Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA VELEPOSLANICA:

'Papu okružuju savjetnici koji paze da se ne čuju različita mišljenja'

papa
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
30.03.2015.
u 19:00

Kako je J. Valls Noyes, bivša zamjenica veleposlanika SAD-a u Vatikanu, vidjela čelne ljude za pontifikata Benedikta XVI.

Potvrdi li je Kongres, Julieta Valls Noyes postat će prva američka veleposlanica u Hrvatskoj. Odabranica predsjednika Baracka Obame nakon ljeta zamijenit će veleposlanika Kennetha Mertena, a u Zagreb dolazi iz Uredu za europske i euroazijske poslove State Departmenta gdje se posljednjih godinu i pol bavi komunikacijom s EU. Ta Amerikanka kubanskog podrijetla u karijeri bilježi blisku suradnju s državnom tajnicom Hillary Clinton, pripremu predaje Panamskog kanala, iskustvo u Madridu i Gvatemali, no najviše je pozornosti izazvao njezin mandat zamjenice veleposlanika u Vatikanu od 2008. do 20011., manje zbog organizacije posjeta Obame papi Benediktu XVI., a više zbog krize nakon objave WikiLeaks depeša u kojima je otkrila svoje viđenje vatikanske diplomacije i čelnih ljudi za pontifikata Benedikta XVI. Glasnogovornika Lombardija ocijenila je “preopterećena poslom i nema utjecaja na odluke jer nije dio papinskog uskog kruga”. Kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik, “povlađuje papi i neće mu prenijeti lošu vijest.” Papu su, piše, okružili savjetnici koji paze da se ne čuju različita mišljenja.

“Kardinali pate od tehnofobije. Samo jedan od savjetnika ima Blackberry, a šačica njih e-mail, pa se i zbog toga razne izjave krivo interpretiraju u javnosti.” Govoreći o seks-skandalu u Irskoj, kaže kako su “prva briga Vatikana žrtve”, iako je dojam u javnosti da se bave proceduralnim sitnicama. Vatikan je “bio uvrijeđen kad je njihov veleposlanik u Irskoj bio pozvan da svjedoči pred tamošnjim povjerenstvom, jer su zaobiđeni diplomatski putovi”. Vatikan je, pisala je, podržavao kandidaturu Turske za EU smatrajući da bi europski standardi osigurali poštovanje vjerskih prava, a predlagali su da SAD i Kuba razmijene zatvorenike, što bi “poboljšalo imidž SAD-a u regiji i spriječilo da Venezuela postane nova Kuba”.

Julieta Valls Noyes magistrirala je na Industrial College of the Armed Forces, specijaliziranoj vojnoj školi za logistiku i obuku u korištenju resursa u strateškom planiranju nacionalne sigurnosti. Istu je školu pohađao i hrvatski general Drago Lovrić.

>> Amerikanci ljutiti jer hrvatsko gospodarstvo ide na forum u Moskvu

>> Barack Obama nominirao Julietu Valls Noyes za novu veleposlanicu u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije