Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka bira

Merkel potukla Schulza na početku izborne 2017.

merkel, schulz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
27.03.2017.
u 00:30

Tu bi mogla nastati crveno-crvena vlada, kakva bi se, uz dodatak zelenog, poslije izbora mogla useliti u berlinski ured

Udario je u čvrstu stijenu demokršćanske (CDU) kancelarke Angele Merkel prvi ispitni izlazak Socijaldemokratske stranke (SPD) Martina Schulza. Razbio se, kako su ga počeli nazivati, “Schulz efekt”, odnosno podrška socijaldemokratima nakon ulaska u izbornu utrku bivšeg predsjednika Europarlamenta. Vjerojatno je bila i ostaje Schulzova greška najava da bi mogao sastaviti saveznu vladu s ljevičarima stranke Die Linke, bivšeg espedoovca Oskara Lafontainea koji je vodio pokrajinu Saarsku od 1985. do 1998., a gdje je na jučerašnjim izborima doživio poraz.

Propao plan

Glasovalo se za lokalnu vlast u Saarskoj, najmanjoj njemačkoj pokrajini s manje od milijun stanovnika. Demokršćani su osvojili 40,7% glasova (+5,5% u odnosu na 2012.) i dobili ukupno 24 mandata (+5), dok je SPD osvojila 29,6% (-1%) i 17 mandata (isto kao 2012.), kažu neslužbeni podaci. Ljevičarska Linke je osvojila 12,9% glasova (-3,2%) odnosno 7 mandata što je dva manje u odnosu na prošle izbore. Zeleni sa 4% glasova ne ulaze u parlament, dok su desničari Alternative za Njemačku (AfD) dobili 6,2% glasova i 3 mandata. U Parlamentu je 51 mjesto, što znači da je za osnivanje većinske vlade potrebno 26 mjesta koja može imati samo velika koalicija CDU-SPD, kao i dosadašnja vlada. Ni CDU niti SPD ne bi u savez s desničarima AfD-a. Na birališta se odazvalo gotovo 70% birača ili 8 posto više nego 2012., a to, prema svim komentarima, svjedoči kako su ljudi birali u strahu od dolaska ekstremne ljevice Die Linke na vlast sa SPD-om. To bi svakako trebalo zamisliti Schulza, koji će vjerojatno će morati izmijeniti svoj plan o uvlačenju ljevičara u vladu, odnosno morat će zatražiti glasove samo za SPD bez najava da bi vladu mogao složiti i s ljevičarima.

“Mala Merkel”

Kao svaki političar, tako i Schulz vidi i pozitivnu stranu, odnosno kaže kako je SPD od siječnja porastao za pet postotnih točaka više te da “gledaju naprijed s optimizmom“. A, naprijed znače izbori u još dvije pokrajine, a onda 24. rujna su na redu ključni, savezni izbori.

Još jedan podatak koji bi trebao zabrinuti Schulza jest taj da je u Saarskoj nagrađena dosadašnja lokalna kancelarka Annegret Kramp-Karrenbauer zvana i „mala Merkel“. Je li to znak za rujanske izbore?     

>> Schulz povećao razliku u odnosu na Merkel unatoč istrazi, pada ultradesni AfD

>> Tko je 'čovjek s ulice' koji želi srušiti Angelu Merkel

Komentara 9

ZA
zakrapina
19:05 26.03.2017.

Vidim ankete pumpaju rejting sdp-u i u Njemačkoj, tvrde da ljevica raste zadnjih mjeseci, a ovi izbori pokazuju pad sdp-a i pad krajnje ljevice u pokrajini u kojoj su uvijek bili jaki.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
19:39 26.03.2017.

A sta ste vi mislili, cijeloj EU je dosta ljevice...

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:09 26.03.2017.

Ne može nitko ništa Angeli, nisu nijemci ispranog mozga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije