Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SHIMON PERES

Izrael oplakuje svog posljednjeg oca države

Shimon Peres
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
28.09.2016.
u 09:42

I premijer Benjamin Netanyahu i njegova supruga Sara izrazili su duboku sućut. Održat će se posebna sjednica Vlade posvećena liku i djelu Shimona Peresa

Izrael danas oplakuje svog voljenog bivšeg predsjednika, nobelovca, dugogodišnjeg političara i jednog od osnivača države Izrael Shimona Peresa (93).   

Preminuo je dva tjedna nakon pretrpljenog moždanog udara. Imao je veliki utjecaj na razvoj Izraela i gotovo cijeli život obnašao je bitne funkcije u državi. Nakon vijesti o njegovoj smrti, predsjednik Izraela Reuven Rivlin prekinuo je službeni posjet Ukrajini, a premijer Benjamin Netanyahu sazvao je izvanrednu sjednicu Vlade kako bi odali počast Peresu.   

– Danas sam u Ukrajini, i nisam tako daleko od mjesta Višnjeva u Bjelorusiji, gdje je bio rođen Shimon Peres kao Szymon Perski. Odrastao je u mladića s velikim snovima. Iz Istočne Europe emigrirao je u Izrael i nikad nije prestao raditi za dobrobit cionističkog pokreta, za državu i narod Izraela. Ne postoji poglavlje u povijesti države Izrael koje Peres nije ispisao ili bio njezin dio. Nosio je cijelu naciju na krilima vizije. Bio je simbol velikog duha. Poticao nas je da gledamo daleko u budućnost. Voljeli smo ga zbog toga što nas je izazivao da se usudimo gledati ne u ono što je bilo ili što se sada događa, nego u ono što se može dogoditi u budućnosti. Ovo je tužan dan za Izrael, klanjam mu se. Pamtit ću ga, kao i njegovo srdačno rukovanje i odmjeren savjet koji je uvijek davao s ljubavlju. I posebno ću pamtiti njegov duh nade kojim je hranio sve oko sebe. Duh nade i mora bio je njegov put i strast – izjavio je predsjednik Rivlin.   

I premijer Benjamin Netanyahu i njegova supruga Sara izrazili su duboku sućut. Održat će se posebna sjednica Vlade posvećena liku i djelu Shimona Peresa.   

– Ostali smo bez našeg posljednjeg oca države. Shimon Peres bio je moj ministar obrazovanja i strašno će mi nedostajati. Bio je praktičan vizionar koji je uvijek tražio i mir i sigurnost – poručio je ministar obrazovanja Naftali Bennett.   

– Danas smo izgubili Telavivana. Shimon je bio počasni građanin svog voljenog Tel Aviva. Većinu života posvetio je nezavisnosti države Izrael i sigurnosti naše zemlje, a istodobno je stalno težio miru. Nedostajat će mi naš zajednički doručak na plaži Jaffe i naši fascinantni i inteligentni razgovori o vizijama i vrijednostima poput demokracije, kulture, znanosti, razvoja i istraživanja. U tim razgovorima upio sam punu dubinu njegova znanja o svijetu – rekao je gradonačelnik Tel Aviva Huldai.   

No, ne oplakuju ga samo političari. Peres je bio omiljen i među narodom. Mnogi Izraelci su nam istaknuli da je Peres bio pristupačna osoba koja je imala osmijeh i savjet za svakoga.   

– Danas je vrlo tužan dan. Cijeli Izrael danas je u žalosti. Shimon Peres dio je povijesne generacije, bio je uključen u osnivanje izraelske države od samog početka. Nijedan lider iz 1948. nije više s nama. Povijest će ga pamtiti, njegovo ime je u knjigama i u školi se uči o njemu. Bio je rame uz rame s Davidom Ben-Gurionom, glavnim osnivačem i prvim premijerom Izraela. Bio je sanjar i vizionar, vidio bi cilj i fokusirao se na to čak i ako ta ideja ne bi bila izvediva u tom trenutku. Nadam se da će još biti lidera s obje strane koji će imati san kao i on, i odlučnost kao i on – rekla je Liron (29), studentica prava u Tel Avivu.   

Jedan od organizatora velike tehnološke konferencije DLD Tel Aviv Ran Natanzon podijelio je za Večernji list svoje osobno iskustvo poznanstva sa Shimonom Peresom.   

– Upoznao sam Peresa još kad sam bio student. Bio sam pomoćnik u radničkoj stranci. Kada bismo bili u posjetu u parlamentu, mnogi naši parlamentarni zastupnici samo bi prošli pokraj mene, a da me i ne pogledaju. Peres je u to vrijeme bio ministar vanjskih poslova, ali on bi me srdačno pozdravio kada god bi me vidio. Brinuo je i o malim ljudima. Često sam ga viđao, pogotovo zadnjih godina, mnogi novinari htjeli su ga intervjuirati. Njegove oči i dalje su bile pune snova, čak i u poznim godinama. Govorio je vrlo pronicljivo i inspirirajuće. Njegove su riječi kao poezija, svaki je intervju s njim kao knjiga o filozofiji, bio je pun mudrosti. Njegova misija zadnjih godina bila je inspirirati ljude da čine više, pogotovo mlađi ljudi. Zadnji put kad sam slušao njegov govor rekao je da budućnost treba biti sanjana. Nema sna koji je prevelik, morate imati viziju i slijediti svoj san, to je bila njegova filozofija – prenio nam je Natanzon, šef Inovacija pri ministarstvu vanjskih poslova.   

Peresov pogreb bit će u petak u Jeruzalemu, a njegov lijes bit će izložen i otvoren za posjete javnosti. Očekuje se veliki program ceremonija koji bi mogao biti usporediv s pogrebom legendarnog premijera Izraela Jichaka Rabina koji je ubijen u atentatu 1995.

>> U 93. godini umro bivši izraelski vođa Shimon Peres

Komentara 2

DU
dukidudoje
14:27 28.09.2016.

pa nece valjda njegove zrtve da ga oplakuju, .izrael i medije hoce jer cionizam ima dugacke ruke

DU
Deleted user
02:25 30.09.2016.

Tako bi Hrvati trebali postovati Franca Tudjmana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije