većinu su prigrabili prije i poslije drugog sv. rata. havaje su lijepo sredili, i sebi podredili, jednu neovisnu državu. to je prvi put u njihovoj povijesti da su ovako uzeli neku državu. i onda su nastavili...

DU
Deleted user
09:57 22.02.2017.

Normalno da Kina mora zastiti svoj vodeni prolaz,od zapadni terorista i osvajca,zar bih to trebali dopustiti da se svojata i unistva,pa svaka drzava ima pravo zastiti svoj vodeni,zracni i kopneni teritorij,jer pogledajet sta se desava u svjetu.

OK
okvarbudovič
08:57 22.02.2017.

sto ima kina traziti u kineskom moru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije