Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT PREDSJEDNICE U AMERIKU

Je li lobiranje u SAD-u ostalo u sjeni afere koje nije trebalo ni biti

Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Čeferin
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
09.01.2017.
u 09:25

Možda je Miro Kovač u TNT-u televizije N1 dao i najbolju definiciju predsjedničina putovanja: To je bio privatni put sa službenim kontaktima

Odlazak Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića najskuplje će, izgleda, platiti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Mediji u proračunatom, pedantnom, pa čak i štreberski pripremljenom premijeru Andreju Plenkoviću ne nalaze odveć novinske robe, a mladi novi šef SDP-a Davor Bernardić nikoga previše i ne zanima.

Predsjednica u nedostatku dvojice ovnova na brvnu, kako je sam Karamarko svojevremeno na neki način opisao svoj i Milanovićev odnos (jer Bernardić Plenkoviću piše “ljubavna pisma”), ne može širiti svoje poznato zajedništvo i glumiti arbitricu pa njene mane i krivi potezi sve više dolaze do izražaja.

Predsjedničin novogodišnji put u SAD (potpuno nepotrebno) pretvorio se u prvorazredni skandal, a najviše kisika tom plamenu udahnuto je upravo s Pantovčaka.

Tko god je na Pantovčaku (a možda i sama predsjednica) mislio da će hrvatska javnost, u prvom redu medijska, biti namirena s nekoliko bezobrazno šturih informacija da će Kolinda Grabar-Kitarović od 1. do 7. siječnja 2017. godine boraviti u SAD-u, taj je pošteno podcijenio institut predsjednice.

Prvo, podcijenio je činjenicu da je to javna funkcija i da javnost (koja je predsjednicu najvećim dijelom i birala na Pantovčak) ima pravo znati u kojem svojstvu (službenom ili privatnom) predsjednica “boravi u Americi”.

Vrijeme novogodišnjih blagdana, budimo iskreni, i nije udarno vrijeme za službene posjete i mediji su se s pravom upitali je li predsjednica o trošku poreznih obveznika zapravo u Ameriku otputovala privatno.

Objašnjenje da je predsjednica u SAD-u razgovarala s budućim pripadnicima administracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali da sukladno njihovoj želji (jer još formalno nemaju funkcije) ne može otkrivati s kim se točno sastala, posebno je uvredljivo za hrvatsku javnost.

Drugo, hrvatsku predsjednicu ne biraju američki kongresnici, ni Trumpovi ljudi ni Amerikanci, nego hrvatski građani.

Ako predsjednica odlazi na službeni put u Ameriku, a nakon tog službenog puta hrvatskim građanima nema što reći osim da se sastala s ekipom koja će činiti buduću Trumpovu administraciju i još sve garnira vječitom temom o ukidanju viza te o dvostrukom oporezivanju, onda svatko ima pravo sumnjati u prirodu tog putovanja.

Možda je Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova, jučer u TNT-u televizije N1 dao i najbolju definiciju predsjedničina putovanja; to je bio privatni put sa službenim kontaktima. Vjerojatno je Kovač pogodio u sridu.

Da se predsjednica nije tako trudila štiti privatnost američkih sugovornika, pa da je priopćeno da u SAD ide lobirati u trenutku između dviju administracija, afera ne bi poprimila ni približno ovolike razmjere. Barem bi se u startu znalo što je povod putovanja u Ameriku, a ne da se ta objašnjenja cijede u neformalnim razgovorima.

Naposljetku, izjava predsjednice da Hrvatska mora biti sukreator američke vanjske politike pregorda je i za znatno veće države od Hrvatske. Lijepo je što predsjednica ne želi voditi sljedbeničku vanjsku politiku, nego je želi stvarati, ali treba prvo skočiti pa reći hop.

Zaključno, ako je predsjednica u SAD-u izlobirala dobre stvari za Hrvatsku, nažalost, one su sada u sjeni afere koje nije trebalo biti.

>> Otkrivamo zašto je Kolinda Grabar-Kitarović produljila boravak u Washingtonu

Komentara 243

RA
raikonen
09:38 09.01.2017.

Sprdačina

MA
Markos
09:53 09.01.2017.

A vi noviari imate pravo destabilizirati drzavu sa kojekakvim tezama? Kad cete vi nauciti izvjestati NEUTRALNO o tome sto se dogadja a ne da moramo citati vase osobne stavove i teze!!?! Takvo sto u razvijenom svijetu nije dozvoljeno i ne moze biti svako novinarsko izvjesce vasa OSOBNA KOLUMNA. Ili ste mozda pristrani, podplacani?

ZE
zelenakrava
10:10 09.01.2017.

Novinari, pitajte nekog diplomatu s iskustvom ili nekog bolje potkovanijeg novinara o vrstama putovanja političara. Postoji službeni posjet,neslužbeni posjet,radni posjet,privatni posjet. Imali smo npr.nedavno da je Putin bio u neslužbenom posjetu Sloveniji. Prvo to treba razjasniti nama običnim hrvatskim biračima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije