Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriće

Izrael objavio najstariji "hebrejski" spomen Jeruzalema

jeruzalem
Foto: Reuters/PIXSELL
27.10.2016.
u 11:38

Dužnosnici kažu da je papirus, pronađen kod Mrtvog mora, oduzet krijumčarima nakon duge istrage.

Izraelski arheolozi u srijedu su predstavili tekst iz 7. stoljeća prije Krista koji sadrži najstarije spominjanje Jeruzalema na hebrejskom jeziku izvan Biblije, što je dužnosnicima poslužilo kao dokaz židovskih veza tim gradom. "Za izraelsku arheologiju, to je prvo spominjanje grada Jeruzalema na hebrejskom jeziku izvan Novog Zavjeta", rekao je Amir Ganor iz uprave za arheologiju na predstavljanju teksta u Jeruzalemu.

Dužnosnici kažu da je papirus, pronađen kod Mrtvog mora, oduzet krijumčarima nakon duge istrage. Tekst dokazuje da su "židovi bili u gradu prije 2700 godina", istaknuo je Ganor.

Dodao je da je vrijeme objave dokumenta, koje se poklapa sa sporom Izraela i UNESCO-a, čista slučajnost i da se samo čekao završetak istrage.

Rezolucija o istočnom Jeruzalemu

UNESCO-vo Izvršno vijeće je 18. listopada donijelo rezoluciju o istočnom Jeruzalemu (palestinski dio grada) radi zaštite palestinske kulturne baštine u kojoj se niječe tisućljetna povezanost židova i grada. Izrael je odmah prekinuo suradnju s tom UN-ovom agencijom.

Ministar kulture Miri Regev proglasio je otkriće "dokazom da je Jeruzalem oduvijek bio i da će zauvijek ostati vječni grad židovskog naroda".

Izrael je ljut što se u rezoluciji UNESCO-a sveto mjesto u gradu naziva samo muslimanskim imenom, Al-Aqsa ili Al-Haram al-Sharif.

Židovi ga nazivaju Brdo hrama i smatraju ga najsvetijim mjestom judaizma.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Idler 3
Idler 3
22:33 30.10.2016.

Zanimljivo al na Brdu hrama su bili i prvi i drugi židovski hram...daleko prije neg je itko i spomenul Palestince il pogotof džamiju Al-Aqsa ???

IC
ice12
01:19 28.10.2016.

Palestina kao drzava nikad nije postojala, niti palestinci kao narod. Izrael je tu. Jedina svijetla tocka u islamskom okruzenju. JERUZALEM JE ZIDOVSKI i bez ovih papirica

JD
jdoranic
16:19 27.10.2016.

Zanimljivo kako je u naslovu hebrejski stavljeno pod navodnike! Znači: uredniku je SPORNO da je Jeruzalem hebrejski? Zar antisemitizmu zaista nema kraja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije