Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miomir Žužul, svjedok obrane Jadranka Prlića, u Haagu jučer rekao:

Izetbegović je Tuđmanu nudio zapadnu Hercegovinu

07.05.2008.
u 19:13

HAAG  Predsjednik RBiH Alija Izetbegović izravno je predlagao predsjedniku RH Franji Tuđmanu priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj, kazao je na početku drugog dana svjedočenja u Haagu Miomir Žužul, nekadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika RH i ministar vanjskih poslova, a danas svjedok obrane optuženog Jadranka Prlića u predmetu "Prlić i ostali".

On je potvrdio da je bio nazočan kada je predsjednik BiH nudio teritorij svoje države hrvatskom predsjedniku.
 To je bilo u proljeće 1993. godine u Ženevi u pauzi pregovora, a predsjednik Tuđman nije prihvatio taj razgovor ni poslije na ručku, kada je gospodin Izetbegović nastavio govoriti o tome. Predsjednik Tuđman tada je kazao da to ne može biti solucija niti rješenje za krize u BiH niti za status hrvatskog naroda u BiH  posvjedočio je Žužul u Haagu.

Za tu ponudu predsjednika Izetbegovića, odgovarajući na pitanje Michaela Carnavasa, odvjetnika optuženog Jadranka Prlića, znao je i Mate Granić, tadašnji ministar vanjskih poslova RH. Upravo Granić je, kako Žužul kaže, kazao da je bio nazočan sastanku na kojem je predsjednik Izetbegović iznio sličan prijedlog.

 Taj prijedlog je uključivao i konkretna teritorijalna određenja. Spominjale su se i općine koje bi ušle u sastav Hrvatske. Predsjednik Tuđman i tada je imao sličan odgovor  posvjedočio je Miomir Žužul.

On je kazao da su pojedini Hrvati tih godina držali da bi se dio BiH trebao pripojiti Hrvatskoj, no da se njihovo mišljenje razilazilo od mišljenja pojedinih bh Hrvata. Inače, Žužul je samo jedan od hrvatskih političara koji će svjedočiti kao svjedoci obrane optužene bh hrvatske šestorke - Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Slobodanom Praljkom, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem.

6. travnja 2006. godine, izvođenjem svjedoka optužnice, pred Međunarodnim sudom u Haagu počelo je suđenje hrvatskoj šestorki koje ovih dana, izvođenjem svjedoka obrane, pobuđuje veliko zanimanje među bh Hrvatima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije