Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Julija Timošenko ekskluzivno:

Moram na operaciju pa na izbore za predsjednicu

Julija Timošenko Jakov Sedlar
Foto: Privatna arhiva Jakov Sedlar
1/3
15.03.2014.
u 16:53

Bivša ukrajinska premijerka u prvom razgovoru za medije nakon izlaska iz zatvora priznaje da ide na operaciju, iako za tri tjedna počinje hodati. Razgovor s ukrajinskom “narančastom princezom” objavljujemo zahvaljujući Jakovu Sedlaru, osobnom prijatelju Julije Timošenko.

Juliju Timošenko pamtim iz različitih prilika: sa snimanja u vladi Ukrajine, političkih skupova, iz njezinih susreta s običnim ljudima, rođendanskih proslava, u trenucima velikih svađa i napetosti sa svojim protivnicima, s privatnih večera... no nikada nisam mogao misliti da ćemo nekoliko sati provesti u bolničkoj sobi!

Berlin, Charite – univerzitetska bolnica, 11. ožujka, 11 sati ujutro. Nakon što je iz njezine bolničke sobe (koju čuvaju naoružani ljudi) izišlo nekoliko medicinskih sestara i jedan liječnik, Eugenija, Julijina kći, pozvala me u sobu. Oslonjena na štake, “narančasta princeza” dočekala me nasmijana, sretna pogleda i s ponešto bora koje nisam vidio prije, a koje svjedoče da je iza nje ipak vrlo težak životni period. Izljubili smo se, pomalo i isplakali. Sjeo sam na stolicu uz njezinu, Eugenija je sjedila na krevetu, tišina je bila oko nas, a mi smo započeli razgovor o mnogim temama o kojima nije bilo moguće razgovarati u posljednje dvije i pol godine, koliko se nismo vidjeli.

Zanimalo ju je mnoštvo detalja o filmovima koje sam radio, o predstavi, zajedničkim prijateljima, Hrvatskoj... Mene je ponajprije zanimalo njezino zdravlje, a onda i mišljenje kako vidi situaciju u Ukrajini. Kada sam joj rekao da je hrvatski novinar Davor Ivanković zamolio da mu za Večernji list odgovori na pitanja o njoj osobno i o Ukrajini, rekla je: Nema problema, hoću, ali idemo se najprije ispričati o stvarima koje nisu za novine. Tako je i bilo; s njom u polemiku nema smisla ulaziti, i nakon gotovo sat i pol razgovora o mnoštvu osobnih tema, evo njezinih odgovora na pitanja Večernjeg lista.

:: Kad ste prije tri tjedna oslobođeni, jeste li mogli zamisliti da će se stvari odvijati u smjeru odcjepljenja dijela Ukrajine – Krima? U nedjelju se održava referendum o tome.
Iako sam se nadala da ću biti oslobođena mnogo prije isteka sedmogodišnje kazne na koju sam osuđena, nisam mogla posve točno pretpostaviti što će se događati u Ukrajini. Znala sam da su Janukovičev režim i proruske snage na sve spremni, ipak je sve iznenadila njihova odluka o referendumu. Tu je riječ o sasvim nerazumnim zahtjevima koji dugoročno nemaju nikakve šanse za opstanak.

Foto: PA/Pixsell

Foto: PA/Pixsell

:: Vaše je zdravstveno stanje narušeno. Na što ste sada fokusirani, na zdravlje ili na budućnost Ukrajine. Hoćete li se moći opet politički aktivirati?
Moje zdravlje nije bilo dobro, ali sada je mnogo bolje. Imam odličan medicinski tretman, liječnici predviđaju da ću normalno hodati za tri tjedna, ali ipak ću morati na operaciju. Boravak u zatvoru u nemogućim uvjetima, bez prave medicinske skrbi, na moje je zdravlje ostavio loše posljedice, ali ono što mene zanima jest budućnost moje zemlje. Bez obzira na bol i zdravstvene probleme, ja nemam pravo biti izvan događaja koji će Ukrajinu odrediti za budućnost. Svakako ću se kandidirati za predsjednicu Ukrajine.

:: Jeste li iz zatvora uopće uspijevali pratiti političke događaje u Ukrajini, jeste li očekivali veću potporu javnosti kad ste se pojavili na Majdanu? U kakvom je stanju sada ukrajinska nacija, u odnosu na stanje otprije vašeg uhićenja?

O svemu što se događalo u Ukrajini znala sam jedino preko moga odvjetnika i kćeri. Oni su bile jedine dvije osobe koje sam viđala u posljednje dvije godine. A toliko sam ja i fizički odsutna iz javnosti moje zemlje i normalno je da se ljudi okreću i drugim osobama i temama u teškom životu koji svakodnevno žive. No, mislim da imam dovoljnu potporu mase birača koji me ponovno žele vidjeti u aktivnoj politici. Naime, ukrajinski narod iscrpljen je političkom diktaturom i korupcijom manjine koja je sve željela prigrabiti sebi. Upravo zato mislim da imam realne šanse za pobjedu jer mi je jedino stalo do boljitka zemlje. Ja osobno nisam važna.

:: U kakvim ste odnosima s aktualnim liderima Ukrajine, računaju li oni na vaš politički angažman ili bi im smetao? Kako gledate na njihov angažman tijekom proteklih događaja? Kakvi su odnosi s Kličkom i je li vas iznenadio njegov politički angažman?

S mnogima iz sadašnje vlasti u odličnim sam odnosima. Mnogima je, kao i meni, stalo da situacija, ponajprije gospodarska, bude što bolja i da se stvari pokrenu. Imamo goleme mogućnosti i moramo ih iskoristiti. Što se tiče Klička, nije me iznenadio njegov politički angažman, no bliska budućnost pokazat će kolike su mu realne šanse da nešto napravi i u politici. Osobno, neka svatko tko misli da može pomoći bude u prilici najbolji dio sebe dati Ukrajini.

:: Uoči odlaska u Dublin mediji donose vijest o vašim navodnim računima, tajnim, i iznose kako se na njima nalazi oko 200 milijuna eura. Dakle, izravno vas se optužuje da ste sudjelovali u izvlačenju novaca dok ste bili na vlasti?
To su stare optužbe koje je još Kučma pokušao servirati narodu. No, ni tada to nije prošlo. Zar mislite da bi Janukovič čekao tri godine da se počne baviti nekim mojim tajnim računima da oni postoje? To su laži, nikakvih računa niti izvlačenja novca, što se mene tiče, nije bilo. Sve što imam poznato je i sve smo moj muž i ja zaradili svojim talentom za posao. Ja sam u politiku ušla kao materijalno sređena osoba i nije mi bilo potrebno bilo što uzeti od države da bih ostvarila neke svoje želje te vrste.

Foto: PA/Pixsell

:: Opišite nam dojmove iz Dublina, gdje ste dobili političku potporu EU. Vjerujete li u konkretnu pomoć EU Ukrajini?
Ukrajina je najveća europska zemlja i Europa ima odgovornost za sve što se događa u njoj. Mi smo teškom mukom stekli neovisnost, naša je povijest prepuna nesporazuma i tragedija. Ukrajinski narod uvijek je plaćao račun za nešto što su drugi napravili. I sada , napokon, kada imamo samostalnost, zar da nas sada Europa i SAD ostave na cjedilu? Uvjerena sam da neće. Imam ozbiljna obećanja mnogih političara koji imaju težinu da Europa neće stajati prekriženih ruku ako Rusi pokušaju provesti svoje prijetnje.

Ne zaboravite da su Amerika, Engleska i Rusija potpisali Sporazum u Budimpešti kojim se Ukrajini jamči njezina teritorijalna cjelovitost. Rusi u cijeloj Ukrajini imaju ista prava kao i svi drugi, mnogi ukrajinski Rusi ne žele natrag pod rusku vlast i nadam se da će razum ipak prevladati. Zar se prikloniti manjini koja viče da je Rusija tamo gdje je jedan ruski grob?! To je zaista nenormalno. U ovome času potrebna nam je politička podrška, ali i ekonomska pomoć, jer je Janukovič iza sebe ostavio pustoš.

:: Kako tumačite teze da je Zapad iskonstruirao politička zbivanja u Ukrajini, tako i krizu s Rusijom, te da putinovska Rusija samo reagira i štiti svoj geopolitički položaj vojnim zauzimanjem Krima?
To jednostavno ne stoji. Narod se pobunio jer više nije mogao trpjeti političku strahovladu i bezumno bogaćenje Janukoviča i njegovih poltrona. To je jedina istina. S jedne strane sirotinja, a s druge čovjek koji ima čak i zlatni WC! Vi ne možete zamisliti što je sve bivša vlast radila, koliko se osilila, obahatila. To je pravi razlog političkih zbivanja u Ukrajini, a nikakvo konstruiranje problema koje je napravio Zapad. Nadam se da će Putin biti razuman i da sukob neće eskalirati.

:: Očekujete li da će se “krimski virus” nastaviti širiti jugoistočnim dijelom Ukrajine?
Ne, ne očekujem jer i mnogi Rusi na Krimu ne žele odlazak iz ukrajinske države. Slično je i u drugim istočnim dijelovima naše zemlje. Naime, ni po čemu Rusi nisu zakinuti u odnosu na Ukrajince: ni po statusu, ni mogućnostima, ni po jeziku. Ni po čemu...
:: Kolika je opasnost od podjele zemlje?
Uistinu ne vjerujem u bilo kakvu podjelu Ukrajine.

Mislim da imam dovoljnu potporu mase birača koji me ponovno žele vidjeti u aktivnoj politici. Naime, ukrajinski narod iscrpljen je političkom diktaturom i korupcijom manjine koja je sve željela prigrabiti sebi. Upravo zato mislim da imam realne šanse za pobjedu jer mi je jedino stalo do boljitka zemlje. Ja osobno nisam važna.

:: Ima li Ukrajina snage sama se boriti i suprotstaviti političkim scenarijima podjele zemlje?
Naravno da ima. Mi smo velika, snažna zemlja, mi ćemo se boriti za očuvanje sna koji su čekale mnoge generacije naših ljudi. Ništa se ne može suprotstaviti snazi naroda, ništa. Barem ne dugoročno.
:: Rusija ne priznaje promjenu vlasti i dalje smatra Janukoviča legalnim liderom. Je li njegova politička karijera završena, odlaskom iz zemlje. podržavate li zahtjeve da mu se sudi jer je odgovoran zbog žrtava?
Janukovič je pobjegao iz zemlje, on se prepao jer je bio svjestan svega što je učinio. On je vrlo svjestan svega i zato je pobjegao. Prema tome, što bismo sada trebali napraviti: pozvati ga i ispričati mu se!? Rusija je, kao i Ukrajina, neovisna zemlja i nema se pravo miješati u naše stvari. Sami ćemo odlučiti tko će biti predsjednik, koja će stranka pobijediti, kako ćemo kao država dalje. Od Rusije očekujem da se ponaša prijateljski.

:: Analitičari očekuju da će morati doći do izravnih pregovora Ukrajine Rusije. Koja su osnovna polazišta Ukrajine? Ispod čega Ukrajine ne može pregovarati?
Bez izravnih pregovora neće se moći ništa riješiti. Mi moramo zajedno sjesti za stol i dogovoriti se o svemu. Naša polazišta su poznata: svaka zemlja ima pravo samostalno, demokratskim načinom, odlučiti koji će put izabrati. Nikakav pritisak ne dolazi u obzir. Oni to znaju. Priznajem jedino taj put i takav način, mene ne zanima nikakav protektorat, mi smo slobodna, neovisna država i demokratski izabrana vlast provodit će u djelo ono što je u interesu ukrajinskoga naroda.
:: Zemlja je u teškom ekonomskom stanju, Rusija to još može otežati. Što očekujete od EU, SAD-a u tom smjeru?
Teško stanje može se u kratkom vremenu popraviti, vjerujte mi. Za to ima mnogo primjera. Kao što sam rekla, najveću pomoć, ali samo onu inicijalnu, očekujem od EU i SAD-a. Oni su nam to i obećali.

:: Hrvatima je teže shvatiti razinu povijesnih podjela unutar ukrajinskog naroda, kao i događaje kada su političari, ali i vojni zapovjednici, prelazili na “rusku” stranu?

Morate znati o kojim je ljudima riječ. Naime, većina onih koji su prešli na rusku stranu nadaju se nekoj vrsti oprosta od onoga što su činili tijekom Janukovičeve vladavine. Mnogi su bili pripadnici najgorega kriminalnog miljea i njihov prelazak samo je kupovanje vremena od kazni koje ih očekuju za ono što su činili protiv svoje zemlje. Znatnijih prelazaka nema, nema važnih i časnih ljudi koji bi ostavili svoju zemlju i prešli na stranu onih koji nam ne žele dobro.

:: Ukrajinski Rusi zabrinuti su za svoj položaj, dobivaju ruske dokumente, koliko vidimo u medijima, dosta njih traži odcjepljenje dijelova zemlje i priključivanje Rusiji. Vrlo težak problem, koji je Hrvatima već poznat. Kakva prava trebaju imati Rusi u Ukrajini, je li autonomija dijelova gdje su većina mnogo ili malo za ukrajinske građane ruske nacionalnosti?
Ponavljam ono što sam ranije rekla: ukrajinski Rusi imaju sva prava kao i Ukrajinci i svi ostali. Nema razlika, a Rusi usto imaju još mnogo više prava kao što je korištenje ruskoga jezika. Svi dokumenti u Ukrajini su jednaki za sve, ne vidim razloga da bilo tko ima nešto drugo. Mi smo demokratska država i demokraciju želimo unapređivati, a ne se vraćati u srednji vijek.

:: Hoćete li se politički angažirati, tek ste se opet, kao obitelj, uspjeli povezati? Jeste li spremni opet na novu osobnu žrtvu?
Nakon gotovo tri godine naša je obitelj ponovno zajedno večerala! To jest bilo i dramatično i u isto vrijeme zanimljivo. Naime, ja sam im rekla da ću se kandidirati za predsjednicu. Majka i muž bili su, naravno, protiv, ali znajući kakva sam, brzo su odustali. Nemam pravo na odmor, nemam pravo biti odsutna od događaja koji mogu biti sudbonosni za budućnost Ukrajine. To su moji razlozi za bavljenje politikom. To jest odricanje, ako nam je privatni život na prvome mjestu, ali ja mislim da svaki čovjek koji je na položaju i koji ima priliku dati nešto svoje dobro za opće dobro, da je grijeh to ne napraviti. Ja nemam nikakvu dvojbu: želim se baviti politikom jer znam da to mogu, znam da imam podršku mnogih Ukrajinaca i znam da ću zauvijek štititi interese svoje voljene zemlje.

:: Kakvom vidite budućnost vaše Ukrajine? Je li njezin put više usmjeren prema Europi ili prema susjedu na drugoj strani?

Budućnost Ukrajine vidim na temeljima mnogih ljudi iz naše povijesti koji su se borili za njezinu samostalnost, ali je na žalost nisu dočekali. Vidim je kao svijetlu jer žrtve milijuna mojih dragih Ukrajinaca koji su u povijesti ginuli uime svoje zemlje, ne mogu ostati neostvarene. Moja je Ukrajina za mene sveta zemlja, volim je više od ičega, ja sam sanjar, ali realni sanjar kada mislim i kada govorim o svojoj zemlji. Moja je Ukrajina zemlja bogata, zemlja sjajnih ljudi, velike povijesti i budućnosti koja ne može biti nego odlična. Naša je budućnost svakako proeuropska, nama je cilj Zapad, ali mi želimo imati i odlične odnose s Rusijom i sa svima koji žele poštovati naše želje i političku realnost.

Komentara 29

BF
brkonja fra brkati
16:57 15.03.2014.

Možeš krast i pljačkat narod,ako služiš odabranoj kliki.U suprotnom si tajkun ,koji je opljačkao vlastiti narod.To je razlika između Timošenko i Janukovića.

SJ
Sve je uzalud
16:58 15.03.2014.

...........vrati lovu...........

MU
mudrilopov
17:14 15.03.2014.

Timosenko i Jakov Sedlar. Time je sve receno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije