Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija

Izvanredni sastanak na vrhu 28 zemalja EU o rastu gospodarstva

Matteo Renzi
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
30.08.2014.
u 09:40

Upravo zbog kompliciranih talijanskih normi mnogi talijanski, a posebno strani poduzetnici izbjegavali su nova ulaganja u Italiji

Izvanredni sastanak na vrhu 28 zemalja Europske unije namijenjen ekonomskom rastu održat će se 6. listopada, najavio je talijanski premijer Matteo Renzi. Italija predsjeda EU i organizirat će sastanak na kojem će se dogovoriti mjere za poticanje razvitka.

Taj skup je najavio Renzi tijekom konferencije za novinare na kojoj je sinoć objasnio mjere koje je poduzela njegova vlada za izlazak iz krize. Skup reformi nazvao je „Korak po korak“, odnosno u narednih tisuću dana, koliko ima ova vlada do konca mandata, Italiju će se iz temelja reformirati. Renzijeva vlada već je u petak usvojila zakonski dekret, nazvan Odblokiraj Italiju (Sblocca-Italia), kojim će se u narednih 12 mjeseci odblokirati 10 milijardi eura za velike radove u infrastrukturi, te je usvojila nacrt zakona o reformi građanskopravnog sudstva kojom će se prepoloviti vrijeme donošenja presuda, a za to se, uz ostalo, prepolovilo o vrijeme ljetnog odmora sudaca.

Evo nekih mjera dekreta za deblokadu sredstava namijenjenih ulaganjima u infrastrukturu. Odblokirano je, pojednostavljenjem birokracije, 10 milijardi eura za izgradnju pruga za superbrze vlakove na relaciji Napulj – Bari (270 kilometara) i Palermo – Messina – Catania (310 km). Gradnja tih pruga je trebala započeti 2017. godine, ali ovim dekretom o birokratskom pojednostavljanju gradnja će započeti 2015. godine.

Odblokirano je, zatim, 4,6 milijardi eura za ulaganje u obnovu pet velikih zrakoplovnih luka, te 3,8 milijardi eura za izgradnju infrastruktura u nekim gradovima, kao što je produžetak treće linije podzemne željeznice u Rimu itd. Možda najvažniji nacrt zakona je onaj glede davanja poslova izgradnje natječajima. Italija će pojednostaviti sve zakone vezane za javne natječaje, odnosno doslovno će preuzeti one europske. Naime, Italija je na europsku normativu dodala još svoje zakone čime je usporila rokove provedbe natječaja i izvršenja radova. Načelo koje želi provesti Renzijeva vlada je: Ono što je dozvoljeno u EU bit će dozvoljeno i u Italiji.

Upravo zbog kompliciranih talijanskih normi mnogi talijanski, a posebno strani poduzetnici izbjegavali su nova ulaganja u Italiji. Isto tako prepolovit će se trajanje građanskopravnih sporova zbog čije dužine su također ulagači bježali iz Italije. Procjenjuje se kako će se dekretom „Odblokiraj Italiju“ privući i oko 20 milijardi eura stranih ulaganja. Posebno zanimljiva će biti privatna ulaganja u autoceste, kao i produžetak koncesija koncesionarima autocesta.

Pojednostavit će se dobivanje svih dozvola. Na primjer, ako netko želi obnoviti svoj stan ili kuću više za to neće trebati tražiti dozvolu općinske uprave, već će biti dovoljno poslati e-mail u kojem će se najaviti radovi u stanu. Na konferenciji za novinare govorili su i pojedini ministri o tim reformama, pa je ministrica za ekonomski razvitak, Federica Guidi, najavila kako će se poticati izvoz talijanskih proizvoda, Made in Italy, sa ciljem povećanja izvoza za dodatnih 50 milijardi eura u naredne tri godine. Izvozom se želi povećati BNP za dodatnih 1%. Na koncu je Renzi najavio izvanredni sastanak šefova država i vlada europskih zemalja na kojem će se raspraviti načini poticanja gospodarskog razvitka.

>> BDP u drugom tromjesečju pao 0,8 posto u odnosu na 2013.

Komentara 6

RA
Rangostar
22:41 30.08.2014.

Šta je ovo,nema komentara a onaj Putin ako prdne odma 200-300 komentara za dva sata. Zato pišite nam o Rusiji,Putinu,Srbiji,ćirilici jer to je hrana koja nam je potrebna.

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
00:40 31.08.2014.

geslo"Korak po korak"nije baš u Matteovom stilu, on više trči nego što hoda haha...najvjerojatnije mu je to sugerirala ona starija ministrica S. Giannini...kada građevinski sektor izađe iz krize onda će se moći reći da je stvarno krenulo, a ove bi mjere trebale ići i u tom smjeru

Avatar viki_nuland
viki_nuland
23:42 31.08.2014.

Italija je ostarila, pretjerano korumpirana, i prezaduzena, a okupacija koju smo im nametnuli zadnjih 70 godina ne pomaze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije