Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica tragedije

Japanska vlada ignorirala upozorenje o Fukushimi

yukio edano
Foto: AFP/PIXSELL
1/9
11.03.2012.
u 11:30

Točno godinu dana nakon katastrofalnog potresa i tsunamija, izlaze novi detalji o nuklearki

Točno godinu dana od potresa i tsunamija u Japanu, u kojem je poginulo 19 tisuća ljudi, otkriveno je kako je japanska vlada odmah nakon katastrofe upozorena da nuklearnoj elektrani Fukushima prijeti opasnost od taljenja jezgre. No upozorenje u prvi tren nisu shvatili ozbiljno. Evakuacija je provedena tek sljedeći dan, i to prvo u krugu od 10 kilometara, a naknadno je odlučeno da to bude 20 kilometara. Svoje domove morali su napustiti deseci tisuća stanovnika.

>>Japan se prisjeća tragedije u kojoj je stradalo više od 19 tisuća ljudi

Samo četiri sata nakon udara, otkrivaju vladini dokumenti, na sastanku ministara neimenovana je osoba kazala: “Bude li temperatura jezgre rasla i nakon osam sati, moguće je probijanje zaštite.” Nuklearka Fukushima Daiichi, smještena 200-tinjak kilometara sjeveroistočno od Tokija, pretrpjela je štetu od tsunamija – koji je usmrtio 19 tisuća ljudi – u prvom redu zato što joj je prekinut dovod energije.

Iako su japanske vlasti dugo opovrgavale da su odmah bile upozorene na opasnost te da su o mogućim problemima doznale tek nakon nekoliko tjedana, nakon što su dokumenti u petak izašli u javnost, Yukio Edano, tadašnji šef vladina kabineta, a sadašnji ministar ekonomije, potvrdio je njihovu autentičnost te poslao poruku da “najponiznije prima kritike zato što nije mogao na vrijeme izvijestiti javnost o opasnosti”. Japanci su, inače, cijelo vrijeme sumnjali da im vlasti nešto skrivaju.

Ključne riječi

Komentara 6

SA
Savjest
12:30 11.03.2012.

Za nesreću su krivi projektanti Fukushime koji su opasnost od tsunamija jednostavno smetnuli s uma. Uostalom, koliko je god bilo primjera da su projektanit višekatnica u svijetu zaboravljali projektirati stepenice, to će se, gotovo sigurno, i dalje događati, no s daleko manjim posljedicama od ove.

MA
Macaktom
13:17 11.03.2012.

da slažem se savjest projektanti su krivi japanci su morali slijediti originalan američki projekat po kojemu se dizel agegati za slučaj nužde nalaze u donjem dijelu zgrade nisam siguran prizemlje ili podrum. samo da im je dopuštena promjena koju suu tražili od amerikanaca agregati ne bi bili poplavljeni i čitava katastrofa bila bi izbjegnuta

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
13:41 11.03.2012.

Posljedice radioaktivnog onečišćenja još nisu ni počele,nisu vidljive.Tek nakon 20 godina i stalnog mjerenja i istraživanja znati će se rezultati ali će se prikrivati zbog daljnjeg razvoja nuklearne energije.Černobil je još uvijek mrtav,a sarkofag zbog dotrajalosti je još uvijek prijetnja na koju su mnogi zaboravili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije