Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strasbourg

Juncker: euro nema smisla ako propadne Schengen

Jean Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
25.11.2015.
u 13:17

Dodao je da koncept Schengena nije "neutralan i beznačajan, nego jedan od kamena temeljaca europske konstrukcije

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u srijedu u Strasbourgu da zajednička europska valuta nema smisla ako propadne schengenski prostor.

"Želim reći da moramo sačuvati duh Schengena. Točno je da je schengenski sustav djelomično u komi i stoga je potrebno da oni koji vjeruju u Europu, njezine vrijednosti, načela i slobode pokušaju - i oni će to i učiniti - reanimirati duh Schengena. Ako duh Schengena napusti naš teritorij i naša srca, izgubit ćemo više od Schengena. Jedistvena valuta nema smisla ako Schengen propadne", rekao je Juncker u raspravi u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Dodao je da koncept Schengena nije "neutralan i beznačajan, nego jedan od kamena temeljaca europske konstrukcije". Jedinstveni prostor bez kontrole na unutarnjim granicama, koji čine 22 zemlje članice EU-a i 4 nečlanice našao se na teškom ispitu zbog masovnog priljeva izbjeglica. Zbog izostanka zajedničkog odgovora na taj izazov, zemlje članice su postupno počele suspendirati odredbe schengenskog sporazuma, čak i podizati žičane ograde.

>> Sunovrat prijeti 2017. kad na naplatu stiže više od 30 milijardi kuna

Komentara 11

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
13:34 25.11.2015.

Europa ist kaput.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
13:29 25.11.2015.

pa vi ste guzonje doveli eu do raspada

DM
dr_max
13:40 25.11.2015.

Ja sam za DM a ovo smeće lažljivi alkoholičar skoro si može euro u prkno ugurati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije