Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Dragan Primorac:

Izraelci i Hrvati za njega su bili slični

primorac peres
29.09.2016.
u 20:30

Kad je boravio u Splitu na jednom skupu, govori Primorac, pripremao je kandidaturu za predsjednika, ali je nije želio još objaviti. No Primorac je ipak pustio vijest najavivši ga kao “sljedećeg predsjednika Izraela”.

 “U Hrvatskoj su Shimona Peresa najviše fascinirali ljudi. Govorio je kako su otvoreni, da ga podsjećaju na Izraelce, da su kao i oni prisiljeni boriti se za opstanak.” Govori tako Dragan Primorac, ugledni znanstvenik i bivši ministar znanosti, čiji je životni put u posljednjih 15-ak godina obilježilo prijateljstvo sa Shimonom Peresom. Kao kuriozitet, Primorac je jedini strani dužnosnik koji je sjedio uz Peresa na inauguraciji.

– Sve važne stvari u mom životu vezane su za Peresa. Kad je stigla vijest o smrti, prvo sam nazvao njegova sina Chemija, a onda su navrle uspomene – kaže Primorac. Začudit ćete se, dodaje Primorac, s Peresom sam najmanje razgovarao o politici.

– Sebe je smatrao filozofom. Razgovarao bi o svemu, od nanotehnologije do inovacija u personaliziranoj medicini – dodaje. Znanost i tehnologija su ga zanimale, a Peresov sin Chemi bio je Primorčev savjetnik za ministarskog mandata. Tada je Izrael, kao znak prijateljstva, s Hrvatskom sklopio projekt, koji je do tad imao samo sa SAD-om, u kojem su sudjelovali hrvatski i izraelski znanstvenici. Peres je godinama kasnije, kad je boravio u Hrvatskoj 2010., donio pismo potpore Hrvatsko-izraelskom poslovnom klubu.

Kad je boravio u Splitu na jednom skupu, govori Primorac, pripremao je kandidaturu za predsjednika, ali je nije želio još objaviti. No Primorac je ipak pustio vijest najavivši ga kao “sljedećeg predsjednika Izraela”.

– Zavladala je konsternacija. Tišina. Poslije me Peres zagrlio – prisjeća se Primorac te dodaje: – Bio je prijatelj koji nikada nije iznevjerio. Bio je čovjek koji se zalagao za dobro i za mir. Kad je pregovarao s Arafatom, nije imao rezervi. Ako je netko zaslužio biti lider 21. stoljeća, on je.     

>> U 93. godini umro bivši izraelski vođa Shimon Peres

>> Izrael oplakuje svog posljednjeg oca države

Komentara 15

GV
golub Vaso
09:18 30.09.2016.

mi nikoga ne ugnjetavamo i ne radimo etničko čišćenje

MX
Mister X
21:57 29.09.2016.

Izraelci i Hrvati za njega su bili slični.... Oboje su imali uglavnom ruke i noge i po jednu glavu !!!

Avatar Abcd....
Abcd....
02:27 30.09.2016.

Niti smo prijatelji niti imalo slicni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije