Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESLUŽBENI REZULTATI

Rajoyeva Narodna stranka pobijedila na izborima, socijalisti ostali drugi

španjolski izbori
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
26.06.2016.
u 23:54

Izbore je obilježio rekordno nizak odziv građana

Narodna stranka desnog centra aktualnog premijera Mariana Rajoya pobijedila je u nedjelju na parlamentarnim izborima u Španjolskoj ostvarivši bolji rezultat nego prije šest mjeseci, no za formiranje vlade morat će naći koalicijske partnere, što joj nije pošlo za rukom nakon izbora u prosincu. 

Izbore je obilježio rekordno nizak odziv građana koji su tijekom godišnjih praznika, vrućine i Europskog nogometnog prvenstva morali glasati drugi put u šest mjeseci jer četiri vodeće stranke nisu mogle postići sporazum o koalicijskoj vladi.

Narodna stranka (PP) osvojila je 137 od 350 mjesta u parlamentu, a za formiranje vlade mora dobiti podršku 176 zastupnika, podatak je nakon 98 posto izbrojenih glasova.

U prosincu su konzervativci bili osvojili 123 mjesta te nisu dobili podršku ostalih stranaka. Premijer Rajoy, koji je došao na vlast 2011. u jeku gospodarske krize, čini se da je odvukao dio birača stranke centra Građani (Ciudadanos) koji su se ponovno našli na četvrtom mjestu, no ovaj put s 32 zastupnika, osam manje nego na zadnjim izborima.

Iako je izlazna anketa pokazivala kako je druga stranka postala Ujedinjeni možemo, lijeva koalicija koju čine stranka Podemos i Ujedinjena ljevica, ona i dalje ostaje treća politička snaga u zemlji. Tako se izlazna anketa koju je oko 20 sati objavila državna televizija RTVE pokazala netočnom te je stranka lijevog centra Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) ostala na drugom mjestu.

PSOE je osvojio 85 mjesta, pet manje u odnosu na prosinac, a Ujedinjeni možemo dobio je 71 zastupnika baš kao i prije šest mjeseci. U ponedjeljak će početi razgovori Rajoyeva PP-a s mogućim koalicijskim partnerima, u prvom redu strankom Građani s kojom može doći do 169 zastupnika, osam manje od potrebnog broja.

Do 18 sati na izbore je izašlo 51,22 posto stanovnika, što je najslabiji odziv od uvođenja demokracije u zemlju 1978. Birališta su zatvorena u 20 sati, a konačni podaci o izlasku se očekuju.

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
09:04 27.06.2016.

izbore treba ukinuti, kralju dati apsolutističku vlast i prestati će ove podjele. narod će imati samo jednu osobu koja će mu biti kriva za sve. i kod nas isto. vratiti kralja sanadera. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije