Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud odlučio

Janši novo suđenje, ali na ljeto zastara

janez janša
Foto: Marko Prpić/Pixsell
24.04.2015.
u 21:57

Onaj tko je inicirao ovaj politički proces protiv mene nagrađen je dobrom službom u inozemstvu, kaže Janša

Janez Janša izazvao je novi potres na slovenskoj političkoj sceni jer slovenski je ustavni sud ukinuo presudu kojom je bio osuđen na dvije godine zatvora za korupciju u slučaju Patria. Postupak kreće ispočetka, ali u kolovozu nastupa apsolutna zastara za slučaj iz 2005. godine. Premijer Miro Cerar, koji je i profesor ustavnog prava, kaže kako odluke sudova valja poštivati te da slučajevi kad sudovi ukidaju presude nisu neobični, ali ipak dodaje:

– Ali, bit će vrlo neugodno ako slučaj padne u zastaru i ako afera u kojoj su izrečene presude ne dobije konačni, pravomoćni sudski epilog – rekao je.

Janša kaže da je ustavni sud utvrdio drastično kršenje ljudskih prava, ali da je odluka donesena godinu dana prekasno, prije godinu dana, uoči izbora, posljedice su se još dijelom mogle popraviti.

– Onaj tko je inicirao ovaj politički proces protiv mene nagrađen je dobrom službom u inozemstvu – kaže. Ustavni sud u svojoj odluci napominje kako u presudi kojom je Janša osuđen nisu dovoljno konkretno navedena kaznena djela. Ako je konkretizacija izostavljena, krši se načelo zakonitosti u kaznenom pravu. Ustavni sud nije provjeravao jesu li sudovi pravilno utvrdili počinjenje kaznenog djela niti jesu li ona dokazana. Slovenski vrhovni sud najavljuje da o presudi ustavnog suda zasad neće govoriti, učinit će to idućih dana.

Na odluku ustavnog suda reagirao je još jedan osumnjičenik iz afere Patria, slovensko-kanadski biznismen Walter Wolf, koji je optužen da je bio posrednik u predaji mita i koji u Kanadi čeka odluku o izručenju i sad najavljuje da će tužiti Sloveniju i tražiti 100 milijuna dolara odštete. Wolf je na temelju tjeralice uhićen 20. siječnja u Kanadi, pušten je na slobodu uz 1,2 milijuna dolara jamčevine i čeka raspravu o izručenju koja je zakazana tek za 13. srpnja, a prethodno saslušanje bit će 29. travnja. Janša je na slobodi jer se već žalio ustavnom sudu zbog proceduralnih propusta, a sad na slobodu idu i dvojica koja su zajedno s njim osuđena, bivši brigadir slovenske vojske Anton Krkovič i poduzetnik Ivan Črnkovič. U veljači je finski sud nepravomoćno osudio dva direktora tvrtke Patria zbog podmićivanja pri prodaji oklopnih vozila Hrvatskoj, dok su isti menedžeri bili zbog nedostatka dokaza oslobođeni za podmićivanje slovenskih dužnosnika. Postoji ipak mogućnost da se zastara u ovom slučaju odgodi dvije godine.

>> Janez Janša umiješan u sporne poslove s nekretninama u Hrvatskoj?

Komentara 3

OB
ObrenM
01:15 25.04.2015.

Dali su kod nas vec proglasili zastaru,da faraon nebi isao u Remetinac.

LU
Lucina
08:11 25.04.2015.

Kad ce vec jednom i veleizdajnik Mesic doci na red!

OB
ObrenM
01:16 25.04.2015.

Dali su kod nas vec proglasili zastaru,da faraon nebi isao u Remetinac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije