Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo

Kada novac postane idol, muškarci i žene svedeni su na obična sredstva

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
25.05.2015.
u 14:29

U knjizi “Ova ekonomija ubija” odbacuje optužbe da je marksist

 Zbog osude današnje ekonomije, papu Franju više su puta proglasili komunistom i marksistom, premda on zagovara socijalnu pravdu i jednakost, što se najbolje vidi u knjizi “Papa Franjo: Ova ekonomija ubija”, koja izlazi u utorak na hrvatskom jeziku u izdanju Verbuma iz Splita. Na optužbe da je marksist, koje su najviše dolazile iz SAD-a zbog njegove pobudnice “Evangelii gaudium”, papa kaže da se ne osjeća uvrijeđeno.

Pogrešna ideologija

– U svojemu sam životu upoznao brojne dobre marksiste, dobre osobe. Zato se zbog te optužbe ne osjećam uvrijeđenim. No marksistička je ideologija pogrješna. Rečenica iz Evangelii gaudium koja je najviše pogodila jest ona o ekonomiji koja ubija. Nisam rekao ništa što nije sadržano u socijalnomu nauku Crkve. Osim toga, nisam govorio s tehničkoga gledišta. Pokušao sam opisati ono što se zbiva. Jedini određeni prigovor bio je za teorije “ekonomije kapanja” prema kojima svaki ekonomski rast pospješen slobodnim tržištem sam po sebi uspijeva dovesti do veće pravednosti i društvene uključenosti u svijetu.

Obećavalo se: kada se čaša napuni, prelit će se pa će se siromasi time okoristiti. Naprotiv, biva drukčije: kada je puna, čaša se kao nekom čarolijom poveća i tako se do siromaha nikada ništa ne prelije. To je bio jedini osvrt na neku konkretnu teoriju. To pak ne znači da sam marksist. Možda autor toga komentara ne poznaje socijalni nauk Crkve i, u konačnici, ni marksizam previše – objašnjava papa kako je doživio kritike na svoj račun.

Mladi “ni-ni”

– Kada u središtu sustava više nije čovjek nego novac, kada novac postane idol, muškarci i žene svedeni na obična sredstva društvenoga i ekonomskoga sustava koji obilježavaju, kojim štoviše vladaju duboke neuravnoteženosti. To ponašanje odbacuje djecu i starce, a sada pogađa i mlade. Pogodila me spoznaja da u razvijenim zemljama milijuni mladih ispod 25 godina nemaju posao. Nazvao sam ih mladi “ni-ni” jer niti studiraju niti rade: ne studiraju jer za to nemaju mogućnosti, ne rade jer nemaju zaposlenja – kaže papa Franjo.

U knjizi “Ova ekonomija ubija” tvrdi kako “tržišta i financijska špekulacija ne smiju uživati apsolutnu autonomiju”.

– Dok ne riješimo problem siromaha, nećemo riješiti probleme svijeta. Potrebni su programi, mehanizmi i procesi usmjereni k boljoj raspodjeli sredstava, stvaranju radnih mjesta, cjelovitu promicanju onih koji su isključeni – kazao je papa.     

>> Vatikan ne osuđuje rezultate referenduma o homoseksualnim brakovima

Komentara 2

HE
hermet
23:52 25.05.2015.

Nadao sam se da bi ovaj Papa mogao biti kao Isus kad je rekao da će srušiti hram i izgraditi ga ponovno u tri dana, tj. obnoviti Katoličku crkvu iz temelja, očistiti od truleži korupcije, pedofilije i svega lošega što ju prati desetljećima i stoljećima, te ju usmjeriti na prvobitni duhovni nauk i Riječ, gdje primat nema materijalno nego duhovno. A malo me i zbunjuje proročanstvo sv. Malahije prije 800-tinjak godina koji je prorokovao 112 papa i više nijednog, a Papa Franjo je 112. od tada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije